Keresés
Mostanaban
Forrás (2017-06-19)
Forrás: Vár-forrás (Vértes). Vízhozam : 2.15 l/perc, Hôm.: 11.5 C
Forrás (2017-06-19)
Forrás: Csák-forrás (Vértes). Vízhozam : nincs adat, Hôm.: 10.6 C
Forrás (2017-05-15)
Forrás: Magda forrás (Visegrádi-hegység). Vízhozam : 0 l/perc, Hôm.: nincs adat C
Forrás (2017-05-15)
Forrás: Sztaravoda forrás (Visegrádi-hegység). Vízhozam : 60.4 l/perc, Hôm.: 11.1 C
Forrás (2017-05-11)
Forrás: Hidegkúti-forrás (Mecsek). Vízhozam : 0 l/perc, Hôm.: nincs adat C
Forrás (2017-04-30)
Forrás: Bodzás-forrás (Karancs-Medves). Vízhozam : 5.26 l/perc, Hôm.: 9.1 C
Három forrás útja a Pilisben (2017-04-30)
Egy tél végi borongós napon rövid kirándulással teljesítettük a Három forrás útja a Pilisben túramozgalmat.
Parádfürdő kirándulás (2017-04-16)
Esős kirándulás a Mátrában, ahol szinte semmi emelkedő sem volt.
Új földgyorsítótár (2017-03-18)
GCMF10: Mátrai források - A források útja (Mátra)
Új földgyorsítótár (2017-03-18)
GCKSKO: Kiskő (Mátra)
További történések
Túráink közül
Batizovské pleso (2009-09-13)
Térdfájós tavas túra a Magas-Tátrában.

Naszály kör 20

Vissza

Időpont: 2016-10-02
Indulás: Nőtincs - 8.30
Érkezés: Nőtincs - 13.19
Résztvevők: szabola

A túra hossza 21 km
Útvonal Nőtincs - Hangya-bérc - Kopasz-tető - Naszály - Látó-hegy - Gyadai-rét - Nőtincs
Szintkülönbség 813 m
Szintidő 6 óra
Helyszín Naszály
Legmagasabb tengerszint feletti magasság Naszály - 652 m

Eleinte napos, később megnövekedett a felhőzet.


Már jó előre kinéztem ezt a túrát, először fel se tűnt, hogy első rendezés, csak az hogy kb. 20 km és itt van nem messze a Naszálynál. Egyedül mentem, a többiek nem tudtak, vagy nem akartak jönni, elismerem, hogy az utóbbi időszakban nem vagyok valami kellemes társaság. Az idő jónak ígérkezett, csak délutánra mondtak esőt a meterológusok és utólag kiderült, ez be is vált. De szerencsére én még eső előtt befejeztem, sőt délig sütött a nap.

Ködös reggel
Akácosban
A túra Nőtincsről indult és nagyjából abból állt az egész, hogy fel kellett menni a Naszályra majd vissza kellett jönni. Mindezt 6 órán belül. Ez abszolút normális szintidő, még akkor is ha belevesszük, hogy a 20 km-en összesen 800 méter szintkülönbséget kellett letudni. Fél kilenckor álltam meg Nőtincsen, majd neveztem és el is indultam. Szerencsére nem voltak sokan, nem kellett sorban állni és aki szeretett volna még egy kupica szíverősítőt is kapott indulás előtt.

Ködös
Csapda
Nem volt hideg, a felkelő nap át-átsütött az őszi reggeleket annyira jellemző vékony talajmenti ködfüggönyön. Körülbelül 9 órára a köd teljesen feloszlott és ragyogó napsütésben haladtam tovább. Eleinte akácosokban, letarolt szántóföldek mellett vitt az út, bevallom az ilyen részeket sosem kedveltem. A reggeli köd vékony páraréteggel vonta be a pókok szántóföldből kiálló kórók ágai közé feszített hálóit, de a hamar nap felszárította a nedvességet és a halálos csapdák láthatatlanokká váltak. Szegény rovaroknak olyan ez, mint egy Red Bull Race. Na persze a szarvasbogárnak nem, az nyugodtan szarhat mindenre:)

