Trink kzl
Galbina kirnduls (2010-07-04)
Pdis II: Galbina-kkz
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Forrstra a Vrtesben 42

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2013. prilis 1. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2013. mrcius 23.
Induls: 07.25 Szrliget
rkezs: 16:30 Szrliget
Rsztvevk: bea, feherb, krichard, szabola
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2019 
Traparamterek
A tra hossza 42 km
Szintklnbsg 980 m
tvonal Szrliget -> I. Bla forrs -> Szp Ilonka-forrs -> Mocsr rti kt -> Mtys-kt -> Vrgesztes -> Majk -> Szarvas-kt -> Szrliget
Szintid 11 ora
Helyszn Vrtes
Idjrs
Tbbnyire ersen felhs. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Hallos unalom...
Forrstrrl lvn sz, kiemelt esemnyknt szerepelt az EMDT naptrban ez a rendezvny. A 20 km tl rvid volt, a hossztv viszont tl hossz. Szabolt csak kicsit, be(cskt) jobban r kellett beszlni, hogy induljanak el ezen a tvon. Aztn a vge az lett, hogy szabolnak kutya baja volt, bejnak meg fjtak kicsit a forgi. Az idjrsi trkpre tekintve lthatjuk, hogy pont jkor volt a tra. Az elz havazs nyomai mr nem voltak lthatk, a kvetkez meg mg messze volt.

A szrligeti rajt fell a Vrtes fel indultunk el, teht az 1-es ton t a Birka Csrda irnyba. Els jelents termszeti objektum a Mria szakadk volt, ahol egy ldzsra is meglltunk. Kicsit nehezen indult nekem a tra, lassan vettem az emelkedket a szakadkban. 11 ra volt a szintid, ami nem kevs, de neknk mg a forrsokat is meg kellett mrni, s mg ott volt a ldzs is. Egyedl mentem t a szakadk msik oldalra, a tbbiek uncsiztak a faleveles hfoltok kztt.

Lent az I. Bla forrs
Szp Ilonka-forrs
Az els ellenrz pont az els forrs is volt, mgpedig az I. Bla nevezet. Lementnk, megmrtk, bea addig beszlgetett a pontrrel. Jelzetlen, szalagozott ton mentnk tovbb egszen addig, amg a Macskabkk nev helyen elrtk a piros jelzst. Itt volt egy kis kavars. A lers szerint ezen t kell menni a Szp Ilonka-forrs fel, mi meg elkezdtnk rajta stlni. Visszamentnk az elgazba, ahol eligazt tbla is mutatta, hogy merre van a forrs, radsul a jelzett t viccesen vissza is kanyarodik. Egy sz, mint szz, kiderlt, hogy j fel megynk, de legalbb nemcsak sajt magunkat, hanem msokat is tvernk ezzel a mutatvnnyal. A Szp Ilonka-forrs elg kibrndt. Olyan, mint egy ketttrt nagy szikla, amibl itt-ott csordogl a vz. Felrtuk a kdot, s induls tovbb.

Mocsr-rti kt
Rvid idn bell tbb forrs is volt errefel, a kvetkez a Mocsr-rti kt, ami egy ktgyrre emlkeztetett, ami akkor sznltig volt fagyott vzzel. Majd a Mtys-kt kvetkezett, amit mr meg lehetett mrni. Mg dleltt volt, elgg hideg, fagyott volt a talaj, srnak nyoma sem volt. H is csak foltokban fordult el, illetve egy-kt helyen a mlt heti hfvsok miatt buckk is megvoltak mg.

