Keresés
A honlapon
Parádfürdő kirándulás (2017-04-16)
Esős kirándulás a Mátrában, ahol szinte semmi emelkedő sem volt.
Új földgyorsítótár (2017-03-18)
GCMF10: Mátrai források - A források útja (Mátra)
Új földgyorsítótár (2017-03-18)
GCKSKO: Kiskő (Mátra)
Új földgyorsítótár (2017-03-18)
GCMDEL: A Mátra déli bércein (Mátra)
Új földgyorsítótár (2017-03-18)
GCsihu: Mátravasút - Lajosháza (Mátra)
Új földgyorsítótár (2017-03-18)
GCFK: Farkas-kút (Mátra)
Új földgyorsítótár (2017-03-18)
GCSAST: Sástó (Mátra)
Új földgyorsítótár (2017-03-18)
GCMK: Muzsla kilátó és pihenőhely (Mátra)
Új földgyorsítótár (2017-03-18)
GCUTEP: Útépítők Forrása (Mátra)
Új földgyorsítótár (2017-03-18)
GCCSOR: Csórréti víztározó (Mátra)
További történések
Túráink közül
()

Gaja-völgy 25 teljesítménytúra

Vissza

Időpont: 2016-07-02
Indulás: 08:30 Bodajk
Érkezés: 14:00 Bodajk
Résztvevők: feherbVagány

A túra hossza 25 km
Útvonal Bodajk -> Kálvária -> Károlyi-kilátó -> Alba Regia-forrás -> Halomsírok -> Károlyi Kastély Fehérvárcsurgó -> Fehérvárcsurgói víztározó gát -> Pisztrángos-tó -> Bársony István Emlékház -> Vaskereszt -> Gaja-szurdok -> Varjúvár -> Sípálya -> Bodajk
Szintkülönbség 450 m
Szintidő 8 óra
Helyszín Északi-Bakony
A túrán megtalált földgyorsítótárak (geocache-ek) azonosítói
GCALB  GCBOD 
Vágány az oklevéllel Vágány az oklevéllel Vágány az oklevéllel Július eleje volt, és dög melegnek ígérkezett a nap. Ezért megpróbáltam minél korábban elindulni, de azért hajnalok hajnalán sem akartam felkelni. Így sikerült a 8.30-as indulás, 1,5 órával a rajt nyitása után. Már a rajtban meglepetés ért, hogy simán beengedték a kutyát a szent helyre, és mondták, hogy a végén szóljak, mert ő is kap oklevelet. Ezek után el is rajtoltunk.

Kálvária Kálvária Kálvária Károly-kilátó Károly-kilátó Károly-kilátó A kálváriára felmenni kész kálvária volt. Izzadtam, mint egy ló, pedig még 9 óra sem volt. És még csak ezután jött a hosszabb emelkedő, ami ugyan nem volt nagyon izmos, de a meleg miatt megviselt kissé. Az külön idegesített, hogy állandóan le (néha nagyon le) kellett hajolni, ha nem akartam lefejelni valami szúrós ágat. De csak túléltük őket, cserébe pazar kilátás fogadott a sípálya tetején, ahonnan a Vértesre és az épülő Csókakői várra lehetett rálátni. Az intineren lévő leírás nem volt egyértelmű, nem egyezett a térképpel, de még mielőtt nagyon elmentünk volna másfelé, egy szembejövő csoport mondta, hogy arrafelé nem találtak Károly-kilátót. Ez a vadiúj kilátó a Gaja-völgy felett.

Az Alba Regia-forrásnál volt a következő ellenőrző pont. A forrásnál a nem ivóvíz tábla elrettentett, de a kutya ivott belőle, és nem lett baja. Az átfestett kék jelzésre tértünk rá, ezen mentünk Fehérvárcsurgóig, a Károlyi Kastélyig. Kétszer is eltűnt a kutya, úgy, hogy hosszú ideig kellett kiabálnom neki. Talán az volt a gond, hogy sokáig együtt mentem egy másik túrázóval, és Vágány azt hihette, hogy ő is a mi falkánk része. Ezért amikor elől volt, a kutya is követte. Amúgyis az a szokása, hogy előremegy, de az előttem haladót nem előzi meg, ha tudja, hogy ő nem hozzánk tartozik. Azért is gondolom, hogy most mást hitt, mert amikor meg mi mentünk előre, és a másik túrázó ért utol minket, akkor odament üdvözölni.

A víztározó gátján A víztározó gátján A víztározó gátján A víztározónál már be kellett mennie a vízbe, ott volt egy hosszú rész erdő nélkül. A kastélyban szerencsére én is tudtam vizet vételezni, és pihenni is tudtunk egy keveset. Le is kellett ülnöm a lépcsőre, pedig ilyet nem szoktam csinálni. Legalábbis alig 10 km megtétele után.

Töltés Töltés Töltés Visszafelé a tó másik oldalán mentünk, így gyakorlatilag megkerültük a tavat. Az út eleje egész jó volt, erdőben mentünk, néha közvetlenül a tóparton. Itt horgásztak is, és figyelni kellett, hogy a kutya nehogy bemenjen a vízbe. Majd hétvégi házak következtek és aszfaltos út. Itt meg az autókra kellett figyelni. Dél körül járt, melege volt mind a kettőnknek. Sajnos a sapkát otthon felejtettem. A tó messze volt a susnyás mögött, víz híján Vágány lefeküdt a fák árnyékába, megvárta míg utolérem, majd előrement a követekző árnyékig. Ha nem volt látóhatáron belül ilyen, akkor azért visszahívtam, nem akartam, hogy messze elmenjen az autók által járt úton. Párszor meghentergőzött a hűsebb fűben, ilyenkor adtam neki vizet is.

Kilátás a Vaskereszttől Kilátás a Vaskereszttől Kilátás a Vaskereszttől A kidőlt Ádám-Éva fa A kidőlt Ádám-Éva fa A kidőlt Ádám-Éva fa Szinte örökkévalóságnak tűnt, de újra beértünk a Gaja-völgybe, immár le a patakhoz patakhoz . De rögtön el is távolodtunk tőle, mivel fel kellett menni a Bársony-házhoz. Aztán újra le, majd a Vaskereszt érintésével le a patakpartra, ahol természetesen fürdőzés vette kezdetét. Szinte a patakban túrázott a kutya. Tettünk még egy kis kitérőt egy láda kedvéért, abban az útban volt egy kis szint, majd újra fel kellett menni a sípályához, de most a völgy felől. Kéktúrán jöttem erre pár éve, akkor nehezebbnek tűnt ez az emelkedő, most a meleg ellenére könnyedebben feljutottam. A sípálya tetejéről most jobban lehetett fotózni a kilátást kilátást , mert nem sütött szembe a nap. Innen leereszkedve már csak a faluban kellett menetelni egy keveset, hogy megérkezzünk a célba.

A túra remek volt, bár a rövidebb, 15 km-es táv tulajdonképpen bemutatta a Gaja-völgy összes látnivalóját. A hosszabb, amin mi voltunk még ehhez hozzátette a tó megkerülését, ami ilyen melegben nem volt valami kellemes, dehát ezt választottuk, ezzel kellett megküzdeni. Nem is a táv, hanem a meleg csinált ki estére.
feherb