Trink kzl
Mecsek (2009-06-05)
2009.06.12 Rvid egyszemlyes kirnduls a Kelet-Mecsekben,
Mostanban
Forrs (2019. szeptember 17.)
Forrs: Csrge-kt (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. augusztus 30.)
Forrs: Gyertyn-kt (Kszegi-hegysg)
Forrs (2019. augusztus 30.)
Forrs: Jvor-kt (Kszegi-hegysg)
Forrs (2019. augusztus 30.)
Forrs: Szent-kt (Kszegi-hegysg)
Forrs (2019. augusztus 30.)
Forrs: Keresztkt (Kszegi-hegysg)
Forrs (2019. augusztus 30.)
Forrs: Nvtelen-3.1.21-1 (Kszegi-hegysg)
Forrs (2019. augusztus 30.)
Forrs: Nvtelen-3.1.21-2 (Kszegi-hegysg)
Forrs (2019. augusztus 30.)
Forrs: Nvtelen-3.1.21-3 (Kszegi-hegysg)
Forrs (2019. augusztus 30.)
Forrs: Nvtelen-3.1.21-4 (Kszegi-hegysg)
Forrs (2019. augusztus 29.)
Forrs: Enik-forrs (Kszegi-hegysg)

Tihanyi Gejzirit

Teljestmnytra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2005. prilis 30.
Induls: 9.00 - rvnyes
rkezs: 17.15 - Aszf
Rsztvevk: feherb, juhi, Mikls, natasa, szabola
Traparamterek
A tra hossza 33 km
Szintklnbsg 1100 m
tvonal rvnyes-> Pcsely-> Zdorvr-> Nagy-Pcsely-> Aszf-> Apti templomrom-> Nyereg-hegy-> Tihany, Aranyhz-> tjr-barlang-> Gejzr-mez-> Cscs-hegy-> Aszf
Szintid 9 ora
Helyszn Balaton-felvidk
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Zdorvr - ~300 mter
A tavalyi Balaton-felvidki tra (budavr 40) nagyon tetszett neknk, gy idn is el akartunk menni egy Balaton-felvidki trra. De felhergeltk Miklst is mr rgen, akit a neje s a kisfia is elengedett. Az budavr neknk tkztt a Zempln 50-nel, de ez a Tihanyi Gejzirit pont kapra jtt.

Gyere mr bakker!
Sajnos elg ksn indultunk. Aszfn hagytuk a kocsit, s tgyalogoltunk rvnyesre, hogy ne a vgn kelljen megtenni ezt a tvot. Eredetileg busszal akartunk volna, gy mgis gyorsabb, de lekstk. Ksbb kiderlt, hogy a busz is ksett, gy elrtk volna. A lnyeg az, hogy fl rval ksbb indultunk, mint ahogy n azt elkpzeltem elre, s elg kevs eslynk maradt, hogy a tra utn elrjk a keszthelyi buszt. A tra elejn mg rvnyesen megnztk kvlrl a vizimalmot, ami egybknt csak msnap nyitott ki.
A pcselyi templom
Valami spci van rajta - mr elfelejtettem micsoda, de Attis elvileg tudja -, ami az orszgban csak itt meg Nagybrzsnyben meg mg valahol - ezt is csak Attis tudja - van. Szval itt is van rla egy kpha valakit rdekel a dolog.

Szp szeld tjon haladt a tra.Nem volt vszes emelked. A rendezk 1100 m szintet grtek, fogalmam sincs hol jtt ez ssze. Htvgi hzak, szntfldek, egy kis erd mellett haladtunk,szabola termszetesen tkzben fnykpezte a virgokat, mint pldul itt ezt a sksgi srga virgot (Nyri hrics).Meggrtette velem, hogy ha virgot teszek be a honlapra krdezzem meg tle, hogy az milyen, ne csak az legyen odarva, hogy "virag1.jpg". Az els emelkedt meghgva egy kis medence (Pcselyi-medence)terlt el alattunk, a tvolban a Balaton-felvidk vonulata, ahol a Zdor-vr is van. Innen mg nem lttuk, de valsznleg rossz helyen is kerestk.

