Trink kzl
Brzsnyi kirnduls (2007-02-24)
2007.02.26 A Brzsnyben kerestnk fel pr jabb cscsot. A kirnduls beszmoljt itt lehet elolvasni.
Mostanban
Ben Nevis (2019. janur 13.)
Kirnduls Skciban I - Ben Nevis, az Egyeslt Kirlysg legmagasabb pontja
Forrs (2019. janur 3.)
Forrs: Hrmas-kt (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2019. janur 3.)
Forrs: Vlys-kt (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2019. janur 3.)
Forrs: Bodza-forrs (Visegrdi-hegysg)
Blyaszed tra (2018. december 16.)
Blyaszeds a Rockenbauer teljestmnytrk jszakai szakaszn.
NHH kirnduls (2018. december 16.)
Kvzi-spontn kirnduls a Brzsnyben, citromos srrel s zivatarokkal
Pilisi Vndorls (2018. december 16.)
Pilisi Vndorls mozgalom kezdszakasza: Dorog-Esztergom
Muzsikl az erd (2018. december 16.)
Muzsiklt is az erd, de nha a kutya ugatsa megzavarta a madarakat.
Forrs (2018. december 9.)
Forrs: Nvtelen-6.1.12-26 (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2018. december 9.)
Forrs: Nvtelen-6.1.12-25 (Visegrdi-hegysg)

Benelux vonatozs

Vonatos tra
Honlapra kerlt:2011. jlius 7. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2011. jnius 20.
Induls: 2011-06-20
rkezs: 2011-06-26
Rsztvevk: feherb, Kati, Zolcsi
Traparamterek
A tra hossza 500 km
tvonal Brsszel -> Amsterdam; Brsszel -> Oostende -> Knokke -> Brsszel; Brsszel -> Luxembourg
Helyszn Benelux-llamok
Idjrs
Tbbnyire napos gomolyfelhkkel. Egy-egy zivatar is elfordult. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
A Brsszel-Montpellier jrat
Msfl ve voltam utoljra Zolcsinl, akkor vgig vonattal mentem, s tugrottunk a Csatorna msik oldalra is. Most fapadossal mentnk Katival, s Brsszelbl vonatozgattunk el Amsterdamba, Oostende-be s Luxembourg-ba. Kapra jtt, hogy Zolcsi krhzba kerlt, de szerencsre nem volt nagy a baj, csak pr napig volt bent, gy a betegltogatst is sszekapcsoltuk a vonatos trkkal.

Amsterdamba termszetesen Thalys-szal mentnk. A legolcsbb jegyet nem sikerlt megszerezni, csak egyik irnyba. A msodik legolcsbb pedig csak 3 eurval volt olcsbb, mint az 1. osztly, gy visszafel 1. osztlyon utaztunk.
A vonatunk a Midiben
... s Amsterdamban
De persze errl Zolcsi hallgatott, mint a sr, akkor rulta csak el, amikor a kezembe nyomta a jegyeket. A legels vonattal mentnk, s a legutolsval jttnk. Mindkett Prizs-Amsterdam viszonylat volt. Thalys-ok kvzirnknt jrnak, valamelyik ra kimarad, de ezen kvl norml vonatok is kzlekednek, azok rnknt. Utbbiak menetideje majdnem 3 ra, azok tbb helyen llnak meg. Az t 220 km, 1 ra 50 perc a menetid Thalys-szal. Nem tl gyors, egyelre csak a belga-holland hatr s Amsterdam kztt van meg a nagysebessg plya, egybknt 160-200 krl cammognak a vonatok. Sajnos Brsszelt elhagyva olyan rzs volt, mintha itthon vonatoznnk, alig mehettnk 60-nal, s tbbszr meg is lltunk. Ugyanez Amsterdamnl. A reptrtl a kzponti plyaudvarig ha nem is lpsben, de elg lassan haladtunk.

A plyudvar a vz fell
Amsterdam CS
Amsterdamban a plyaudvar a tengerparton van. Lehet, hogy nem is tenger, hanem valami bl vagy folytorkolat, a franc se tudja. Az lloms mellett van egy parkolhz, de nem autknak, hanem a bicikliknek. Hrom emeletes, s van olyan, hogy a csatorna fl lg le a bicikli. Mi lehet olyankor, amikor reggel vagy dlutn a biciklistk megrkeznek az llomsra, vagy visszaindulnak onnan haza? Dug a bicikliutakon? A plyaudvar melll egy csom Combino villamos a vrosba. Persze nem olyan hosszak, mint a ngyeshatos, s kicsit ms is az elrendezse. Csak egyik oldalon van ajtajuk, ezrt tbb lhely fr bele, viszont mindkt vgllomson hurokvgnyt kellett pteni nekik, hogy meg tudjanak fordulni. Nem villamosoztunk, hanem csnakzgattunk a csatornkon. Vettnk egy napijegyet, amivel akkor s ott szllhattunk fel a hajkra, amikor s ahol csak akartunk. Ennek a trsasgnak ngy vonala volt, amelyekkel behlztk a fontosabb csatornkat, s minden fontosabb helyre el lehetett jutni velk, mint pl. a rgi Heineken gyr. Kzben persze stltunk a vrosban, prbltuk kikerlni az rl bicikliseket, s egy helyre be is ltnk pizzzni, ahol a pincr prblta elhitetni, hogy mennyire olasz, de a srt is rosszul mondta, s bona serzott dlben.

