Trink kzl
Fischbach (2015-08-30)
Nyrvgi osztrk kirndulssorozat II: Fischbach
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Tanhegyek nyomban 40

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2009. december 15. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2009. november 28.
Induls: Badacsonytomaj - 7.45
rkezs: Badacsonytomaj - 17.55
Rsztvevk: feherb, szabola
Traparamterek
A tra hossza 42 km
Szintklnbsg 1609 m
tvonal Badacsonytomaj - Badacsony, Kisfaludy kilt - Szigligeti vr - Szent Gyrgy-hegy - Csobnc, vr - Tti-hegy - Gulcs - Badacsonytomaj
Szintid 12 ora
Helyszn Balaton-felvidk
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Badacsony - 437 m
Idjrs
Eleinte ersen felhs, majd ksbb kitisztult az g s a nap is kisttt. A nap els felben esett az es.
Az els olyan tra, amelyrl ketten is ksztettnk lerst.

feherb:

A badacsonytomaji templom
Miutn vgigkromkodtam a hetet az Excel makrk irsa miatt, szabola meg otthon polta beteg csemetjt, s ebbe csokizott bele, vgre j volt, hogy kimozdultunk egyet ezen a htvgn. Az az igazsg, hogy mr vek ta el szerettnk volna jnni erre a trra, csak mindig szar id volt, vagy a tra maradt el. Most milyen id volt? Ugyangy szar, de most leszartuk. Termszetesen tudtam, hogy esni fog legalbb dlig, de korbbra gondoltam az es kezdett. Az elejn gy volt egy szraz negyedrnk. Viszont ahogy tment a hidegfront fantasztikus kiltsban volt rsznk a hegyek tetejrl, klnsen a Csobncrl.

Rgtn a legnagyobb tanheggyel kezdtnk, felmentnk a Badacsonyra. Mghozz htulrl kzeltettk meg a Kkapun keresztl. Ez kt nagy bazaltoszlop, lent pedig bazaltkvek, amelyeket a vulkn kltt ki magbl sokmilli ve.
Kilt a Badacsonyon
Felfel a Kkapunl
De ez eltt mg megmrtk a Klastrom-kutat, a most mr ki-tudja-hnyadik ilyen nev forrst. Itt kezdett el esni, de mg csak szemerklt, s a fk alatt sem volt olyan vszes. De azrt felvettem az eskabtot, amit csak 5 ra mlva vettem le. A hegytetn megkaptuk az els matrict. Mert, hogy matrict adtak, nem pecsteltek. St, a feltteles ellenrz pontokon is matrica volt, de ott nem sznes, mint a cscsokon, hanem fekete-fehr. Minden matricra az ppen aktulis helyrl volt fnykp nyomtatva. Az es miatt sajnos nehezen lehetett leszedni ket, meg nehezen ragadt r az igazollapra, de az tny, hogy a blyegzk tuti elmosdtak volna. Szerintem ez tuti fasza tlet, s eredeti is (n legalbbis mg nem tallkoztam matrics megoldssal).

Kereszt a Badacsonyon
Egy feltteles ellenrz pont a Hertelendi emlknl volt, majd rgtn utna a Ranolder keresztig volt mg kett. A rendezk nagyon nem akartk, hogy a trzk letrjenek a kijellt turistatrl, de vgl is minden tanhegy fokozottan vdett termszetvdelmi terlet. A kereszttl a kilts nem volt a leglesebb az es miatt, nem is ksztettnk mg annyi kpet. Lefel a nyugati oldalon mentnk le a hegyrl a Bujdosk Lpcsjn, ami bazaltkvekbl van kirakva, s roppantul csszott az esben. Amgy is figyelni kell, mert elg magasak a lpcsfokok, erre rjtt mg a csszsveszly is. Szerencsre megsztuk, s elkezdtk hossz menetelsnket az aszfaltton. Ez egszen a Szent-Gyrgy-hegyig tartott.

A szigligeti vrba is fel kellett menni, annak is a legmagasabb pontjra. Pedig remnykedtem benne, hogy a pnztraknl lesz a pont, de nem gy trtnt. A vizes kockakvek itt is cssztak, de inkbb csak lefel volt ez zavar. Elszr s eddig utoljra nyron voltam itt, akkor pokoli hsg volt, s extrm finom fagyit rultak a vr alatt. Most nem vgytam fagyira, s nem a hsgtl csorgott rlunk a vz. Viszont finom npolyit adtak az ellenrz ponton.

