Trink kzl
Forrstra a Gerecsben 33 (2011-12-11)
Tli forrstra a Gerecsben, Hossztv
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Hollk-Mtraverebly

Hossztv tra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2008. szeptember 20.
Induls: 10.30 Hollk
rkezs: 18.30 Mtraverebly
Rsztvevk: feherb, juhi, szabola
Traparamterek
A tra hossza 33 km
Szintklnbsg 720 m
tvonal Hollk -> Felstold -> Alstold -> Balbelves csrda -> Tepke -> Nagybrkny -> Smsonhza -> Mtraverebly
Helyszn Cserht
Legmagasabb tengerszint feletti magassg 575 mter - Pugga
Idjrs
Tlnyoman borult, a vge fel esett az es. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Ht eljtt vgre az a nap is, ami utn nem lesz tbb kktra leirs. Majdnem napra pontosan 121 hnappal ezeltt kezdtk el a vndorlst Smegen. Szabola s juhi ksrtek el a nagy napra. Idn mindenkppen meg akartam csinlni, s ezen a napon csak akkor nem indultam volna el, ha brutlisan szar id lett volna. Nem volt tlsgosan j id, de ez mg elment.

A vr messzirl
Kutak Alstoldon
Hollkn lementem pecstelni a Tourinform irodba, s rgtn el is indultunk. De mindjrt el is tvedtnk. A kktra atlaszhoz kpest mshol megy a jelzs, n meg csak a trkpet nztem. Szerencsre szabola volt itt a Cserht 30 teljestmnytrn, s emlkezett, hogy melyik t visz Felstold fel, de eltelt egy kis id, amg rjtt, merre is kell menni. Majdnem felmentnk egszen a vrig, de mg eltte elfordultunk Felstold irnyba. Sokat esett mostanban, s most is lgtt az es lba, ezrt sros volt az t. A tbbiek megleptek egy veg pezsgvel, amit rgtn meg is ittunk. Elre ittunk a medve brre, de mivel vezettem, jobb volt most tlesni rajta.

Tehnlegel
Ligetes rsz kvetkezett, tehenek kztt is t kellett menni. A kezdeti nehzsgek utn elg gyorsan haladtunk. s mg gyorsabban mentnk, amikor Felstoldnl kirtnk a mtra, mert itt mr nem volt sr. Rkapcsoltunk, s 45 perc alatt el is rtk a 4 km-re lv Bableves csrdt. Kicsit tartottam tle, hogy a sok aszfalt miatt fjni kezd a talpam, de semmi ilyesmi nem trtnt. A cipm viszont mr kezd komolyan sztesni. A csrdban meghvtam a tbbieket bablevesre. Nagyon finom volt, s jl is esett a komolyabb emelkedk eltt.

Mg egy kilomteres aszfaltt jtt az emelked eltt, ahol elg nagy volt a forgalom.
Tepke gerinc, a kiltval
Kukucs!
Sokszor a kknybokrok az ttestig rtek, figyelni kellett a kanyarokban, nem lehetett csak gy csatangolni ssze-vissza az ton. Felmentnk a Tepke-gerincre, ahol vgigmentnk az sszes hegyen. Illetve az utolsra, a Kves-brcre nem teljesen. A legels a Tepke volt, ahol egy kilt is ll. Fm, magasan a fk fl nylik, zivataros idben nem ajnlott. Most csak a szl fjt odafent, kicsit himblzott is. A kilt szuper helyen van, ha nem lenne, ki kellene oda tallni. Fantasztikus a Mtra ltvnya, alattunk a Zagyva vlgye, a tvolban a Bkk, illetve a Brzsny. A Salg nem ltszik, mert a Pugga eltakarja. Ahogy mi mondtuk akkor ott: ****j helyen van a kilt, ****j a kilts, ****messze el lehet ltni. A kilt annyira kimagaslik a fk fl, hogy lent a 21-es trl is felismerhet.

Panorma a Tepkrl a Mtra fel
Nagybrkny
Errefel abszolt nem volt sr, viszont elkezdett cspgni az es. Mivel erdben voltunk, ez nem volt klnskppen zavar. Nagybrkny eltt aztn rkezdte, de szerencsnk volt, mert amikor kirtnk az erdbl, ismt elllt. A falu egy szk vlgyben helyezkedik el, magas dombokkal krlvve. A domboldalakon nincs semmi: se erd, se sznt. Egy ilyen meredek, s sros dombot kellett megmszni, hogy tjussunk a szomszd faluba, Smsonhzra. jra eleredt az es, s inkbb felvettem a poncst. A trkpet beraktam szabola htizskjba, ott knnyen hozzfrek.

Fejrk vra
Smsonhzn van egy geolgiai feltrs. n nem rtek a kvekhez, csak azt tudom elmondani rla, hogy laikusknt is jl nz ki a falu szln a szikls hegyoldal. Nem akar elllni az es, juhi egyre frad. Mr elz nap is mondta, hogy fj a trde, hozott trabotot, hogy knnyebb legyen neki. A Szllska-vlgyn mentnk felfel, nha ssze-vissza csszklva. Atis htul nha kromkodott. A vlgy utn egy szadi emelked kvetkezett, a legmagasabb ponton pedig ott volt a kk ngyzet elgazs, ami Szentktra visz. Innen mr csak 3 km a cl. Tz vvel ezeltt ugyanez mg 1100 km tvolsgra volt.

Mtraverebly
Az egykori pnztrablak
Nem is rdekelt mr semmi. Se az es, se az, hogy csszklok az emlekedn, s izzadok a poncs alatt, mint egy l. gy nz ki, hogy a kinzett vonatot is el fogjuk rni. Egyltaln nem reztem fradtsgot. Lassan kirtnk az erdbl, s egy tisztbb helyen feltnt alattunk Mtraverebly. Aztn egy cserjsen kellett keresztlvgni csaknem kilomter hosszan. A f s az gak vizesek voltak az estl, a cipm be is zott, de a nadrgom is, ami alul kilgtt a poncs all.

A faluszli telepen is tjutottunk, szabola fosott kicsit, mert ha nincs kerts, a kutyk ki tudnak jnni az utcra. De ilyen nem volt, a kutyk meg voltak ktve, csak egy kiccsv szlt be ki tudja mirt. Ez meg lepergett rlunk. A falu vastllomsa borzalmas. Csak a falak maradtak az pletbl, az meg kvl-bell teljesen ssze van firklva. Sikerlt a legtvarabb helyen befejezni a trt.

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
Kk jel
Kk jel
rkezs Felstoldra
rkezs Felstoldra
Atis
Atis
Nagybrkny templom
Nagybrkny templom
Mtraverebly m.h.
Mtraverebly m.h.
Macsonya
Macsonya