***

Oostende plyaudvara
Msik vonatos utunk a tengerpartra vezetett, Oostendbe. Ez a tengerparton a legnagyobb vros, rnknt megy innen vonat Brsszelen t az orszg keleti vgbe. Amikor mentnk, nnepnap volt, radsul zavartalanul sttt a nap, gy sokan mentek akkor a tengerpartra. Szerencsre elreltk voltunk, s Bruxelles-Nord plyaudvaron szlltunk fel, ez az els a hrom kzl, ahol megll a vrosban. gy volt normlis lhelynk, mg azok, akik ksbb szlltak fel, sokan lltak, vagy a peronon ltek. Gentig kln plyn haladt a vonat, ez elkerlte az elvrosi megllkat, ahova csak a szemlyvonatok mentek be.

Homokdnk,httrben Zeebrugge
Osotendben is a tengerparton van az lloms, kzvetlenl a kompkikt mellett. A belvrosban s a tengerparton stlgattunk, ahol pont aply volt, s messze visszahzdott a tenger, szabadd tve a homokban fekv kagylhjakat. Jval nagyobb a tengerjrs, mint az Adrin. Az a sok ember, aki az orszg belsejbl jtt ide, mind a homokos strandon fekdtek. Valaki bikiniben, valaki slban s tlikabtban. De senkit sem nztek hlynek azrt, mert ppen gy van felltzve ahogy. A legbtrabbak kiprbltk az szklst a 16 fokos tengerben. Mi csak bokig mentnk bele, a cipt levetve s a farmert felhajtva.

A 0-s jelzs villamos
Vettnk egy gyknyt egy arab rustl, ami azonnal tnkre is ment. Ezen hevertnk a homokon. Felhajtottam a hossznadrgot s levettem a cipmet meg a plmat, napozst imitlva. Termszetesen frdsre nem is gondoltunk. Ers szl fjt a tenger fell, mindenre nehezket kellett rakni, ami knny volt, nehogy elfjja a szl. A szl miatt hideg volt, de mivel ezerrel sttt a nap, frankn legtnk, az egsz hasam piros lett. Kicsit bizarr, hogy szakra mentnk, mgis legtnk, radsul gy, hogy mg fztunk is kzben.

Knokke llos
Dlutn villamosoztunk egyet. Van egy villamosjrat, ami vgigmegy a belga tengerparton, 0-s jelzse van. Negyedrnknt jr. Ezzel mentnk el az szaki vgllomsra, Knokke-ba. A menetid egy ra, a jegy 2 rig rvnyes. Ezrt leszlltunk tkzben, s sztnztnk egy msik strandon, ami nem a vrosban volt, hanem kijjebb, s homokdnk vlasztottk el a hzaktl. Az eredeti terv az volt, hogy Knokke-ben is krlnznk ,de elment az id a strandolssal, s mr fradtak voltunk. Pont az orrunk eltt ment el a vonat, 1 rt vrtunk a kvetkezre. Gondolom azt nem kell mondani, hogy mindenhol temes menetrend van.

***

Luxembourg Gare
Emeletes vonat Luxembourg-ban
Harmadszorra Luxembourg-ba mentnk. Brsszelbl rnknt jr ide vonat, plusz van 3 EC, amik Svjcba mennek. Elbbiek menetideje kb 3 ra, az EC-k kevesebb helyen llnak meg, ezrt sprolnak fl rt. Vgig 100-140-gyel ment a vonat, lassjel szinte semmi sem volt. Taln csak Brsszelhez kzel, ahol elvrosi vasutat ptenek. WC-lke tpus motorvonatok jrnak, mi a legkorbbival mentnk, az nem emeletes volt. Luxembourgban nagyon j vonatfots helyek vannak, belvros szaki rszn, ahol egy hatalmas vasti viadukton t mennek a vonatok az orszg szaki rsze fel. A jrmllomny nagyon vegyes, igazi vastfots paradicsom.
Kilts a vrfalrl
Brsszelbe s Lige-be belga vonatok jrnak, hol szimpla, hol emeletes kocsikkal, de megfordul itt nmet, francia, svjci mozdony s kocsik is, nem is beszlve a TGV-krl. Utbbiak Prizsbl jnnek, ezrt nem mennek t a viadukton, az llomson lehet ket fotzni.Van luxemburgi vasttrsasg is (CFL), ennek az emeletes motorvonatai nagyon jl nznek ki.

Kilts a vrfalrl
Maga a belvros nem tl nagy, knnyen be lehet jrni gyalog akr egy dlutn alatt is. Viszont nagyon szp a szakadk krltte, ahol kis foly folyik. Tbb kzti viadukt vezet be a belvrosba, s van egy vasti is, ami kikerli azt. Az orszg az Ardennekben van, szaki rsze hegyesebb, ott szk vlgyek s alagutak is vannak. A vastvonalak zme dlen, a fvros krnykn van, szakon ritkbb a hlzat. Lent, a vros krli vlgyben kis park van, ahol a patak folyik, illetve van egy kerti vast is, amit ingyen ki lehet prblni.


Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
Hzak a csatornn
Hzak a csatornn
Indul a villamos a pu. ell
Indul a villamos a pu. ell
Turcsiorr motorvonat
Turcsiorr motorvonat
Villamos-lloms Oostendben
Villamos-lloms Oostendben
Leszllshoz kszldve
Leszllshoz kszldve
Hzak Luxembourg-ban
Hzak Luxembourg-ban
A belvros s az EU-negyed
A belvros s az EU-negyed
Hzak a patakparton
Hzak a patakparton
Amsterdami hzak
Amsterdami hzak
Motorvonat a viadukton
Motorvonat a viadukton
Hd
Hd
Szlmalom Amsterdamban
Szlmalom Amsterdamban