Trink kzl
Bajnsenye-Szentgyrgyvlgy (2006-09-30)
2006.10.5 A BZMOT-ozssal egybekttt Dl-dunntli Kktra Bajnsenye - Szengyrgyvlgy kztti szakasznak lersa is felkerlt
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Hollk-Becske

Hossztv tra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2008. jlius 27.
Induls: 10.40 - Hollk
rkezs: 19.20 - Becske
Rsztvevk: feherb
Traparamterek
A tra hossza 35 km
Szintklnbsg 950 m
tvonal Hollk -> Ngrdsipek -> Cserhtsurny -> Szandavr -> Becske
Helyszn Cserht
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Szandavr - 537 mter
Idjrs
Idnknti gomolyfelh-kpozds, sok napsts. A tra alatt csapadk nem volt, este Szandavrtl Ny-ra zivatarfelh s csapadksvok, ksbb a vonatbl villogs ltszdott. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Terveim szerinti utols eltti kk tra szakaszt jrtam be. Nem akarok sokat szarakodni a dologgal, gy is sokig elhztam, inkbb hosszabb szakaszokat jrok be. Tmegkzlekedsileg ez jtt ki jl. Pestrl van kzvetlen busz Hollkbe, igaz csak fl 11-kor r oda. Becskrl pedig az utols vonattal jttem vissza.

Hollk, templom
Mivel hossz volt elttem az t, Hollkt csak futlag nztem meg. Pedig szvesen bementem volna a mzeumokba meg a vrba is, de gy egyedl nem sok kedvem volt hozz. Maga a falu egybknt gynyr, sokkal szebb, mint amire szmtottam. Az OKT tvonal a hres falu futcjn halad vgig, errl a KL jelzsen lehet felmenni a vrhoz. Azrt oda felmentem, de csak kvlrl fnykpeztem le. Nem voltak sokan a faluban, de a klfldi turista (szlovkok, amerikaiak, japnok) tbb volt, mint a magyar.

Hollk, F utca
A TTT kktra frumn olvastam, hogy a kocsmban van blyegz, de a kocsmros kretn (2008 v eleji llapot), viszont a Tourinform irodban szvesen adnak pecstet. Utbbiba mentem be n is, egyttal pecsteltem a Ngrdi Vrtrk s a Ngrd Megye Termszetjrja igazol fzetbe is. Amikor elindultam a vrtl, mr 11 ra volt, s nagyon meleg. A vr oldalbl egy pillanatra lttam Ngrdsipeket a tvolban, ez lesz a kvetkez pecstelhely.

Hollk elg magasan fekszik, gy lefel kellett elindulni. Vissza-visszanzve mg tbbszr lehetett ltni a vrat, amely egyre kisebb lett. Az t egy kis erdn vezetett keresztl, majd egy mezre kirve megcsapott a dli napsts. A dli napstssel jtt egy-kt megtermett bgly is, az els szrsokat meg is kaptam. Rovarriasztt termszetesen elfelejtettem venni htkzben.
A vr alatt
Tvolodban Hollktl
Izzadtam, mint egy l a napon. ppen elkezdtem rlni, mert az t bevitt egy erdbe, amikor a tra leghosszabb, s nem ppen kellemes emelkedje kvetkezett. A trkp szerint 500 m magasra kellett felmenni. Nem is rtem, egy httel az osztrk hegyi trk utn mirt megy ilyen nehezen az emelked. Prbltam sietni kicsit, itt mg lt bennem a remny, hogy elrem a korbbi vonatot Becskn. Folyamatosan legyezni kellett magam a trkppel, rengetek kis lgy dongott krl, amik nem csptek ugyan, de rettenetesen idegestek voltak. Az izzadtsgomat ittk, amibl volt bven. Amint abbahagytam a legyezst, mris jttek szzval, belerepltek a flembe, beszvtam ket az orromba llegzetvtelkor, de mg a szememet is rcsuktam egy-kt szerencstlenre. Ez utbbiak nem ltk tl ezt a trt.

Gabonatbla a Cserhtban
Nem rulok el nagy titkot, hogy nagyon megrltem az emelked vgnek, de a legyek csak akkor tvolodtak el valamelyest, amikor elkezdett kicsit fjni a szl. Az t nhol sros volt, de nem volt vszes. Ngrdsipek eltt azrt figyelni kellett, mert knnyen leseggelhettem volna. Tbbnyire szles szekrton vitt az t, egy erdirtsnl szklt csak svnny. Itt voltak szrs nvnyek, de knnyen t lehetett menni kztk. Kt ra alatt rtem Ngrdsipekre, ez 10 km-es tvolsgra van Hollktl. Ez egsz j id, de itt mr szksgem volt egy kis kajra. Leltem egy padra a buszmegllban, de csak egy mkos kiflit tudtam megenni. Pecstet nem talltam, a Kemny Huszr kocsma, amit a kktra atlasz r, mr nem mkdik. Jobb hjn lefnykpeztem magamat a knyvtr eltt, aminek faln negy betkkel ki van rva a falu neve is.

