Trink kzl
rottk 50 (2007-10-21)
2007.10.26 Rg jrtunk mr a Kszegi hegysgben. Feherb idn elment jra s btran llthatom, hogy az eddigi egyik legjobb trabeszmolban rta meg lmnyeit.
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

rottk 70

Teljestmnytra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2008. oktber 24.
Induls: 06.00 Kszeg
rkezs: 20.55 Kszeg
Rsztvevk: feherb
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2002  2003  2005  2007  2009 
Traparamterek
A tra hossza 68 km
Szintklnbsg 2007 m
tvonal Kszeg → Pognyok → Velem → Kalapos-k → rott-k → Velem → Stjerhzak → Paradicsomos → Htforrs → hz-tet → Kenyr-hegy → Ck → Velem → Irts-hegy → Lukcshza → Kszegfalva → Kszeg
Szintid 17 ora
Helyszn Kszegi-hegysg
Legmagasabb tengerszint feletti magassg 882 mter - rott-k
Idjrs
Tbbnyire ersen felhs, csak rvid idszakokra sttt ki a nap. Csapadk nem volt. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Ha ide jvk, mindig a tra eltti s uni nap is Kszegen alszok a tornateremben. Amikor bementem egybl kellemes meglepets fogadott, ugyanis a zuhanyzkat s a WC-t feljtottk. Mg tavaly is ugyanaz a szakadt zuhanyz volt, mint tz vvel ezeltt, amikor elszr voltam itt. Most sokkal kultrltabban nzett ki, s mg a budiajtt is be lehetett csukni. Msik kellemes meglepets az volt, hogy nem voltak olyan sokan, mint szoktak lenni (gondolom a rendezknek ez nem volt kellemes). Nem volt nagy gyerekcsoport, s elmaradt a villanyolts utni jedikardozs a zseblmpkkal. Viszont volt helyettk pr antiszocilis elem, akik rohadtul nem tudtk megrteni, hogy egyesek szeretnnek aludni is a tra eltt.

Reggel hatkor a tmegrajttal indultam. Csak az erds rszre berve kapcsoltam be a lmpt. 6.45-kor rtem az els ellenrz ponthoz, az Enik-forrshoz. Nem vrtam semmit, rgtn indultam is tovbb. Azt hatroztam el, hogy olyan gyorsan teljestem a trt, ahogy csak tlem lehetsges. De nem akartam rohanni flslegesen sem, szval a sajt tempmban mentem, nem voltam hajland futni a lejtkn. Az ts tlagot gy is tudtam tartani.

Mg a szerpentin eltt felkelt a nap, de felhs volt az g, s csak lassan vilgosodott. A tisztsokon mr nem kellett a lmpa, de az erdben mg elklt. Kikapcsoltam, de miutn kis hjn leszakadt a vesm, mert nem vettem szre a flhomlyban egy gdrt, inkbb visszakapcsoltam. Enyhe volt a reggel, az emelkedkken tarktott tvonal miatt meg aztn plne nem fztam. Emlkszem, volt olyan v, amikor errefel mr deres volt a tj. Most ennek eslye sem volt. A szerpentinnl lyukasztani kellett, majd leereszkedni Velembe. Itt mr vrta a trzkat a zsros kenyr, de nem akartam lelni, gyis marad mg az rott-krl visszafel.

tban a Kalapos-kre
8.30-kor indultam is tovbb Velembl. Bozsokig nincs emelked, onnan viszont elindul a tra els hosszabb hegyi plya. Els lpcsknt a Kalapos-kre kellett felmenni, itt nem volt most ellenrz pont, majd egy hosszabb lejt utn fel az rott-kre. Olyan sem trtnt velem eddig soha, mint most. Egyhuzamban fel tudtam menni a cscsra. A Kalapos-k eltt lltam csak meg inni s csokizni, utna pedig csak a kiltnl. Csak annyira lltam meg, hogy ksztsek pr fnykpet. Sajnos mindhrom elemem lemerlt, gy nagyon kevs kpet tudtam csak kszteni. Pedig nagyon szp volt az erd, klnsen akkor, amikor kibukkant a nap a felhk kzl, s besttt a fk kz. Sok szp kprl lemaradtam sajnos. Mg este a tornateremben gondoltam arra, hogy j volna 10-re felrni az rott-kre, akkor 4 ra alatt meg lett volna a 18,8 km. Radsul ezen a rvid szakaszon mr megvolt a szint fele. s tnyleg sikerlt felrni, st. Kajls utn is 9.55-kor indultam innen lefel.

A Stt-vlgy fels vgnl
Sok volt a falevl az ton, nem lehetett ltni, hol van alatta k, ezrt nem is futottam, de mg csak nem is siettem lefel. Csak ott szaporztam meg, ahol nem csszott, s nem volt annyira meredek a lejt. gy terveztem, hogy egy ra altt lerek vissza Velembe, ez pont sikerlt is. Mg gy is, hogy a falu szln meglltam egy ktnl vizrt, s telefonlgattam is. Muszj volt Velemben pihenni, enni s tezni. Amgy sem lehetett tl gyorsan inni a forr tet.

