Keresés
Mostanaban
Forrás (2017-06-19)
Forrás: Vár-forrás (Vértes). Vízhozam : 2.15 l/perc, Hôm.: 11.5 C
Forrás (2017-06-19)
Forrás: Csák-forrás (Vértes). Vízhozam : nincs adat, Hôm.: 10.6 C
Forrás (2017-05-15)
Forrás: Magda forrás (Visegrádi-hegység). Vízhozam : 0 l/perc, Hôm.: nincs adat C
Forrás (2017-05-15)
Forrás: Sztaravoda forrás (Visegrádi-hegység). Vízhozam : 60.4 l/perc, Hôm.: 11.1 C
Forrás (2017-05-11)
Forrás: Hidegkúti-forrás (Mecsek). Vízhozam : 0 l/perc, Hôm.: nincs adat C
Forrás (2017-04-30)
Forrás: Bodzás-forrás (Karancs-Medves). Vízhozam : 5.26 l/perc, Hôm.: 9.1 C
Három forrás útja a Pilisben (2017-04-30)
Egy tél végi borongós napon rövid kirándulással teljesítettük a Három forrás útja a Pilisben túramozgalmat.
Parádfürdő kirándulás (2017-04-16)
Esős kirándulás a Mátrában, ahol szinte semmi emelkedő sem volt.
Új földgyorsítótár (2017-03-18)
GCMF10: Mátrai források - A források útja (Mátra)
Új földgyorsítótár (2017-03-18)
GCKSKO: Kiskő (Mátra)
További történések
Túráink közül
Nagy-Milic (2009-08-08)
2009.08.13 Rövid kirándulás a Zemplénben

Téli Tihany 10

Vissza

Időpont: 2016-02-06
Indulás: Tihany - 11.23
Érkezés: Tihany - 14.14
Résztvevők: LiliszabolaVencel
Máskor is voltunk már ezen a túrán 2010  2011 

A túra hossza 10 km
Útvonal Tihany, Iskola - Akasztó-domb - Aranyház - Kis-erdő - Óvár - Hajóállomás - Kálvária - Apátság - Tihany, Iskola
Szintkülönbség 370 m
Szintidő 3 óra
Helyszín Balaton-medence

Derült, napos


Ismét elmentünk egy túrára. Bevallom ellustultam, és már nagyon régen mozdultam ki itthonról hogy túrázni menjek. Most is úgy volt, hogy rövid átvra megyünk mert jött Vencel és Lili is. A kiválasztott túra a Téli Tihany 10 km-es távja volt. Nincs itt a közelben, de mégse Őriszentpéter, úgyhogy azt mondtam: menjünk.

Talán a február legjobb tavaszi napját fogtuk ki. Mivel egészen sokáig lehetett indulni, így csak 9-kor indultunk el Pestről és 11-körül értünk be Tihanyba. Elég sok autót láttunk, és egyszerűen nem találtam jobb helyet, ráálltam a fűre. Volt bennem egy kis aggodalom, hogy piros csomag lesz a szélvédőn mikor visszaérünk, de ez szerencsére nem következett be.

Nos, k sokan voltak. Az induláshoz fél órát kellett sorba állnunk, ha nem többet. Ez már eléggé rossz szájízt adott a túrának. Elképzeltem mi lesz a túrán. A nevezési díj sem volt olcsó, 1500 pénzt kértek az indulásért. Hát jól van, gondoltam rászánunk ennyit a túrára.

A Belső tó
A Külső tó
Elindultunk. Természetesen már itt is sokan voltak, vonatozás ment már az első száz méter után is, főleg ott ahol egyszemélyes ösvénnyé szűkült a turistaút. Az első ponthoz hamar elértünk, meg is kaptuk az első pecsétet. Az itener elsőrangú volt, szép nyomtatott, 4 oldalas kis füzet, térképpel, sőt a kritikusabb helyekről felnagyított térkép is rendelkezésre állt.