Az els ellenrz pont egy lovas fogadnl, vagy minl volt. Itt kicsit pihentnk, kajltunk, mert rgen reggeliztnk, aztn folytattuk utunkat Pcsely fel. Ez is tipikus Balaton-felvidki falu, amitl szabola mindig ellvez. Rendezett portk, tisztasg, mintha nem is Magyarorszgon jrna az ember.
Zdorvr fel
A falut kvetve lassan elkezdett emelekdni a terep, s a htvgi telkek mellett felmentnk a vrhoz. Maga a vr mr egy kisebb erdben, vagy ligetbenvan, kinek hogy tetszik. Soha nem volt normlis vr,
Zdorvri kilts
nem fejeztk be az ptkezst, gyakorlatilag romnak ptettk. A vrudvarinkbb egy kialudt vulkn krterre emlkeztet, gy veszi krl a "vrfal". A Balaton felli oldalra egy kis kiltt is ptettek, de ltalban mindig szembe st a nap, ha valaki a Tihanyi-flszigetet, vagy a Balatont akarja fnykpezni, gy elg nehz j kpet csinlni.

A vrtl Aszfig vezet ton mr jrtunk egyszer, amikor Almdiban voltunk a Trixivel meg kricharddal. A vr alatti forrsnl csinltunk egy csoportkpet , feltltttk a vizespalackokat, s elindultunk lefel, egy darabig ugyanazon az ton, amin feljttnk. Pcselynek a
A Balaton fel
msik vgt rintettk csak, egybl felmentnk a falu feletti birkalegelre, ahol anno fociztunk. A Stadionle is van fnykpezve.
Fa
Kezdett egyre melegebb lenni, a vz is fogyott rendesen, s az is kezdett egyre vilgosabb vlni, hogy nem rjk el a buszt Keszthelyre, de szabola felajnlotta, hogy elvisz minket Sifokra, onnan csak van vonat Kanizsra. Viszont gy meg az idegestett, hogy a tbbiek rnek haza ksn miattunk.

Aszfig elg hosszadalmasnak tnt az t, pedig mg 20 km alatt voltunk. ELg lassacskn haladtunk, de ennek ellenre meglltunk ebdelni a templomtvben. Csokit is zabltunk, de
Aranyhz
sajnos a kt nem mkdtt, gy nem vettnk vizet magunkhoz. Ksbb ez nlam mg problmt okozott. Kaja utn nekivgtunk a biciklitnak, s a flsziget fel vettk az irnyt. Tulajdonkppen ez a tra legvltozatosabb rsze, itt lett volna a legtbb fnykprznivali: Aranyhz, Ktr, gejzrmez, Bels t meg minden szar, de itt merltem ki annyira, hogy rohadtul semmi kedvem nem volt fnykpezni, de mg trzni sem. Szerencsre a tbbiek csinltak pr kpet, a Bels trl panormakpis kszlt.

A Bels-ttl a Cscs-hegyig tart szakaszon nagyon kivoltam. A vz hinyzott, baromira.
A Cscs-hegy oldalban
Mikik krtek az egyik ellenrz ponton vizet, de abbl csak jval ksbb ittam. A ponton adtak
Apti templomrom
ugyan tet, de az meleg volt, s nem volt kedvem azt inni. A Cscs-hegy a flsziget legmagasabb pontja, nagyon j kilts van a Balatonra, a flsziget egsz nyugati partjra, j idben a Badacsony is ltszik. Itt most nem volt kedvem nzeldni, gyakorlatilag meglls nlkl mentem tovbb, s lent a nyeregben vrtam be a tbbieket, akik fnykpezkedtek.Itt ittam egy keveset, s mris sokkal jobban reztem magam.

Innen mr sima gy volt minden. Mg a biciklit azfaltja se bntotta a lbamat annyira, mint szokta ltalban. Natasa elrerohant, lehagyott mindegyiknket, hogy hamarabb sorra kerljnk a clban, mert elg sok volt az indul. A vgn ppen odartnk Zamrdiba a vonathoz.