Trink kzl
Felskak-Kaposmr (2009-08-25)
2009.08.31 Vonatozs kktrzs Bels-Somogyban
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Rottenmann kirnduls

Magashegyi tra
Honlapra kerlt:2010. jnius 3. A lerst ksztette: bea
Idpont: 2010. mjus 8.
Induls: 10:23 Edelrautehtte
rkezs: 17:53 Edelrautehtte
Rsztvevk: bea, Gyuri
Traparamterek
A tra hossza 10 km
Szintklnbsg 1015 m
tvonal Edelrautehtte -> Grosser Bsenstein -> Edelrautehtte
Helyszn Osztrk Alpok
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Grosser Bsenstein - 2448 m
Idjrs
Rendkvl vltozatos volt, a kezdeti tavasziasan csps, napstses idt enyhe havazs vltotta fel, a cscsra fel- s levezet t kdbe burkolzott, a tra vgre az es is szemerklni kezdett Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Egy jabb szombat hajnal, egy jabb osztrk tra. A korai induls dacra, mondhatni tkn ltem mr, hisz ez grkezett eddigi ltem legmagasabb tengerszint feletti magassgnak s vlheten ez is lesz majd az j cscstartm – clunk a Rottenmannen Tauern legmagasabb pontja, a 2448 m-en fekv Grsser Bsenstein.

A kiindusi hely
Rpihenve a kezdetre, a buszos t (Gyrbl 5 ra hosszas ztygs) ’minstett tbbsget biztost hnyadt’ taludtam. Az utols szerpentinek kifesztett drthli jeleztk, nem ppen veszlytelenek a felfel tekerg kanyarok. A kiindulsi hely elrtt egy mretes, gy 2-3 mteres fbl faragott toboz jelezte. Leszllva a buszrl, csps, hideg leveg csapott meg, gyorsan magamra is sendertettem kabtom, de ’legalbb a nap st’ – mondogatta mindenki magban. Ekkor mg senki sem sejtette, milyen lesz a vgkifejlet.

A htte
Havasi gyopros tbla
Edelrautehttnl elcsattantak az els fotk, s mindenki gyjtgette a rzsecsokrait az els komolyabb emelkedre. Innen kapaszkodunk fel ugyanis a hegygerincre, ahol trnk vezet. Az lmny s a ltvny felejthetetlennek grkezett a krnyez hegysgek, valamint a patk alak gerinc ltal kzbezrt tavak (Grosser Scheibelsee, Grne Lacke) tkrben.

14
Panormakp


Befagyott t
Az els kapaszkod kritikus mlypontnak bizonyult, aztn nhny ’egy krbl kimaradok’-os flrells utn felvettem a gerinc ritmust, s belltam a kiss vizenys, nhol hfoltokat kerlgets tapossra. Az els t enyhn jeges tkrben sajnos nem csillant meg semmi sem, egyedl a tavat tpll rnl olvadt meg, s kitztt cscsunk is felhbe burkolzott lenyos zavarban. Nemsokra elrtk az els keresztet, Grosser Hengst (2159 m), s leheveredtnk, kifekdtnk a napmelengette sziklkra. Azok, akik a kis trra vllalkoztak, ezen cscs utn a megismert tvonalon mentek vissza a hzig, s fakultatve krbestlhattk a tavat, etc.

Szikls terep
Egymsra hajiglt sziklk
Mi termszetesen folytattuk utunkat az elznl sziklsabb terepen. Az svnyrl letrve a sziklkon zergskedtem, mondvn ha gerinctra, akkor legyen is az. Ekkor mr kezdett felersdni a htszl is, s kis id elteltvel apr, konfetti-szer jgdarabok (hdara - a szerk.) kezdtek hullani. A kapucnim olyan jl befogadta ket, hogy amikor a fejemre akartam hzni, az sszes a nyakamba zgott, lehtve a kedlyeket.

Hegygerinc, tle balra csapasdksvokkal
Htrafordulva rdekes ltvny fogadott bennnket, mondtam is, hogy ha Feherb itt lenne, biztos hozz fzne valamit (a feherb kis bet - a szerk.).

Jn a kd
Lassan az egyre feljebb ksz kd, az edzettsgi szintben megmutatkoz klnbsgek, valamint a nehezed terepviszonyok kvetkeztben a trsasg 3 rszre szakadt, s Gyurival be kellett vrnunk a vgt. Ekkor mr a gerinc t felli oldaln csupn 1-2 mterre redukldott a lttvolsg, balra mg gy-ahogy tiszta volt az id.

Menet kzben tbb helyen is tallkoztunk sszehordott kkupacokkal, nem voltunk restek, mi is rraktuk a magunkt. Az idjrs azonban egyre zordabb vlt, a sziklk cssztak, a jeges dara nhol hpelyhekbe csapott t, s mr azt se lttuk, hova tartunk. A hideg miatt gy reztem, nem j, ha megllok, gy lassan de biztosan lehagytam az elttem buzgolkodkat, ’a cscsnl tallkozunk’ jeligvel. Fura volt gy haladni, hogy nem rzed, mikor rsz fel a cscsra, csak a felfele irnyban vagy biztos, de nem volt mit tenni. A semmibl hirtelen elvonaglott a Grosser Bsenstein keresztje. Felrtem. Megvan. Mg a tbbieket vrtam, hogy egytt induljunk lefel, elkerlt a polr s a keszty is a htizskbl.

Az ereszkeds sem volt kevsb kalandos a feljutshoz kpest. Mint utbb egy trsunk megjegyezte - triszonyos lvn - a kdnek ksznheti, hogy lert, mert ha ltta volna, hova zghat le…

Nem volt egyszer, nehezen tudtl kapaszkodni, a kvek sem voltak tl stabilak, az eltted jrk mr jegesre polroztk a havas rszeket, s tbb ember szjt is sznesebbnl sznesebb kijelentsek hagytk el, kifejezvn abbli rmket, hogy jelentkeztek erre a trra. n egyedl az ujjvgeimre panaszkodtam, teljesen megdermedtek, s ki kellett, hogy vegyem a kesztybl, s nadrgzsebbe bjtatva prbltam letet lehelni beljk. Egy ponton nagyon megijedtem, mert nem lttam az utnam lvk sziluettjt, s fltem, nehogy a jelzst nem tallva rossz fel haladjanak, ezrt tbbszr el is kurjantottam magam, majd nhny percnyi ideges toporgs utn elbukkantak.

Tisztul az id lefelmenet
Vesztve a szintbl, vgtelennek tn id utn az g is tisztult, s lthatbb terepre rtnk, ahol az ujjong kiablsokbl reztk, kzel a t, gy a menedkhz is elrhet kzelsgbe kerlt.

Gyuri gy rezte, neki nem volt elg az eddigi adrenalin, s hogy tovbb korbcsolja a kedlyeket - rlt tlettl vezrelve -, nekilendlt egy 40-50 fokos havas lejtnek, ami a tnl rt vget. Nhny msodperc alatt tetemes szintklnbsget kzdtt le, s a meglls csak a botjaival, darabjaival sikerlt.

A t kzelrl
A thoz rve (a t krnyke viperk kzkedvelt lhelyeknt ismeretes, de a zord idjrsnak ksznheten eggyel sem kellett farkasszemet nznnk) elkezdett szemeregni az es, gy csndesen baktattunk a hban, majd vizenys, fenyves fvenyen egszen a httig, ahol nmi euro rfordtsval beszereztem jelvnyem.