Nyiladék
A Naszály északról
Nagyjából 2 km megtétel után már rendes erdőben jártam, magam mögött hagytam az akácost. Jó tempóban haladtam. Nőtincs és a Naszály között egy kisebb dombocska terült el, erre természetesen fel kellett menni, és végül egy nyiladék tetején megállva elém tárult a Naszály északi "fala":) Remek látvány volt. A nyiladékon át vitt le az út a két hegy között elterelő Gyadai rétre, ahová az első ellenőrzőpontot tették a szervezők. Kevesebb, mint egy órája indultam el, úgyhogy kicsit hamisnak éreztem az itinerben feltüntetett 5,6 km-es távot. Kaptam egy kis csokit, amit nyomban befaltam, de nem álltam meg, egyből indultam is tovább.

Útjelző tábla
A Naszályra felfelé
Végigvitt az út a Gyadai-réten, melyet foltokban az őszi kikerics virágai rózsaszíneztek be. A rét amúgy engem a bükki Kecskeláb-rétre emlékeztett. A rét után ismét betértünk az erdőbe, magas fák között, igazi turistautakon trappoltam tovább. Az igazi ősz még várat magára, az erdő csak azt a sárgászöld színét mutatta, amely megelőzi az igazán sárga,barna, vörös színkavalkádot. A tempóm nem változott, szerettem volna minél hamarabb célba érni. Gondoltam arra is reggel, hogy esetleg futok majd néha, de súlyosan gyorsan elvetettem a gondolatot:). Elértem a piros sáv-kék sáv találkozását, innen a kék sávon kellett továbbmennem a Naszály csúcsa felé. Egy szakaszon szelídgesztenyésbe botlottam, jó pár másodpercig álldogálltam ott, nem tudtam eldönteni, szedjek-e belőle vagy sem. Végül letettem róla és tovább indultam. Elég meredek emelkedő következett és ez egészen így folytatódott a 652 méter magasságban fekvő csúcsig. Közben csak egyszer volt egy lankásabb szakasz, ahonnan nagyon jó kilátás nyílt
A csúcson
észak felé, bár a ködös, párás időben nem nagyon lehetett messzire látni. Hogy újabb hasonlattal éljek, ez az egész emelkedő nagyon hasonlított az Ezüst-Kevély-Nagy-Kevély útvonalra.

A tempóból vissza kellett vennem és itt szembesültem azzal, hogy oltári nagy baromságot követtem el reggel, hogy nem hoztam magammal elemózsiát. Arra gondoltam, biztos adnak majd eleget, és a túra sem hosszú. Hát nem jól tettem, nagyon nem. Ha egy kicsitt hosszabb az emelkedő nem tudom mikorra értem volna fel. De szerencsére hamarosan megláttam a csúcson található geodéziai tornyot. Innen már csak lefelé van! A torony megvolt még, és így a Csúcsrajárás kérdését sem kell megváltoztatni. Nem álltam meg a csúcson, minek tettem volna, ennivalóm nem volt, ellenőrzőpont sem.

Tavacska a Látó-hegy közelében
Kék sáv a Naszály oldalában
Továbbmentem és elég meredek szakasz következett, ezúttal lefelé. A következő pecsételő helyhez a Látó-hegyre kellett kitérnem. Nem találkoztam emelkedővel és így hamar odaértem. Itt sajna csak pár szál ropit tudtam zsákmányolni, de szerencsére a 3. ellenőrzőpontig csak lefelé visz az út, gondoltam. Ittam egy kicsit és léptem is tovább. Visszamentem a kék sávig és elindultam Katalinpuszta irányába. Hát ez a kék sáv itt a Naszály északi oldalában nagyon jó kis ösvény! Még sosem jártam erre, de végre most igen. Egyszemélyes kis utacska haladt végig a hegy meredek oldalában, eleinte csak alig, később már erősen hullámvasutazva. Itt volt a mélypont, minden egyes kis kaptató eléggé kifárasztott, csak remélni tudtam, hogy az utolsó ellenrőzőponton lesz valami táplálék.