Majk
Vrgesztes utn vlt el a hossztv a kzptvtl. A hosszak tmentek a Vrdes dli rszbe is, felkeresni az ottani forrsokat. A vrgesztesi vr alatt lv ellenrz pont utn mi egy hosszabb, az eddigieknl kiss unalmasabb, de knny ttal Majk irnyba mentnk. Krichard is elkezdett fotzni az oksitelcsijvel, s visszanzve a kpeket, elgg tftise van a gyereknek. Bea kezdett fradni, a lbra panaszkodott, meg olyan rzse volt, mintha ki akarna csavarodni egy-egy csavar a medencjbl. Nekem annyi bajom volt, hogy kezdett rr lenni rajtam az lmossg. Ezt tovbb rontotta, hogy a majki templom melletti pont kajztat lloms is volt egyben. Bezablni nem akartam, pedig lehetett volna mit: zsr, mj, felvgott, lekvrok, savany, hagyma. Kv sajna nem volt, pedig most az lett volna nagyon j. A kajlstl, csokizstl mg inkbb elnehezltem.

Elvgja a kezt a jggel
Megint rm kellett vrni, amg elmentem ldzni, amiben radsul mg a jelsz sem volt bent. Majk a hegysg szln van, Szrliget pedig kvzi az tellenes oldaln. Ergo fel kellett ismt menni emelkedkn, majd a msik oldalon lejnni. De nem volt azrt ilyen egyszer, mert a hegysgen bell is sok fel-le menetel volt. De itt legalbb szebb volt az erd. Mr kora dlutn volt, felmelegedett annyira a talaj, hogy kiengedett, s srosabb lett az t. Lassabban is haladtunk emiatt, de ahogy nztk az rt, rengeteg idnk volt mg. Nem is rtette senki, hogy a francba tudunk ilyen gyorsan menni, legalbbis magunkhoz kpest. Lehet, hogy a sietsgre ment r beja forgja.

A Szarvas-ktnl
FEl a Vitnyvrhoz
A Szarvas-kt volt az utols forrs, amit rintettnk. Innen mg egy fontos objektumot ltogattunk meg, ez pedig a Vitnyvr volt. Ez egy rom az erd kzepn egy magaslaton. De romjaiban is pompzatos, s a kilts sem rossz, persze nem olyan prs idben, mint amilyen a tra idejn volt. Vrgesztes s Szrliget kztt a kk tra tvonalon tbb fa is ki van faragva. Ebbl prat lttunk, a legdszesebb a Rockenbauer emlkfa volt. Sok utols emelkednk volt, de lassan leereszkedtnk a Vrtes s Gerecse kzti vlgybe, s ugyanarra, amerre feljttnk, vissza is mentnk Szrligetre. 9 ra alatt tettk meg a 40 km-t, 2 rval szintid eltt rtnk be.

Nekem ez volt az els teljestmnytrm a Vrtesben, de amgy sem voltam itt sokszor. Mg 14 ve OKT alkalmval, illetve ktszer felmentnk a Nagy csknyra, amikor a cscsrajrs feladatot nzegettk. Viszont biztos, hogy nem ez volt az utols trm erre, mert nagyon tetszett a hely, s radsul messze sincs tlem.

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
Krichard szablytalankodik
Krichard szablytalankodik
Krichard tja
Krichard tja
Ez is t, de vz folyik rajta
Ez is t, de vz folyik rajta
Hogy juhi is rljn
Hogy juhi is rljn
Jtsztr a Mtys-ktnl
Jtsztr a Mtys-ktnl
Sta a farnkk mellett
Sta a farnkk mellett
Induls a Vitnyvrbl
Induls a Vitnyvrbl
Zld zna
Tbbek kztt ezekkel a nvnyekkel tallkoztunk a trn (Az itt lthat nvnyekrl mg tbb kp tallhat azon az oldalon, ahol a trk, kirndulsok sorn fotzott nvnyeket gyjtttk ssze: Pr nvny Magyarorszg s a krnyez orszgok flrjbl)
Corydalis cava subsp. cava (L.) Schw. et Koerte
Odvas keltike
(Corydalis cava subsp. cava (L.) Schw. et Koerte)
Galanthus nivalis L.
Hvirg
(Galanthus nivalis L.)
Helleborus dumetorum Waldst. et Kit.
Kisvirg hunyor
(Helleborus dumetorum Waldst. et Kit.)