A falu vlgyben van, ismt emelked kvetkezett, de eltte mg egy kis gyalogls a melegben. Nem voltam elg vatos, s elestem egy sros rszen. A seggem s a tenyerem lett sros. Nem voltam bvben vznek, s ilyen melegben azt kzmoss helyett inkbb sajt magamba szntam. Itt nem volt mr akkora emelked, de lehet, hogy meg is szoktam mr. Az erdben ismt jttek a legyek. Pkok viszont nem voltak.

Cserhtsurny
Egy dombtetrl megpillantottam Cserhtsurnyt, a kvetkez falut, ahol remltem lesz kocsma, s normlis pecst is. Egy dombon kellett lemenni a faluba, amit 20 perc alatt meg is tettem, gy tovbbra is sikerlt ts tlagot nyomnom, viszont mr reztem, hogy ez gy nem fog sokig menni. A faluban volt kocsma, benne blyegz, s legalbb egy veg sr is. Volt buszjrat is, ami Balassagyarmatra ment. Kicsit eljtszottam a gondolattal, hogy ne menjek-e el vele, s akkor nem jflre rek haza. Valahogy az volt az rzsem, brhogy is dntk (megyek a busszal, vagy tovbb gyalog), mindenkpp meg fogom bnni a dntst. Inkbb a gyalogls mellett maradtam, s nem bntam meg.

Viszont letettem arrl, hogy a korbbi vonathoz siessek, gy lelasstottam a tempt. s lss csodt, sokkal jobban lveztem az utat. Csak azok a rohadt dg legyek ne lettek volna, nha teljesen elcsesztk a hangulatomat. Br lehetett volna sokkal rosszabb a helyzet, ha mondjuk sznyogok, vagy repl vrkullancsok gylnek krm.

Cserhtsurnybl hossz "meleg" szakasz kvetkezett gabonatblk s arat kombjnok mellett. Nem tltttem fel a vzkszletemet, gondoltam az a sr kitart valameddig, amit a kocsmban ittam. De a sok napsts miatt a valameddig csak pr km volt, aztn megint innom kellett a vizembl. Nem volt annyira kevs, de nem mertem sokat inni, ki tudja, hogy Szandavraljn lesz-e kt vagy kocsma. s elg meleg is volt mr a vizem. Most, hogy adtam magamnak +2 rt, nem kellett sietni, s valahogy a kilomterek is gyorsabban teltek. Legalbbis rzsre.

A Szandavr alatt
Szandavralja az utols eltti falu, innen mg 6 km a cl, de addig meg kell mszni a Szandavrat. Szerencsre a faluban volt kt, meg is mostam a pofmat meg a kezemet. A gatymat is megprbltam, de nem sikerlt valami jl. Leltem egy padra, megettem egy szendvicset. Jl esett az csrgs, s a tsktlansg. A hten elfekdtem a htamat, szombaton mg csak a nevets fjt, mra a htizskozs miatt kicsit romlott a helyzet. De nem akartam sokat ldglni, kb. negyed ra utn indultam is tovbb. A pecst itt egy dobozkban van a buszmegll mellett.

Zszl helyett...
Romok, httrben csapadksvokkal
A Szandavr 529 m magasan van a trkp szerint, a mltkor a msik oldalrl - Becske fell - lttam, akkor onnan brutlisnak nzett ki. Innen nem annyira, br egy httel a Grosser Muntanitz "csimnije" utn voltunk, s ahhoz voltam hozzszokva. A teteje volt inkbb kemnyebb, ott nhol a kveken kellett lpdelni. De a kiltsrt tnyleg megri ide feljnni.

szak, szaknyugat fel zivatarfelh alakult ki, a Brzsny felett mr esett is. Szerencsre nem felm jtt, elzni vgkpp nem akartam itt a vgn. A zivatar Budapest fel tartott, j hogy valaki azt mondta tegnap az Info Rdiban, hogy vasrnap csapadk mr nem valszn... :(

A Szandavr Becske fell
Becske als v.m.
A zivatarfelh llje betertette a nyugati gboltot, de alatta is elg sok volt a gomolyfelh, amelyek lassan sszelltak, szinte beborult az g. Elmlt mr hat ra, a nap is elg alacsonyan jrt. A hegy dli oldaln lv erdben flhomly volt ezek hatssra. s megint jttek a legyek! Becske fel meredekebb s hosszabb a lejt mint azon az oldalon, ahol feljttem a hegyre. Kicsivel ht utn rtem le a faluba, ahol a Vadsz Pressz zrva volt. Mgtte az udvarban mkdtt a fagyiz-pizzz-stiz-klz. Itt kaptam OKT-s pecstet a kla mell. A vasti megllig mg stlnom kellett kb. 2 km-t az orszgton, s mr sttedett, inkbb elindultam korbban, minthogy sttben tblboljak az t szln.

Vgig jk, faszn kvethetek voltak a jelzsek. Az t csak nhol volt sros, s igazn boztos sem volt. Csak a rohadt legyek ne lettek volna!