Trink kzl
Thry Gyrgy Emlktra (2008-04-05)
2008.04.09 Pontrkds utni teljestmnytra. A 2008-as Thry Gyrgy Emlktra beszmolja.
Mostanban
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Zsilibes-forrs (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Kalo-kt (Dli-Bkk)
Bkki Batyus Barangols 30 (2019. november 6.)
Teljestmnytra az szi Bkkben batyuval brangolva.
Forrstra a Brzsnyben Kzptv (2019. november 6.)
Forrslltogats a Brzsnyben, ezttal egy teljestmnytra keretein bell.
DDK Zselic (2019. november 5.)
Tavaszi bglymentes DDK a Zselicben 3 nap alatt.

Mecsek

Kirnduls
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2009. augusztus 18.
Induls: 13.00 Hrmas-hegy
rkezs: 18.20 Hrmas-hegy
Rsztvevk: feherb
Traparamterek
A tra hossza 21 km
Szintklnbsg 680 m
tvonal Hrmas-hegy -> Pspkszentlszl -> Dis-kt -> Kisjbnya -> bnya -> Rka-vlgy -> Etelka-forrs -> Pspkszentlszl -> Hrmas-hegy
Helyszn Mecsek
Legmagasabb tengerszint feletti magassg 602 mter - Hrmas-hegy
Idjrs
Napos, kevs gomolyfelh, knikula Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Hettey-forrs
A mltkor nem sikerlt elmennem bnyra, mert a zivatar kzbeszlt. Most viszont nem kellett ilyesmitl tartani, gyhogy ismt nekivgtam, de msik tvonalon. Ugyanarra mentem le a Hrmas-hegyrl, mint jniusban, de aztn nem a Zengre vezet turistatra kanyarodtam r, hanem Pspkszentlszlra mentem. Most nem volt kds hajnal. Szpen sttt a nap, s mr dl is elmlt mire elindultam. Taln ezrt, kicsit fradtabbnak is reztem magam, lassan teltek a kilomterek. A legnagyobb melegben rkeztem Pspkszentlszlra, napstsben mentem fel a faluba vezet emelkedn.

Dis-kt
A falu vgben lv Hettey-forrs nem mkdtt, viszont a 100 m-rel feljebb lv Dis-kt igen. Pedig ezt gy jelli a trkp, mint idszakos forrst. Egy hzsra megittam fl litert, s az sem volt elg. Az otthonrl hozott asvnyvz is hideg volt mg, radsul kellemesen sznsavas, de gy voltam vele, hogy ha van ms vzforrs, akkor inkbb azt iszom, az svnyvz j lesz nsgesebb idkre is, s az inkbb ihat langyosan is. Megmrem a forrst, s tovbb mentem felfel. Rvidesen rtrtem a Kisjbnya s Pspkszentlszl kztt a gerincen fut zld jelzsre, majd ugyanarra, mint 2 hnapja, ismt lementem Kisjbnyra. Viszont most bnya fel kanyarodtam a fokozottan vdett bnyai-vlgybe. Rgen jrtam itt mg a DDK keretben, akkor mg nem volt digitlis fnykpezm, gy csak pr kp kszlt. Rgtn megmrtem a Bodzs-forrst, aminek orrn-szjn dl ki a vz. Mg a foglalat mellett is folyik legalbb annyi mennyisg, mint a kifolyn. Rgtn utna van a ferde-vzess, s a Csepeg-szikla. Egy csom rdekes sziklakpzdmnyt lehet fotzni a vlgyben.
Bodzs-forrs
Van egy friss, 2009-ben foglalt forrs is, ami nagy pici, s gy ltszik, hogy csak csrgedezik, pedig sokkal tbb a vzhozama, mint a Dis-ktnak. Tnyleg nagyon kicsi, alig fl mter magas, de szpen meg van csinlva. A mellette fut turistatrl is nehz szrevenni. szre se vettem volna, ha nem hvjk r fel a figyelmemet.

A vlgy bnyai bejratnl pisztrngos tavak is vannak. Igaz, most nincs bennk vz. A faluban ebdeltem tegnapi sajtos kiflit. Elfelejtettem a pnztrcmat ttenni a msik tskmbl, most pnz s iratok nlkl jttem el. gy nem tudtam kocsmzni, se kajlni a faluban normlis kajt. bnya svb falunak tnik, sok hz dlknt funkcionl. Kevs busz jn ide be, htkzben taln csak napi 4-5.

Ferde vzess
Vzess az bnyai-vlgzben
Eddig nem volt sok emelked, hiszen kapsbl 600 mter magasrl indultam. Most viszont el kell indulni visszafel. Eredetileg gy terveztem, hogy Mecsekndasdig megyek, s onnan visszabuszozok. De nagyon sokig tartott volna az tszlls miatt, s akkor is fel kellett volna gyalogolnom a hegyre. Jobban jrok, ha vgig gyalog megyek vissza. tmentem a Rka-vlgybe, ami az bnyaival prhuzamos, s attl dlebbre van. Ezen mentem visszafel a Hrmas-hegy irnyba, lassan emelkedve. Sok lgy, vagy muslinca, vagy mittudomn milyen rovar dngtt krl. Klnsen akkor, amikor meglltam az Etelka-forrst megmrni. De szerencsre nem csptek, csak inni akartak az izzadtsgombl vagy a szemembl. Ha nem legyeztem magam, rgtn beleszllt valamelyik a szemembe, ahol aztn el is hallozott, mikor kidrgltem belle. Ez ma mr a negyedik forrs volt, el is fogyott az egyik fiola, amivel az sszkemnysget mrtem volna. s mg egy htravolt.

Rka-kunyh
Kzvetlenl a Zeng alatt mentem el, annak szaki, meredekebb oldalnl. Mgsem lttam a hegybl semmit az erd miatt. Egy kis aszfaltos szakasz is volt, ahol a jelzsek is eltntek. Nem tudtam mire vlni a dolgot, eddig semmi gond nem volt a jelzssel. Aztn lttam, hogy egy msik ton megy a turistat a mttal prhuzamosan, ott vannak jelek a fn. 500 mter magasan voltam, de le kellett menni 400 al Pspkszentlszlra, s onnan fel a 602 m magas Hrmas-hegyre. Pont a vgn van a legrohadtabb szintemelkeds. Mg eltte a Korosma-forrst is megltogattam, de az nem igazi forrs. Inkbb vaddisznk dagonyja.

A Hrmas-hegyen sok az erdszeti t, amin csak nagy gpek tudnak jrni, ritks az erd, aljnvnyzet meg csak ott van, ahol kidlt egy-egy fa s belesttt a nap. A sok t kztt eltvesztettem, hogy melyiken jttem le. Akkor egyrtelm volt, most visszafe nem. Ott volt nlam ugyan GPS, de gyenge volt a jel az erdben, ssze-vissza mutatott. Amikor rjttem, hogy nem j helyen vagyok, akkor meg mr nem fordultam vissza, ha mr a meredek emelkedn egy csomt jttem felfel. egy vlgyben haladtam, s nagyon trmelkes, kavicsos volt a talaj. s rohadt meredek! Prbltam jobbra tartani, tmentem egy kis gerincen, s vgl is rtalltam arra az tra, amit lefel is mentem. Rvidesen a cscsra vezet aszfaltt is meglett, csak azon aggdtam, hogy ne legyen bennem kullancs. Egy kollgm Lyme-kros kullancsot is sszeszedett itt. Ezutn a cscstmads utn a toronyban lv, amgy rohadt meredek lpcs szinte skvidki stnak tnt.