Mostanban
Lochnagar (2019. mjus 25.)
Kirnduls Skciban II - Lochnagar
Forrs (2019. mjus 13.)
Forrs: Csuka-forrs (Vrtes peremvidke)
Forrs (2019. mjus 13.)
Forrs: Lpa-kt (Vrtes peremvidke)
Forrs (2019. mjus 13.)
Forrs: Kis-Lpa-kt (Vrtes peremvidke)
Forrs (2019. mjus 9.)
Forrs: Kpa-forrs (Bkk-fennsk)
Forrs (2019. mjus 9.)
Forrs: Szikla-forrs (szaki-Bkk)
Forrs (2019. mjus 9.)
Forrs: Szalajka-forrs (szaki-Bkk)
Forrs (2019. mjus 9.)
Forrs: Imecs-forrs (szaki-Bkk)
Forrs (2019. mjus 9.)
Forrs: Nvtelen-6.5.12-1 (szaki-Bkk)
Forrs (2019. mjus 9.)
Forrs: Hrmas-kt (Dli-Bkk)

Pdis-fennsk

Kirnduls
Honlapra kerlt:2010. jlius 23. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2010. jlius 5.
Induls: 09:30 Glavoj-rt
rkezs: 19:00 Glavoj-rt
Rsztvevk: Andrs, Detti, feherb, Gabi, Gyz, Kati, Vera
Traparamterek
A tra hossza 10 km
Szintklnbsg 500 m
tvonal Glavoj-rt -> Ponor-rt -> Pdis -> Mcok temploma -> Glavoj-rt
Helyszn Bihar-hegysg
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Mcok temploma - 1460 m
Idjrs
Tbbszr ersen megnvekv gomolyfelhzet, dlutn zivatar. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Harmadnap pihennap kvetkezett. Nem volt sok tra, de annl tbb zabls a helyi specialitsbl, a placsintnak nevezett tekbl. Ez csak annyiban hasonlt a palacsintra, hogy megtltik kakaval, trval, lekvrral, de a tsztja a mi lngostsztnkhoz hasonlt. Furcsa, de kakaval volt a legjobb.

A Glavoj fellrl
A patak a Ponor-rten
Reggel arra bredtnk, hogy valaki vagy valami csmcsog krlttnk a stor mellett, majd egy zuhans, s sszedl a stor eltere. Kicsivel ksbb egy tvar nagy fings. Lovak legeltek a strak krl, mr elrelt mdon elpakoltuk a szemetet s a szennyest a kocsiba, nehogy sszetrjk, mitbb felzabljk a teleizzadt zoknimat. A l nem vette szre a stort kifeszt zsinrt, ebben akadt el, a fingst pedig egyszer emsztett f kipakolsa is ksrte a tzhely mell. A lovakat nyr elejn felhajtjk a fennskra, ott vannak egsz nyron, majd tlire visszamennek a faluba. Ugye, a legkzelebbi falu is j 20 km-re van innen, az emberek is feljnnek lakni ide a nyri szllsokra. Lovaznak, birkznak, teheneznek, idnknt bergnak.

A Ponor-rt tvolrl
A Ponor-rt fel indultunk el, megnztk hol tnik el a az a vz, ami tegnap a Galbinban bukkant el. Maga a ponor sz is vznyelt jelent romnul. Itt voltak pp a lovak, de tkzben taliztunk birkanyjjal, s az ket rz kutykkal. A psztorkutyk morcosak, tmadnnak is, de a gazda egy mukkjra lelnek. Nem lehet szarozniuk, errefel csizmval nevelik, s szvlapttal gygytjk a hzillatokat.

Lnyok lovakkal
A vznyel eltt 50 m-re mg szinte hmplyg a patak, majd szemmel lthatan egyre kevesebb vz lesz a mederben. Lthatatlanul tnik el a sziklk alatt, a fldben lv lyukakban. Egy-egy helyen ltni, ahogy rvnylik a vz, de nincs olyan ltvnyos eltns. A pr kilomterrel feljebb lv Ponor forrst is megnztk, itt is az van, hogy egy barlangbl jn ki a vz, ki tudja, hogy ez tnyleg forrs, vagy mr volt valahol a felsznen a patak.

Pdis-fennsk
Tovbb emelkedve elrtk a Pdist. Olyan a fennsk, mint a Bkk nlunk, vznyelk, kztk facsoportok. A nyri szllsoknl vettnk sajtot s placsintt. Szerencsre az egyik helyen romniai magyarok is voltak, akik fordtottak, gy grdlkenyebben ment a dolog. Amgy ezek inkbb bodegk, vagy fahzak. Egy modernebb hz volt, az szllsknt is funkcionl, itt mr angolul is meg tudtuk rtetni magunkat. Kt helyen placsintztunk, a msodiknl mg viharba is kerltnk, szerencsre volt tet felettnk. Nem tartott sokig, de olyan stt lett, hogy a tehenek azt hittk, hogy este van, s lejttek a hegyrl. A pasas a szomszdbl bottal akarta visszahajtani ket, de mivel nem volt a tehensz, a marhk szartak r. A tehensz is jtt messzebb, de elg girbe-gurbn. Itt is igaz az, hogy az emberek kzelsgt a szemt nvekv mennyisge jelzi, de taln mg durvbban, mint nlunk.

Kilts a Mcok templombl
Kereszt a cscson
Megint kt rszre vltunk. ten felmentnk a Mcok templomba, egy 1460 m magas hegyre, ahonnan beltni az egsz Pdist. Nem vezet fel turistat, gyakorlatilag toronyirnt vgtattunk fel, de azrt elkerltk a legmeredekebb rszt, s ahol talltunk kitaposott utat, arra mentnk fel. Csatlakozott hozznk egy kutya, akit szemmel lthatlag nem brtak a tehenek, de annyira nem volt hes sem, hogy megegye a hztartsi kekszet. Kvetett minket fel a hegytetre, majd onnan vissza le, egszen vissza a tborig. Adtunk neki nevet. Mintha a Kutyura hallgatott volna, de valsznleg azrt, mert romnosan hangzott. Mivel rtelmesebb nevet gondoltam neki, ezrt Vgny lett a neve. gyis, ha egyszer valaha lesz kutym, azt is gy fogjk hvni.

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
Turistajelzsek
Turistajelzsek
Fahzik a Pdison
Fahzik a Pdison
Patakmeder szemttel
Patakmeder szemttel
Glavoj-rt estefel
Glavoj-rt estefel
Kanyarg t
Kanyarg t
Pdis telepls fellrl
Pdis telepls fellrl