Bazaltorgonk
A Szent-Gyrgy- hegy
A Szent-Gyrgy-hegyig unalmas t kvetkezett, elszr bicikliton, majd az orszgt szln. Itt kezdett elegem lenni az esbl, fleg, hogy kezdtek elzni a paprjaim. Az Oroszlnfej kutat meg sem mrtk, csak lefnykpeztk, mert es ide vagy oda, azrt rohadt jl nz ki. A hegytet eltt mg volt egy feltteles ellenrz pont, a cscson pedig megkaptuk a harmadik sznes matricnkat. A tanhegyek fele megvan, de mg messze van a vge. Utunk a bazaltoszlopok kztt vezetett le, ez volt a legcsszsabb rsz. Szerencsre a trabot segtett. Havas, jeges idben gondolom ez a szakasz is ksz hall lehet. Egy fatrzsben megakadtam, s egy reccsens jelezte, hogy a poncsmon eggyel tbb lyuk keletkezett, mint kellene. A turistahzban klnfle zsros kenyerekbl vlaszthattunk, inni tet vagy forralt bort lehetett. Jl esett a pihens, br nem hztuk el nagyon. Taln 5-6 percig voltunk itt.

Csobnc vrnak romjai
Csobnc vrnak romjai
A hegyrl lefel volt egy kevs aszfaltt, majd ismt sk terep jtt, egszen addig, amg el nem rtk a kvetkez hegyet, a Csobncot. Ez a rsz mr elgg felzott, kerlgettk a legsrosabb pontokat. Az Egervzen egy dledez - ht nektek legyen mondva - hdon keltnk t. Kzben csitult az es, ppen csak cspgtt. De amikor le akartam venni a poncst, ismt eleredt. Gyulakeszi utn viszont mr kisttt a nap, s vgleg elllt, t is ltztem, szabolnak meg adtam egy csokit, mert mr kezdett kidlni. A hidegfront tvonulsa jtkonyan hatott kedlyllapotunkra. Szerencsre nem volt az a szeles helyzet, legfeljebb a hegytetkn fjt a szl kicsit. Viszont a lts rendkvl j lett, ahogy feljebb mentnk a Csobncon, egyre messzebb lttunk el. A smegi vrbl egyre tbbet lttunk, szak fel a Soml s a Kab-hegy is tisztn ltszdott, mintha csak a kzelben volna. A Csobncon rendkvl elmsen oldottk meg a rendezk, hogy a turistaton maradjunk, s ne vgjuk le a kanyart. Az egyik kanyarban meg kellett szmolni a betongerendkat. Aki levgta a kanyart, az ugye ezt nem tudta megtenni.

Hz a Csobnc oldalban
Csobnc a Tti-hegyrl
Mr kt ra krl jrt az id, mire a Csobnc tetejre rtnk, a kvetkez hegy 7 km tvolsgra volt, akkor mr lemenben lesz a nap, mire odarnk. Ezrt innen ksztett szabola sok kpet. A Tti-hegy lgvonalban messze nincs ilyen tvolsgra, de ugye nem lgvonalban rnk el oda, hanem ssze-vissza kanyargunk elszr lefel a Csobncon, majd a Tti-hegyet is gyakorlatilag meg kellett kerlni, mire megkezdtk a cscstmadst. De ez a 7 km rohadt sokig tartott, fleg a hossz emelked Kptalantti falutl a disznfarm mellett a hegy lbig. Aztn ott sem egyenesen mentnk fel r, hanem mg tettnk egy plusz kanyart, mert ht ugye az t arrafel megy. A cscsra rendkvl sros s meredek t visz fel. Ez volt taln a legnehezebb rsze a trnak, radsul itt mr kellen ki voltunk fradva. Valahogy olyan volt a sr, hogy felfel csszott, de lefel jvet inkbb ragadt, ami nem volt htrny a meredek hegyoldalon. A Tti-hegyrl ltszdott, hogy alattunk a vlgy mr rnykban van, br a nap mg nem ment le, s kd is kpzdtt az es utn. A Gulcsra pont az rnykos oldalrl fogunk felmenni.

Userek a Tti-hegyen
A tti-hegy s a Gulcs klnbzik a msik hrom hegytl. Cscsosabbak, nem olyan szles a tetejk, s csak az aljukban vannak pinck. A Gulcs pldul teljesen erds. Ezrt is volt olyan stt a flhomlyban. Ide nem toronyirnt megy fel az t, hanem okklziszeren felcsavarodik, gyakorlatilag 360 fokban megkerltk a hegyet, mire felrtnk a tetejre. az erd ellenre van kilts, fleg nyugat, szaknyugat irnyba, arrafel meredekebb s kevesebb a fa. A cscson vrtam pr percet szabolra, addig elvettem a lmpt, mert most mr ersen szksg volt r.