Az rott-k alatti kanyarban
11.10-kor indultam innen. A Hrmann-forrshoz vezet t a msodik nagyobb emelked. Megint kitrtem a Szent-Vid alatti forrshoz pr percre. Meglep mdon nem reztem, hogy annyira nehz lenne ez a domb, csak a legvgn, a kpolna alatti lpcsknl szakadt ki a tdm a helyrl. Pihenskppen egy darabon nincs szint, majd a Hrmann-forrs eltt ismt emelkedik a terep. A forrsnl lv parkol dugig meg volt telve, csakgy, mint korbban a kpolnnl lv. A hossz htvge, s a csapadkmentes id kicsbtotta az embereket a szabadba, s szerencsre az erdszati utak le vannak zrva, nem lehet mindenhova kocsival behajtani.

ltalban dlutn egy rra szoktam a Stjerhzakhoz rni, most ez 12.15-re mr sikerlt. Itt sem lltam meg, gy terveztem, hogy kicsivel kett utn mr a Paradicsomoshoz szeretnk rni. Ez elg laza id, de gy gondoltam, hogy a Tbor-hegyre vezet ton gysem tudok mr olyan jl haladni, mint az rott-kre felfel. De tudtam, csak egyszer lltam meg felfel menet, akkor is csak egy szusszansnyira. A hegyencscson szmot kellett rni. Rgen mg szp volt innen a kilts, ltszdott a Rax s a Schneeberg is, mostanra mr megnttek annyira a fenyk, hogy ebbe az irnyba abszolt nincs kilts. De szak fel, a Soproni-hegysg sem ltszik. Egyedl az hz-tet a kiltval a szomszdos hegyen.

A Paradicsomoshoz vezet lejtn figyelmetlen voltam. Nem hasznltam jl a botot, a bal trdem megfjdult kiss. Egyelre nem volt vszes, de a tra fele mg htra volt. 13.50-re rtem oda. Most egy rendkvl unalmas rsz kvetkezett, egy helyen volt egy nagy kanyar, ahonnan szp volt a kilts. A Htforrsig tart 6 km egy rmba kerlt, de addig majdnem elaludtam menet kzben. Ott ismt ettem, s 15.05-kor indultam el a legmocsokabb emelkedn, fel az hz-tetre. Itt aztn mr nem rdekelt, hogy milyen gyorsan rek fel. Nem volt az a pnz, ami miatt rohantam volna. Fennt aztn ismt zsros kenyr, de mivel ettem a Htforrsnl, itt csak egy kenyeret ettem.

15.30-kor hagytam ott a tett, s a zld jelzsen haladtam lefel. gy ltszik erre a hegyre normlis ton nem lehet felutni, mert ezen az ton a lejt is brutlis volt. s a bal trdemnek nagyon nem tetszett. UTna is visszafogtam magam, s csak a lejtkn jtt el a problma. Talltam itt egy forrst is, a Mohos-kutat, de szraz volt.

16.05-re rtem a Kenyr-hegyre, innen szembe mentem a 35 km-es tvon indulkkal. Kezdtem fradni, mr a szembejv embereknek is nehezemre esett a kszns. Egy kv jl esett volna. gy vrtam a Velemre rkezst, mint a Messist. Szinte boldog voltam, hogy vgre odartem. Termszetesen most mr leltem. Ez 17.05-kor trtnt.

17.15-kor pedig az induls trtnt. Az eddigi teljestsekre visszaemlkezve ezen a trn voltam a legjobb llapotban. Bven idben voltam, nem kellett sietni, s meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg nem sikerl a teljests. Az volt csak krdses, hogy mennyire brom majd a vgt. Mennyire fj majd a trdem, s mennyire leszek fradt az jszakai szakaszon. Mg gyorstani is tudtam, utolrtem egy hromfs csapatot. Velk egytt mentem be az erdbe az Irts-hegyen, ott kellett felkapcsolni jra a lmpkat. Nagyon gyorsan eltelt az erdben az id, gyorsan odartnk Csmtre, ahol a fldesutak keresztezdsben megtalltuk a villanyoszlopra festett szmot. Innen mr erd sem volt, a Lukcshza s Kszegfalva kzti fldttl tartottam kicsit, volt olyan v, amikor itt nagyon elfradtam. Pedig alig tbb, mint egy km ez a tv vgig a szntfldn.

19.35-kor rttem el a tzet, itt volt az utols ellenrz pont. Az itiner szerint 5 km mg a cl. Ki kellett menni az orszgtra, de nem volt nagyon forgalmas. Azt hittem, hogy itt nagyon gyors leszek, de pont az ellenkezje trtnt. Lelassultam, s elkvettem azt a hibt is, hogy Kszegfalvn leltem egy padra. Addig nem volt baj, amig csk ltem s ettem. De aztn, amikor fellltam, egybl elkezdtem fzni, rzott a hideg, s a trdem is jra megfjdult. Fl kilomter mlva lettem csak jobban, de a trdem mg msnap reggel sem jtt rendbe. A htralv kilomtereket mr sntiklva tettem meg, le is hagytak sokan. Vgl 20.55-re rtem a clba, s a lbfjs ellenre elg jl reztem magam. Gyorsan lezuhanyoztam, s nem volt gond az elalvssal.

tdszri teljestsre is azt mondhatom, hogy ez egy nagyon jl kitallt tra. Ha osztlyozni kellene a rendezst, akkor kt darab tst adnk. De csak azrt, mert hatos nincs. Aki kpes legyalogolni 70 km-t, felttlenl jjjn el. Igaz, az utols 20 km-en mr nincs nagyon ltvnyossg, de van 50-es tv is, ami szintn rinti a legnevezetesebb dolgokat a Kszegi-hegysgben. Ami trn eddig rszt vettem, azok kzl nekem ez jn be a legjobban: szp a tj, j a rendezs, hossz s nehz is. De nem brutlisan nehz.