Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!
Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!

Hol a következő?

Vissza

A 2007-es
Hol a következő?
teljesítménytúra értékelése rendezői szempontból
Pilisszentkereszt, 2007.09.15. szombat


Első szervezésünk volt, így aggódtunk is, hogy minden rendben menjen a túrán. Utólag azt mondhatom minden rendben történt, egy aprócska affértól eltekintve, az erdőrendészet terepjárója pont akkor állt meg az egyik ellenőrzőpont mellett, amikor pár túrázó "letért a kijelölt turistaútvonalról" és rövidíteni próbált egy elkerített területen keresztül. A pontőr hibázott, mert nem hívta fel a résztvevők figyelmét a ponton arra, hogy nem hagyhatják el a turistautat. De a turisták is hibáztak, hiszen a túrakiírásban szerepelt a felhívás, hogy nem szabad a nemzeti park területén járatlan utakon mászkálni. Remélhetőleg ez az aprócska incidens nem fogja negatívan befolyásolni a jövő évre tervezett túránkat.

A túrára megpróbáltunk egy olyan "feladatsort" összeállítani, amely a tájékozódási túra jellegét megadja az eseménynek. Ezért nemcsak hagyományos, tájoló használatával megoldandó helymeghatározást igénylő problémákat, hanem más típusú feladatokat is készítettünk. Sokat rágódtunk azon, hogy a kitalált feladatok vajon mennyire megoldhatatlanok:). Többször is módosítottuk őket, mire sikerült olyan sort összeállítani, amit mindenki elfogadott és megoldhatónak ítélt. Most, hogy lezajlott az első túránk, már van némi tapasztalatunk a jövőre vonatkozóan.

Mivel az egy-két negatív felhangú megjegyzés ellenére a túrán pozitív visszhangokat kaptunk, azt bizonyítja, hogy nem csináltuk rosszul. Természetesen nem tudtunk mindenki számára megfelelőt alkotni, ezért biztos akadtak olyanok az indulók között, akik egy kicsit rossz szájízzel mentek délután haza Pilisszentkeresztről. Reméljük ők voltak kevesebben, de ez majd jövőre kiderül, mert bízunk abban, hogy akiknek idén tetszett a túránk, azokkal jövőre is találkozunk.

És végül egy kis statisztika a túráról. A túránkon 93 résztvevő indult, akikből 7 nem ért be a célba. Rajtuk kívül mindenki megkapta a túra teljesítésért járó díjazást. Amennyiben figyelembe vesszük a szintidőt, illetve a pontok az előre meghatározott időben zárnak, akkor a résztvevőknek kb. csak a 60%-a tudta volna sikeresen befejezni a túrát. De ez nem az indulók hibája! Mivel újoncok vagyunk a túraszervezés területén, ezért megpróbáltunk olyan menetrendet meghatározni, ami szerintünk megfelelő. Ez a túra bebizonyította, hogy kicsit elrontottuk a szervezés ezen részét; jövőben ezeket a hibákat megpróbáljuk orvosolni. Nem célunk a célba érkezés szigorú betartása, de nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a kiírásban szereplő "menetrendet" be kellene tartani. Nehéz lesz meghúzni azt a határt, amikor már azt kell mondanunk a résztvevőnek, hogy sajnos a díjazást nem kapja meg. Persze előfordulhat, hogy a jövőben a túrakiíráson változtatunk olyan formában, hogy ne kelljen ezt a vonalat meghúznunk.

A 2008-as évet nézve már vannak terveink, a túrát egy kicsit még érdekesebbé szeretnénk tenni. A terveink között szerepel, hogy a 2008-as eseményt egy évszakkal korábban, nyáron szeretnénk megrendezni; remélhetőleg a pontos kiírás be fog kerülni a "Teljesítménytúrák Magyarországon" című könyvbe is. Bízunk benne, hogy akik idén részt vettek a túránkon, szívesen jönnek el jövőre is és esetleg új túratársakkal is bővül a Hol a következő? tájékozódási túra indulóinak száma.

Köszönjük a külsős pontőröknek, hogy segítségünkre voltak, mert nélkülük - a társaság alacsony taglétszáma miatt - nemigen tudtuk volna lebonyolítani a túrát. Emellett köszönjük minden résztvevőnek, aki eljött és feladataink alapján végigbolyongta a Pilis és a Visegrádi hegység bizonyos részeit.

És utoljára: mivel szeretjük a táblázatokat, ezért egy kis összeállítást is készítettünk a résztvevők adatai alapján, talán érdekel valakit;).