Keresés
Mostanában
Forrás (2018. május 16.)
Forrás: (). Vízhozam : 3.11 l/perc, Hőm.: 12.3 C
Forrás (2018. május 16.)
Forrás: (). Vízhozam : 3.11 l/perc, Hőm.: 12.3 C
Forrás (2018. május 16.)
Forrás: (). Vízhozam : 4.23 l/perc, Hőm.: 11.3 C
Forrás (2018. május 16.)
Forrás: (). Vízhozam : 1.47 l/perc, Hőm.: 11.4 C
Forrás (2018. május 16.)
Forrás: (). Vízhozam : 3 l/perc, Hőm.: 8.9 C
Forrás (2018. május 16.)
Forrás: (). Vízhozam : 2.9 l/perc, Hőm.: 8.9 C
Forrás (2018. május 16.)
Forrás: (). Vízhozam : 0.7 l/perc, Hőm.: 9.2 C
Forrás (2018. május 16.)
Forrás: (). Vízhozam : 1 l/perc, Hőm.: 9 C
Forrás (2018. május 16.)
Forrás: (). Vízhozam : 4 l/perc, Hőm.: 7.2 C
Forrás (2018. május 16.)
Forrás: (). Vízhozam : 5 l/perc, Hőm.: 7.6 C
Túráink közül
Kőről kőre a Pilisben (2016-06-25)
Egy kis edzés a nyári magas hegyekre

A Társaságról

magyar english
(Figyelem! A következő sorokhoz elengedhetetlen némi humorérzék és úgymond csak félig kell komolyan venni az itt leírtakat!)

Céljaink

A zászló Társaságunk fő célja, hogy minél több helyszínre eljutva marha jó fényképeket készítsünk különféle természeti és építészeti értékekről, legyen az fű, fa, virág, egy érdekes szikla, meztelen nő, vagy esetleg ház, netalántán buszmegálló, vagy vonat. Másik cél, hogy a lehető legtöbb fajta kitűzőt/jelvényt szerezze meg, amelyeket különböző teljesítménytúrák sikeres teljesítőinek adnak. Ennek érdekében teljesítménytúrákon indulunk, de természetesen saját szervezésű kirándulások is vannak. Nemcsak itthon kirándulunk, hanem külföldre is ellátogatunk. A szűkös költségvetés és szabadságok miatt egy évben csak egy-két külföldi, elsősorban ausztriai túrát szervezünk. A Társaság 2005-ben alakult, de a kemény mag már több éve együtt túrázik, sörözik, SQL-ezik. Társaságunknak bárki tagja lehet, aki elfogadja a tagsággal kapcsolatos feltételeket, amelyek lentebb vannak részletezve. Tagsági díj nincs, de a tagoktól elvárjuk, hogy adójuk 1 %-át a Társaságnak ajánlják fel.

Túránk

A társaság saját szervezésű túrája : Hol a következő? tájékozódási túra.

A társaság saját szervezésű túramozgalma : Csúcsrajárás túramozgalom.

Őstörténetünk

Az első teljesítménytúrámat gimnázium első osztályában követtem el. Az iskolánk rendezte, azóta is folyamatosan megy a túra. Az osztályfőnök beszélt rá sok embert, hogy induljon el, ha nem is az 50-en, de legalább a 20 km-en. Mert, ha elmegyünk, akkor mit tudom én már milyen fasza lesz nekünk. Talán a legtöbb embert mozgósító osztály kapott egy plusz napot osztálykirándulásra. A legtöbben a 20-asra mentek, én pár emberrel együtt a 30-asra neveztem be. Ez volt 1992. október 1-én a Kanizsa 30 túra. Útközben - főleg 15 km fölött - megérdeztem magamtól párszor, hogy mi a francot keresek én itt, de utólag nézve nem bántam meg a dolgot. Az azóta eltelt 15 év alatt 123 túráig jutottam.

Középiskola alatt csak Zalában jártam túrázni, amit meg lehetett oldani azzal, hogy reggel elmegyek, este pedig vissza. Akkor még nem volt internet, és talán eseménynaptár sem. Negyedikben jött el velem Natasa először túrázni, akkor csináltam az első 50-esemet, ő a 20. kilométernél kapcsolódott be a túrába. Ez 1995. október 7-én volt.

Egyetem alatt Pesten laktam, így a lehetőségek is megnőttek. Ezen a környéken sokkal több túrát rendeznek, és Natasával elhatároztuk, hogy elmegyünk annyira, amennyire csak tudunk. A zalai dombok után kicsit nehezebb túrák is következtek, de hamar hozzászoktunk a több emelkedőhöz. Az első 70 km-es túránk az Írottkő 70 volt, 1998. október 17-én. Az ott kapott póló azóta is megvan.

Szabolát és krichardot egyetem alatt ismertem meg, de eleinte nem járkáltunk túrázni. Sőt, kricharddal elsőben alig beszélgettem, tudniillik inkább a Nagyvárad téren szállt le a metróról a Klinikák helyett. És senki sem akart köszönni neki. A Balaton körüli biciklitúrára sikerült elcsábítanom szabolát, először 2000. május 28-án, majd egy évvel később. Ekkor már krichard is ott volt, de csak mint szurkoló. Szabola akkor úgy vélekedett, hogy gyalog unalmas végignyomni a 12 órát, ő nem menne el ilyen túrára. Kisebb kirándulásra elmentünk, de talán csak egy-két alkalommal.