Lefel egy csoport utn mentnk, akik nagyon lassan mentek. Mondjuk nem rtott az vatossg, nhol csszott s grg kves rsz is akadt. Szabola megunta, s toronyirnt lerohant a lejtn. n inkbb maradtam mgttk, s csak akkor elztem, amikor vzszintesbe kerltem. Rtelefonltam szabolra, hogy hol a francban van, akkor bevrt. Kisvrtatva kirtnk az erdbl, mg egy feltteles pont htra volt, s kicsivel tbb, mint fl ra mlva be is rtnk Badacsonytomajra, ami sajnos megint egy hossz falu. De elg j tempban mentnk, izomfjdalmam nem volt, s a talpam sem trte az aszfalt. Inkbb csak az estl s a sttedstl fradtam el kiss. Kicsivel tbb, mint 10 ra alatt teljestettk a trt, amire 12 rt adtak. Azrt ilyenkor tlies viszonyok is lehettek volna, ezrt adtak r tbb idt.

szabola:

Mikor induljunk reggel? krdeztem feherbet a tra eltti napon. 5-kor j lesz? krdezett vissza. 5-kor??? Hova a fenbe rohanunk? Aztn kiderlt, hogy nagyon megrte ilyen korn indulni Pestrl. Ugyanis gy csak a Gulcsrl lefel jttnk sttben, de ha mondjuk kilenckor indulunk a startbl, akkor mr a Tti-hegyre is sttben mentnk volna fel. s akkor elhalasztjuk a remek kiltst.

3/4 8-kor neveztnk s indultunk el. Elg npszer tra lehet ez, nagyon sok trzval talklkoztunk a ks novemberi, ltalban bartsgtalan id ellenre. Mr hrom ve el szerettnk volna jnni ide, de az idjrs miatt mindadnnyiszor csak a 'majd jvre' szlogen maradt. Most itt vagyunk vgre.

Az OKT is erre halad
A Kkapunl
Elsknt a Badacsonyra kellett felmenni. A legismertebb tanhegy ott magasodott a falu felett. Persze egybl emelkedvel kezdtnk s nemsokra elrtnk a Klastrom-kthoz. Megmrtk, s itt kezdett el esni az es. Na nem zporos, hanem az a mindent elztat, soha vget nem r, kedvet elront mocskos es. Tovbb indultunk a hegyre felfel s a Kkapunl rtk el a legmeredekebb rszt. Mg sosem voltam itt s most vgre megnzhettem magamnak a hres bazaltoszlopokat. Mi tagads nagyon jl nztek ki. A meredek rsznek hamar vge lett s nemsokra mr ott lltunk a hegycscson ll kilt mellett.

Egy kilt a sok kzl
A trn hat ellenrzpont volt - a hat tanhegy cscsn, mindenhol matrict adott a pontr - s szmos olyan pont ahol csak matrict kellett ragasztani az adatlapunkra. Itt kaptuk meg az els matrict, s nem is lltunk sokat, hanem mentnk is tovbb . A Badacsonyt rendesen krbejrtuk, a Balaton felli oldalon egy kilthelyhez, majd a kereszthez is elmentnk s nemsokra mr ereszkedni kezdtnk lefel a ki tudja hny, bazaltkvekbl kirakott lpcssoron. Mg j hogy nem errl jttnk fel!:) Vigyzni kellett, a lpcsfokok nagy tvolsgban voltak egymstl, nhny elg keskeny is akadt kzttk.

Aztn lertnk a hegyrl s indultunk tovbb Szigliget irnyba. Az es tovbbra is esett, s esly sem volt arra, hogy valaha is elll. Hossz aszfaltutas szakasz kvetkezett egszen a szigligeti vrig. Ht igen, a vr alatt, fantasztikus ndfedeles hzak kztt vitt az utunk, brcsak lenne lvm egy ilyen hzra! Kzben mg az avasi templomromnl is ragasztottunk egy matrict. A vrba rdekes mdon most nem volt belp, s fel kellett menni egszen a cscsig, a kitztt zszl al. Ismt matrica az ellenrzponton, majd marha finom npolyi:)

Tovbb a Szent Gyrgy hegy fel. Hossz, hossz betonutas szakasz kvetkezett, elszr a 71-es t melletti bicikliton, majd a Szent Gyrgy hegy fel vezet mton haladtunk tovbb. Nagyon elegem lett az esbl, az elejn rdekes mdon annyira mg nem zavart, de itt mr kezdett telelenni a tkm. Szrke, kds, nylks id. Az egyetlen mzli hogy eddig nem tallkoztunk saras szakaszokkal. Lassan elrtk a hegy aljt s elkezdtnk felkapaszkodni a tetejre. A tanhegyek jellegzetes alakja miatt az als szakaszok lanksabbak, kevsb meredekek, aztn hirtelen egy rvidebb kemny emelked kvetkezik, majd a cscson ismt lanksabb a terlet. Ez a lanksabb rsz egyes tanhegyeknl hinyzik, mint a a Gulcs, Tti-hegy, Hegyesd.

