Trink kzl
Bakonyi Barangols 45 (2009-10-10)
Egy bakonyi barangols trtnete
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Raabklamm

Kirnduls
Honlapra kerlt:2010. mjus 19. A lerst ksztette: bea
Idpont: 2010. prilis 24.
Induls: 9:11:53 433 m
rkezs: 15:48:00 582 m
Rsztvevk: bea, Gyuri
Traparamterek
A tra hossza 19 km
Szintklnbsg 200 m
tvonal Raabklamm mentn
Helyszn Ausztria
Idjrs
Meglehetsen kellemes tavaszi idjrs fogadott bennnket. A nap vgig kegyeltjeiknt tekintett rnk, a lgmozgs minimlis volt. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
H, de korn van. Hajnali 4:45, a gyri vroshza parkolja. Nem mi vagyunk az elsk, pran megelztek bennnket. A busz pp most llt be, gyorsan helyet keresnk. Tallunk is megfelelt, s nyomban knyelembe helyezzk magunkat.
Szobrok
A busz hamar megtelik, gyors nvsorolvass utn mr indulunk is. Clunk Ausztria, Stjerorszg, a Rba szurdok - azaz a Raabklamm. Ausztria leghosszabb sszefgg szorosa, mely minden trz szmra idelis termszet- s traparadicsom. Szakadkok, meredek sziklk, romantikus hidak s kristlytiszta vz jellemzi. Ha szerencsnk van, a foly mentn lthatunk vizirigt, jgmadarat s fekete glyt is. A vlgy vdett az itt tallhat – magntulajdonban is lv - barlangok s a benne lak denevrek miatt.
Fl 9 magassgban vgre elrjk a kiindulsi pontunkat, Arzberget (eltte volt azrt egy buszos vrosnzs - ne adzzunk felttlen bizalommal sofrnk gps-kszlknek). Gyors felszerels-rendezst kveten a Rba melletti ton haladva pr 100 m utn el is rjk a tjkoztat tblt, mely jelzi, itt kezddik hivatalosan a Kleine Raabklamm.
10
Panorma a tisztsrl

Patak
Kicsit ksbb mr ltni is, tnyleg egy mly szurdokban haladunk. Egy tisztst kveten elttnk magasodik „egy hegy”, rajta a szurdokra nz hzakkal. A tiszts szlnl szinte az erdbl kinve ll egy kis fahzik, rendeltetse mai napig homlyba vsz. Itt a foly, patak, mg csendesen folydogl, azonban pr perc mlva a szoros sszbb zrdik, s a vz is megmutatja erejt.
Egy keskenyebb szoros keresztezi utunk, ahol felkapaszkodunk a folyt vez sziklra. Jt tesz a kis emelked a hvs reggelen – enyhn fts szakasz, kellemesen felmelegednk tle. A magasbl rltni a foly kanyarulatra s egy madrfszekre - sajnos mg lakatlan volt.
Kk virgok a patakparton
Az t jbl visszaereszkedett a foly partjra, igaz, nem sokig. Felvltva haladt a szurdokot vez sziklkon, erdben s a parton, kalandvgyk szmra a mederben. Megint tallunk egy fahzat csipkzett lcezettel, valsznleg pihen hz lehetett anno.
…s azok a rezgs nyak fehr kis virgok! gigksrtk utunk els felt, legyen sz egy mohsabb fatnkrl, kinyl kszirtrl vagy csak az t melletti zldell padkrl.
Az els pihent Jungwirthausnl iktatjuk be, az odavezet baktatn bea izgatottsgt az egyik porta fonott kertse mgtt hzd magnlia fa fokozta, mely tenyrnyi nagysg virgokba ltztette gait, gynyrkdtetve az arra kelket, jrkat.Az egyik plet kapujrl pedig furcsamd egy sztyurdesz igaztotta tba a lelkes trzkat.
Jelzsek a sziklkon

A fvenyesen lbunkat lgatva azon trtk fejnket, vajon mire szolglhatnak a szemben lv sziklk megfejthetetlen lnk szn jelzsei.
Folytatva utunkat, hirtelen egy „erm” tnt el a semmibl, hogy ezek az osztrkok mindenbl ramot csiholnak.
Tbb kisebb hdon is tal mentnk, volt, ahol azrt tartanunk kellett az egyszerre csak 3 emberes megktst, nhol vasalt, nhol fbl eszkblt hdon, utbbin nem, nem vicces, ha valaki belengeti alattad, s hirtelen kifel kvnkoznak a lbaid…
t a gykerek alatt
Lekzdve egy magasabb emelkedt – nhol ktllel segtettk a feljebb jutst, elhagyjuk a folyt. Megpihenve a hegytetn, elkerlnek a frisstk s szendvicsbazrok a htizskokbl. Majd a jllakottsg rzst fokozva ismtelten nyomkvetjk a foly vonalt.
Gyuri a patakmederben

A szikls vlgyben kisebb gakra szakadva csordogl-unk tovbb. A vzben apr, ebihalflesgekre lettnk figyelmesek. Gondolkodba is estnk, vajon mi lehet? 4 lb, szles fej, a fl mgtt kopoltyk dagadnak. A megoldst vgl egy kifejlettebb pldny adta, fekete alapon srga foltokkal – foltos szalamandra. Elgg sietett, gy csak egy futpillanatra tudtuk lencsevgre kapni. Nhny kanyarral odbb pedig egy mretesebb rzsikl vgydott az t tloldalra. Ekkor mr kzel jrtunk clunkhoz, Oberdorfhoz.
Szalmaemberek
Nhny km-t kveten ttrtnk az aszfalttra, s egy fltett pillantst vetve balra a vendgcsalogats sajtos mdszervel szembesltnk, kitmtt szalmabbuk iszogattak a domboldalban.
A busz mr vrt bennnket, a trsasg egy rsze a helyi buborkos kortyolgatsval knnytett szksgletein; tbben elheveredtnk egy fves placcon megpihentetve vgtagjainkat, orcnkat sttetve ldoztunk a tavaszias rzetnek.

A lers elksztsben Gyuri is kzremkdtt.