Bükk kút
Gomba
A kék sávon egészen a Bükk-kútig mentem, itt egy szalagozott szakaszon áttértem a kék keresztre, ami ismét levitt a Gyadai-rétre és onnan az Óriások pihenőjének nevezett helyig. A rét legmélyebb részén valószínűleg elég sok víz szokott lenni, mivel egy szakaszon pallókon vezetett az út, sőt még egy hinta hídba is belefutottam. Az ellenőrzőpontnál aztán pogácsa várt! Kettőt elvettem, egy pillanatig ültem, de nem sokat időztem itt sem, a pogácsát már útközbven majszoltam el. Innen még 5 km maradt hátra, ami abszolút nem sok, csakhogy még közben fel kellett mászni ismét a rétet Nőtincstől elválasztó hegyre.

Éreztem a pogácsa hatását, már nem voltam annyira elfáradva és végülis szépen lassan, de csak felértem a hegy tetejére. Egy kis erdő következett, majd egy remek kis rét mellett haladtam tovább, végül pedig egy Nőtincsre vezető földúton tettem meg a túra utolsó két kilométerét. Végül kevesebb, mint 5 óra alatt értem célba.

Caterpillar
A nevezési díjban még meleg étel is benne foglaltatott és örömmel faltam be a remek székelykáposztát, ami ott helyben készítettek. Igazán jól esett, de nem kértem nagyon sokat, így is majdnem elaludtam hazafelé vezetés közben. 1500 Ft volt a nevezési díj és eleinte szívtam a fogamat, mert ha belegondolunk egy 4 fős családnak benzinnel együtt már annyiba kerül, mint kimenni a ZOO-ba és ugye arra mindig azt mondjuk milyen drága a jegy. Hát mostanában már a teljesítménytúrázás is iparággá nőtte ki magát, a profit termelése is ott van a célok között. Ez végülis természetes. Ezen a túrán úgy éreztem, nem a mindenáron legnagyobb nyereség elérése a cél, mivel az ár/érték arány kifejezetten jó volt. Az itinert remekül lehetett használni, annak ellenére hogy nem tartalmazott szöveges útleírást, de nem is volt rá szükség. A szalagok minden esetben egyértelműen jelezték a szükséges útirányt. És remélem a székelykáposzta nem csak az első rendezés alkalmára készült. Szóval mindent egybevetve remek kis túra volt, nagyon nem bántam meg, hogy részt vettem rajta.


Nem tömegtúra
Kék sáv a Naszály északi oldalán
Alig érint lakott települést
Összidô4:49
Átlagos pulzus119
Kalória2330
Elégetett zsír179 g
Súly100 kg
GEONAUTE ONrhythm 310 access
szabola


Zöld zóna
Többek között ezekkel a növényekkel találkoztunk a túrán (Az itt látható növényekről még több kép található azon az oldalon, ahol a túrák, kirándulások során fotózott növényeket gyűjtöttük össze: Pár növény Magyarország és a környező országok flórájából)
Lamium maculatum
Foltos árvacsalán
(Lamium maculatum)
Tragopogon pratensis L. subsp. orientalis (L.) Čelak.
Közönséges bakszakáll
(Tragopogon pratensis L. subsp. orientalis (L.) Čelak.)
Tanacetum vulgare
Gilisztaűző varádics
(Tanacetum vulgare)
Centaurium erythraea Rafin.
Ezerjófű
(Centaurium erythraea Rafin.)
Linaria vulgaris Miller
Közönséges gyujtoványfű
(Linaria vulgaris Miller)
Colchicum autumnale L.
Őszi kikerics
(Colchicum autumnale L.)
Aconitum anthora L.
Méregölô sisakvirág
(Aconitum anthora L.)