Templom a Szent-Gyrgy-hegyen
A Szent- Gyrgy hegyre prshzak kztt vezetett fel az t, ide-oda kanyarogva. Elhaladtunk az Oroszlnfej kt mellett, de a mocskos es miatt nem lltunk meg mrni. Pr kanyar utn aztn megszntek a hzak s az erdben a meredek szakaszhoz rtnk. Itt mr volt nmi sr. Feherb elrement n lassabban kvettem. Aztn vgl felrtnk a cscsra. A hat tanhegybl hrmat mr letudtunk, de htra volt mg hrom. A szl kezdett meglnklni, ami a front tvonulst jelentette.

Bazaltorgonk
Lefel a Szent-Gyrgy-hegyrl
Elindultunk lefel. Ht mg szebb bazaltorgonk kztt lpkedtnk lefel, mint a Badacsonyon! Meredek szakasz volt, de ezeknek a geolgiai extra formknak ltvnya miatt mindenkppen megrte. Aztn lertnk a kulcsoshzhoz, ahol kenyr s tea vrt minket. Jl beettnk, beittnk, aztn indultunk tovbb a negyedik hegy, a Csobnc fel. Ismt hossz tkt szakasz kvetkezett, szerencsre nem aszfalton. Br lehet hogy inkbb szerecstlensgnkre, mert itt mr azrt akadt nmi sr.

s aztn 13 ra krl elllt az es s a nap is kezdett kistni. Mikor a Csobnc alatti kis falun thaladtunk mr sttt a nap. A Csobnc egyre kzelebb kerlt, s ismt prshzak, borospinck kztt emelkedtnk, majd nekivgtunk a hegyre vezet rvid, meredek szakasznak. Itt ismt lemaradtam, feherb
Szp porta
A Kab hegy
elrement, de egy rvid id mlva mr mindketten fent lltunk a cscson. A leveg kitisztult, a ltstvolsg megntt szak fel ltszdott a Halp, a Soml, a smegi vr, st mg a prssgba vesz Sg is. Kelet fel pedig a Kab-hegy kt tornyos cscsa is lthatv vlt. Nyugat fel a tanhegyek, s a Keszthelyi hegysg vonulata hzdott. Remek volt!

A Tti-hegy cscsa innen 7 km-re volt. Indultunk is egy-kt perc lls utn. tvgtunk a Csobnc tetejn, majd meredeken ereszkedni kezdtnk, mg el nem rtk a hzakat. Innen az t bevezetett Kptalalnttiba, majd tovbb indultunk a hegycscs fel. Egy tvar nagy mangalicatelep mellett vezetett az utunk, a disznk trdig r, fekete, zld nvny nlkli, mocskos srban fetrengtek. Itt mr az ton is akadt sr, nem is kevs, s nemsokra jtt a meredek szakasz fel a cscsra. Rvid, meredek, sros etap utn rtnk fel a fk nlkli oromra. Az g teljesen kitisztult!
Kilts a Csobncrl szakra
Teljesen, azaz a dleltti, szrkesgre mg egy felh sem emlkeztetett. A nap lemenben, minden jellegzetes hegy ltszdott a krnyken. Mr kezdtk unni a kiltst:)))

Mr csak egy cscs maradt htra, a Gulcs. Ltszott, hogy vilgosban nem fogjuk elrni. Lementnk a Tti-hegyrl. Szerencsre e kt hegy kztt volt a legrvidebb tvezet szakasz: lertnk a Tti-hegyrl s pr szz mter utn mr kezdtk is az emelkedst felfel a Gulcsra. Feherb ismt elrement n pedig lassan caplattam felfel a keskeny, egyszemlyes svnyen, amely majdnem msflszer kerlte meg, szerpentinezve a hegyet, mire felrt a cscsra. Zavar volt a szembejv hatalmas forgalom, hol n lltam flre, hol a szembejvk engedtek tovbb, percenknt meg kellett llni. De ht ez van, azrt csak felrtem. Megkaptuk a matrict, majd felvettk a lmpkat s indultunk a cl fel.

Este
A Gulcsrl mr sttben jttnk lefel. A hegyrl lerve mg vagy hrom kilomtert kellett menni a clig. A faluban vgig, de nemsokra megpillantottuk a templomot s tudtuk, mindjrt ott is vagyunk. Nem lett meg 10 ra alatt a tra, kstnk vagy 10 percet, de vglis mindegy. Nem szoktam, de most vagy ngy szelet kenyeret befaltam, majd indultunk is haza. J kis tra volt, br a dleltti idjrs elgg letrte kezdetben a kedvemet. A szervezsre nem lehetett panasz, pl aprsgok : fnyvisszaver matrick jeleztk az utat a tra vge fel. Az ellts nagyszer, a npolyi fantasztikus volt. Az egyetlen ami nem tetszett, a sok tvezet szakasz a hegyek kztt. Hazafel dbbentnk r arra, hogy a 42 km alatt egyszer sem ltnk le.