Aztán mégis eljött hosszabb túrára is, de az már egyetem után volt, egészen pontosan 2002. április 20-án, a Lemaradás 50-en. De utána már nem lacafacázott, rögtön a Kinizsi volt neki a második teljesítménytúra. Ez volt az első, amiről leírást készítettem, és felraktam egy freewebes honlapra. Az egy évvel későbbi Kinizsin már képeket is raktam bele, és lefényképeztem a jelvényt meg az oklevelet.

Szépen gyűltek a leírások, egyre több túrára mentünk el együtt. A nagy álom egy alpesi túra volt. Erre akkor adódott alkalom, amikor krichard Genfben dolgozott, Natasa meg Klagenfurtban tanult. Az első ilyen kis túra a Le Reculet-re vezetett 2004. április 17-én, majd 21-én a Dent d'Oche. Aztán még abban az évben Klagenfurtba is elmentünk, és megmásztuk a Mittagskogelt május 30-án.

2004 augusztusában jött haza krichard, és szeptember 18-án rögtön el is jött velünk a Papi Pipa 50-re. Pedig az első komppal mentünk. Azóta ő is jár velünk túrákra. Évente kétszer elmegyünk valahova az Alpokba is.

Juhit az OMSZ-ban ismertük meg, és 2005. március 15-én jött el velünk először egy Kéktúra szakaszra Nógrád és Katalinpuszta között. Piros volt a haja.

Ekkor már szabola nekilátott, hogy egy profibb honlapot hozzon létre a leirásoknak. Az utolsó, ami az én honlapomra felkerült a 2005-ös Írottkő 35 volt. Azóta a leírásokat átmásoltuk az új honlapra, én meg 2007-ben töröltem a sajátomat, mert már évek óta rá se néztem. Maga a dendeócse szó szabolától származik. Az EMDT-t én írtam le először egy e-mail-ben csak úgy hülyeségből, de úgy látszik termékeny talajra hullott a gondolat, és megszületett az Első Magyar Dendeócse Társaság elnevezés.

Tagság

Ötfajta tagsági viszony létezik:

 1. Alapító Tagok: Berlinger Natasa, Fehér Balázs, Kovács Richárd, Szabó László. Értelemszerűen az alapító tagok köréhez nem lehet csatlakozni. Az Alapító Tagi viszony megszűnhet kilépéssel, illetve kirúgással. Alapító Tagot csak a többi Alapító Tag rúghat ki a Társaságból alapos indokkal (pl. sokszoros torokfájásra hivatkozás, egymás barátnőinek/feleségének az elszeretése, stb...). A többi tagnak figyelemet kell fordítani arra a tényre, hogy a Társaságban nincsenek vezető tisztségek, ha úgy tetszik nincs főnök, mindenki egyenlő, de az Alapító Tagok egyenlőbbek.

 2. Normál tagok: A Társasághoz bárki csatlakozhat, aki teljesíti a következő feltételeket:

  • évente legalább egy olyan gyalogos teljesítménytúra teljesítése, amelynek távja nagyobb, mint 30 km

  • a tagok 51%-ának támogatnia kell az új tag felvételét

  • az EMDT által szervezett túrák elôkészítésében és lebonyolításában aktív részvétel

  • az első belépéskor (elme)orvosi szakvéleményt kérünk, amelyben a tagjelölt tagságra való alkalmassága fel van tüntetve; ez alól az Alapító Tagok által személyesen ismert tagjelöltek fel vannak mentve

  • a tagoknak tudni illik, hogy barotróp légkörben nincs termikus szél; az Alapító Tagok bármikor kérhetik a tagoktól a tétel bizonyítását

  • tagoknak tudni kell, hogy hová ül a négytonnás gorilla a moziban

  A Tag ennek fejében a saját túráiról leírásokat készíthet, amelyet lektorálás után felteszünk a honlapunkra. A lektorálást a Társaság Alapító Tagjai végzik, és fentartják maguknak a jogot, hogy a leírást szarnak minősítsék, és ne engedélyezzék a honlapra kerülését.

 3. Advanced tagok: Ugyanazok a feltételek vonatkoznak rájuk is, mint a normál tagokra, de azokon felül évente egyszer egy olyan teljesítménytúrán, vagy saját szervezésű túrán is részt kell venni, amelynek a legmagasabb pontja legalább 1015 m. Az Advanced tagoknak le kell tudni vezetni a Pennman-Monteith egyenletet is, amelyet az Alapító tagok bármikor számonkérhetnek.

 4. Super advanced tagok: Ugyanazok a feltételek vonatkoznak rájuk is, mint az Advanced tagokra, de azokon felül legalább kétszer kell teljesíteniük a Kinizsi Százas teljesítménytúrát szandálban, vagy strandpapucsban. A teljesítést az oklevéllel és/vagy a jelvénnyel kell igazolni, ezen kívül 3 független tanú nyilatkozata is szükséges.

 5. Pártoló tag: Neki nem kell semmit teljesíteni, csak nyilatkoznia: méghozzá arról, hogy az adója 1 %-át Társaságunknak adja.