Tihany látképe
Átjáró szikla
Továbbhaladtunk. Az idő nagyszerű volt, de hiába sütött a nap, még érzeni lehetett hogy koránt sincs itt a tavasz. A tömeg nem oszlott, tovább tartott a vonatozás. a táj nagyon tetszett, de a tömeg nem. A gyerekek persze kimelegedtek én meg megengedtem nekik hogy levegyék a kabátjukat. Fel-le hullámozva haladtunk végig a nagyon jól jelzett és kitáblázott tihanyi turistautakon. A legrövidebb távon mentünk, tulajdonképpen a Belső tavat és az apátság "dombját" kerültük meg. A Belső tó mellett haladtunk tovább, majd egy kis emelkedő után a Külső tó nádassal borított felszínét is megcsodálhattuk. Remek látványt nyújtott mindkét tó!

Uncsitesók
Fent a sziklán
Itt már a negyedik pecsétet kaptuk meg és még majdnem a túra fele hátravolt. Ez pedig arról szólt, hogy a félsziget keleti oldalán kellett lemennünk egész a tópartra, majd onnan fel ismét az apátsághoz. Még sosem láttam a sziklába vájt barátlakásokat, most azokat is megnéztük és elhaladtunk a Ciprián forrás mellett, amely nem folyt. A tó mellett ismét volt egy pecsételőhely, itt kaptunk egy-egy marék ropit, meg csokis nápolyit. A gyerekeknek elültettem a fülébe, hogy itt még lesz egy
Faágak
Szikla fával
meredek emelkedő fel a templomhoz, de szerencsére korántsem volt olyan vészes mint amilyennek tűnt. Ráadásul egy kiépített műút vezetett fel fantasztikus nyaralók között. A félsziget keleti oldalában, mivel nem sütött oda a nap , eléggé hideg volt. Itt volt egy olyan kis szakasz, ahol csak mi 3-an mentünk. Persze nem sokáig, mert hamarosan ismét tele lett túrázókkal az út.

A Balaton partján
A Külső tó ismét
Az apátságtól már csak a célig kellett visszasétálni. És itt ért egy újyabb kellemetlen meglepetés: a célhoz ismét sorba kellett állnunk. És nem is keveset : majdnem fél óráig ácsorogtunk mire végre átvehettük a kitűzőt és ez emléklapot. És még mindig nem volt vége a kellemetlen csalódásoknak: a beígért meleg ételért ( egy pár virsli) további fél órát kellett volna sorba állnunk. Egyszerűen erre nem volt már időnk, úgyhogy a srácok legnagyobb bánatára a virslit is ki kellett hagynunk. Is, ugyanis a túra oldalán feltüntetett és nagy mellénnyel hirdetett ellátmányból nem sokat láttunk. Nem, nem azért
Ház a hegyoldalban
járok túrázni, hogy egyek, nehogy félreértse valaki, de olyan nagy mellénnyel volt meghirdetve mi minden jár a nevezési díjért, hogy meg kell említenem: az ígért tea, forralt bor, gyümölcs, csoki,pogácsa, meleg ételből, mi csak a teával ( forralt borral ) találkoztunk. A célban a fent említett okok miatt nem vártuk meg a meleg ételt, pogácsát, gyümölcsöt, csokit nem láttunk. Lehet hogy ezek nem a 10 km-es távra vonatkoztak, de akkor ezt is fel kellett volna tüntetni. Ráadásul a kisgyermekesek, akiknek fontosabb az étel a túrázás alatt, és jobban várják ezeket, általában a rövid távon indulnak.

Remek időben szép tájon vezetett a túra, de őszintén megmondva a lelkes túrarendezők ellenére sem hiszem, hogy eljövök többet erre a túrára a fentebb említett okok miatt, amelyek szinte mind visszavezethetők a tömegre. Ez persze elsősorban nem a rendezők hibája, talán a jó idő is sokakat indított útnak.
szabola