Trink kzl
Balatonkr (2010-06-26)
Hromnapos Balatont megkerl biciklitra j sok vonatos kppel.
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Forrstra

Kirnduls
Honlapra kerlt:2012. november 26. A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2012. november 18.
Induls: Csobnka - 9.00
rkezs: Klastrompuszta - 15.00
Rsztvevk: feherb, krichard, szabola
Traparamterek
A tra hossza 21 km
tvonal Csobnka - Szentkt - Csobnka, Kopr csrda - Iluska-forrs - Kopr csrda, Klastrompuszta - Eszperant-forrs - Basina barlang - Eszperant-forrs - Klastrompuszta
Helyszn Pilis
Idjrs
Borult, kdszitls
Hossz id utn mentnk el ismt egytt trzni. A cl a jpr vvel ezeltt elkezdett Pilisi Parkerd forrsai tramozgalom befejezse volt. A mozgalom sorn nem kevesebb, mint 50 elre megadott forrst kellett felkeresni a Pilis s a Visegrdi-hegysg terletn. A knnyts annyibl llt, hogy 5 szabadon vlasztott, a megadott listban nem szerepl forrst lehetett helyettesteni 5 msikkal.

Szent-kt fel
A Szentkt s krnyke
Kiderlt, hogy feherbnek meg nekem mr megvan az 50 forrs, de krichardnak mg hinyzott kett, gy ht azrt felkerestnk mg 3 forrst, biztos ami biztos. A tra hasonlan a Brzsny cscsai mozgalom 2008-as befejezshez, tbb egymstl tvoli clpont felkeresse volt, amelyek szmunkra elg messze helyezkedtek el egymstl ahhoz, hogy egyetlen kirnduls sorn felkeressk mind a hrmat. gy kocsival kzeltettk meg a forrsokatt, majd pr kilomteres gyaloglssal kerestk fel ket, de azrt gy is sszejtt 21 km. Juhit nem nagyon izgatja ez a mozgalmas dolog, gyhogy ebbl kimaradt, meg kedve sem volt eljnni.

Az id prs, bors, novemberi volt. A nap nem sttt, de az es sem esett. Nem volt tl hideg, gy nem kellett vastag kabtban trznunk. Elszr a Csobnka melletti Szent-kutat vettk clba. A falu kzepn lltunk meg, majd a zld svot kvetve gyalogoltunk el a kthoz. A kt krnyke elgg ki van ptve, egy kpolna is llt a kisebb parkol mellett; magt a kutat egy kfal tvben talltuk meg. Egy csepp se jtt belle. Aztn kiderlt, hogy nem is hagyomnyos forrsrl van sz, hanem egy valdi norton ktrl, azaz pumplni kellett a kart. Terveink kztt szerepelt, hogy mrnk is, de gy a vzhozam egybl kiesett, a vzparamtereket pedig a vz elgg ers vasze alapjn nem is lltunk meg megmrni, hiszen a fmtartlyban pang vz mrse biztosan nem adott volna j eredmnyt, azaz j eredmnyt adott volna, de mi nem a tartlyban lv vzre lettnk volna kvncsiak. Ki van rva, hogy mi mindenre lehet hasznlni a vizet (egszsggyi panaszokra), de szerintem a fmes z nem termszetes s ki tudja, lehet hogy a gygyer sem olyan, mint lennie kellene emiatt.

A kt egy, a Hossz-hegyre vezet emelked kzepn helyezkedett el, s gy dntttnk, nem azon az ton megynk vissza, amin jttnk, hanem a kk svot, majd keresztet kvetve trnk vissza az authoz. Elbb gyorsan megkerestnk egy geoldt, majd felkaptattunk a rvid emelkedn a hegyre. Innen lazn stlva trnk vissza ahonnan elindultunk.

Fotst fotz fots
A msodik clpontnak az Iluska forrst jellte ki a feherb. Ezt a Kopr-csrda fell kerestk fel. Elszr a piros krton haladtunk fel egszen a piros svig, majd tovbb haladva rtnk le a forrshoz. J pr kilomteres utat tettnk meg. Nzem nzem a forrst s miutn megkrdeztem a feherbet, hogy mi is a neve, akkor esett le, hogy mi mr jrtunk itt az Iluska trn pr vvel ezeltt. Ahogy akkor, most se jtt a forrsbl egy csepp vz sem.

Visszafel a piros krt msik szakaszt vlasztottuk s egy igazn remek, hangulatos kis erdei svnyen jutottunk el az autig. Alacsony fenyk kztt vezetett az egyszemlyes t, s a fk kztt remek kilts lett volna Pilisvrsvr irnyba, ha nem lett volna minden szrke. De ez az t nagyon szuper kis szakasz volt, nagyon tetszett.

szi erd
Eszperant-forrs krnyke
Az utols felvons s egyben a tramozgalom befejez forrsa az Eszperant forrs volt, Klastrompuszttl dlre. A kocsival a klastrompusztai romoknl lltunk meg s elszr a srga svot, majd a srga krt kvetve jutottunk le a forrsig, Ht ebbl se folyt semmi, radsul gy nzett ki mintha sosem folyt volna erre semmifle vz, a forrs elgg lerobbant llapotban fogadott minket, az akna ajtajnak se hre se hamva. gy terveztk, hogy lemegynk a piros svra s azon trn vissza, azonban feherb mg fel akart keresni egy ldt, azaz mr nem akart, de a krichard mondta ha mr itt vagyunk akkor menjnk s nzzk meg.

Hinta-palinta
Lpcssor a barlanghoz
Ht j kis utols pr kilomter kerekedett ebbl! Elszr is a GPS miatt egy kicsit kavarogtunk, radsul belefutottunk egy srga hromszg jelzsbe, amit a trkpen nem talltunk meg s gy inkbb nem azon mentnk tovbb. A GPS jeleit kvetve egszen a Basina barlangig mentnk fel. J nagy reg van ott a sziklban, engem teljesen meglepett. Megkerestk a geoldt, majd felmsztunk a hegy tetejre, ahova mint kiderlt nemcsak a srga, hanem a piros hromszg jelzs is felvitt. Ezt az utat szintn nem talltuk meg a trkpen. Remek kilts nylt a cscsrl! Szval feljhettnk volna a srga hrmoszgn is, de gy izgalmasabb volt a barlang melletti fehr mszksziklkon feljutni a cscsra, ami nemcsak meredeknek hanem elg hzsnak is bizonyult: itt bnzok felfel.

KA barlang feletti cscson
A srga jelet kvetve rtnk vissza a forrshoz s itt gy dntttnk nem megynk mgse a piros svig, hanem visszacaplattunk a srga krn a srga svig s gy trtnk vissza a faluba. Itt a romoknl feherb mg egy geoldt felkeresett, majd nemsokra mr indultunk is haza.

Ezzel a kirndulssal befejeztk a Pilisi Parkerd forrsai tramozgalmat. Szuper!