Trink kzl
Mack 25 (2010-04-03)
Mack tra az Alfldn, bea els tralersa
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

OKT Kab-hegy

Hossztv tra
Honlapra kerlt:2011. prilis 20. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2011. mrcius 19.
Induls: 09:00 Vrosld-Kisld v..
rkezs: 16:00 Nagyvzsony
Rsztvevk: gi, Andrs, feherb, Kati, Laci
Traparamterek
A tra hossza 24 km
Szintklnbsg 550 m
tvonal Vrosld-Kisld -> rkt -> Kab-hegy -> Nagyvzsony
Helyszn Dl-Bakony
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Kab-hegy - 599 m
Idjrs
Borult, kezdetben es esett, 400 m felett havazott. Tbbszr megersd szaknyugati szl. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
A mrcius 15-i hossz htvgn kihagytuk ezt a kktra szakaszt, mivel mr ez mr le volt ktve erre a htvgre. Az akkori ragyog idjrssal ellenttben most sokkal zordabb nap vr rnk. Egy ciklon htoldaln a ht kzepn hideg lgtmeg trt be a Krpt-medencbe, visszahozva egy kicsit a telet, s pont arra a pontra kszltnk, ahol a legdurvbb szllkseket mrik ilyen idjrsi helyzetben.

A murvs ton, esben
A csonka, egynapos htvge munkanapjn ugrottunk el a Bakonyba. Emiatt s a rossz id miatt sem volt nagy a forgalom. Nem volt tmeg a vonaton, buszon, s kkez emberekkel sem tallkoztunk. Vrosld-Kisld llomson mr esett, amikor odartnk, fel is vettk az escuccot. Nem volt az a nagy zuh, de egy ra leforgsa alatt ilyenben szarr lehetett volna zni. tkelve a snek alatt dl fel haladtunk egy vlgyben jl jrhat murvs ton. Nem volt sr, kerknyomok, az es ellenre gyorsan tudtunk haladni. Ahol letrtnk a sros tra, n klnvltam, mert meg akartam volna keresni egy ldt. Aztn letettem rla, amikor a meredek s csszs hegyoldalon mr harmadszor zgtam le (majdnem). A tbbiek nyomba eredtem, akik termszetesen mr jkora elnyre tettek szert.

Fent rkt mellett
A vasttl rkt szls hzaiig vgig emelkedik az t, maga a falu 400 m krli magassgban van. A kemnyebb emelked ezen a mr emltett srosabb szakaszon volt. Itt egyedl mentem, de amikor felrtem a tetn lv erdirtshoz, akkor mr lttam 4 alakot, amint stlnak tlem cirka 1 km tvolsgra. A faluig nem rtem utol ket, csak a kktra bfben tallkoztunk jra rkton, ahol a pecstet is adtk. Ekkorra mr elllt az es, viszont az szaki szlnek jval kitettebb helyen voltunk, ez kicsit rontott a hrzeten.

skarszt
Pecstels utn megltogattuk az skarsztot. A kk amgy keresztlmegy rajta, mi ezt elvtettk, s az els utcn lekanyarodtunk a faluba. Most visszamszva nztk meg, ezutn folytattuk utunkat a Kab-hegy fel. Idnknt el-eleredt az es, nha tment havazsba, de ennyitl nem lehetett elzni, le is vettem a poncst, mr csak izzadtam alatta. Innen nzve nem is nz ki durvnak a Kab-hegy. Ha nem lenne rajta a TV-torony, akkor szre se lehetne venni. Nem toronyirnt mentnk fel, hanem az aszfaltutat kvetve egy kis kanyarral. A pecstelhely az erdszhz mellett van, ahol pp kkertst ptenek. Most mg t lehet menni rajta, de ha befejezik, ki kell majd tenni a pecstet rejt dobozt a kertsen kvl, mert megkzelthetetlen lesz.

Tllk a hegytetn
A kilt hlt helye
Mg egy kanyar, s fent is vagyunk a Kab-hegy cscsn, ahonnan eltnt kilt. Csak a betondarabok vannak ott, amin llt. A cscson meglep mdon nem volt durva a szl. Elz nap mg 90-es szllksek voltak, most ehhez kpest nha szlcsend volt. Viszont az l fk s a kivgott fahasbok szaki oldaln is vkony hcsk volt lthat. Ugyancsak ilyen volt a meteorolgiai llomson minden mszer, traflloms is, mintegy megmutatva az uralkod szlirnyt. Egsz j volt a lts. A torony teteje olykor felhben volt - 700 mter krl lehetett a felhalap -, de alatta el lehetett ltni a Tapolcai-medence tanhegyeiig is.

TV-torony a dli oldal fell
A hegy dli oldala meredekebb, de csak a legteteje durva. szre se lehetett venni, hogy 400 mtert vesztettnk a szintbl Nagyvzsonyig. Lefel egy farnkt nem tudtam tlpni normlisan, elakadtam benne, s letenyereltem. Pont bele valami faforgcsba. Olyan hlye a brm, hogy egy hnappal az eset utn is megltszik a seb a tenyeremen. Igazbl csak azrt volt szar, mert le volt fagyva a kezem a hideg miatt, s mg le is kellett valahogy mosni. A cscson megmaradt a napokban esett h, 0 fok krl lehetett. Sapkt sem vittem termszetesen, Kati adott egy cuki rzsaszn flmelegtt. Miutn meggrtettem mindenkivel, hogy nem fnykpezhet gy le, elfogadtam, de kicsivel lejjebb visszaadtam, ahol mr nem fjt a szl.

Kt torony
A hegy dli rszn csnya erd van. Kicsik a fk, vkony a trzsk, s szinte egytl egyig valami zld zzmszersg van rajtuk. Egyeseknek ez tetszett, szerintem viszont simn le lehetne itt forgatni egy harmadosztly horrorfilmet, klnsen jszaka lehet rmiszt az erd.

A vr alatt
ssze-vissza kanyarogtunk az erdben, tulajdonkppen azt sem tudtam, hogy merre megynk. Egyszer csak kirtnk az erdbl, rgtn t kellett lpni egy dgltt vadmalacot. Visszafordulva lttuk a tornyokat a hegytetn. Szinte hihetetlensgnek tnt, hogy olyan magasan voltunk, annyira nem rzkeltk, hogy vgig lefel jvnk. Itt, ahol nem volt fa, mg a szl is ersebb volt, mint fent a hegyen. Nagyvzsonyban volt mg egy rnk a busz indulsig, addig beltnk megenni egy meleg levest.

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
Habz kispatak
Habz kispatak
Nagyvzsony a Kab-hegyrl
Nagyvzsony a Kab-hegyrl
Kab-hegy nyugati oldal
Kab-hegy nyugati oldal
Nylegyenes nyladk
Nylegyenes nyladk
Kis hd Nagyvzsonyban
Kis hd Nagyvzsonyban
Esvds htizskosok
Esvds htizskosok
Meglt fk
Meglt fk