Trink kzl
Blyaszed tra (2019-08-04)
jabb blyaszed tra a Rockenbauer Emlkton Zalban.
Mostanban
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Zsilibes-forrs (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Kalo-kt (Dli-Bkk)
Bkki Batyus Barangols 30 (2019. november 6.)
Teljestmnytra az szi Bkkben batyuval brangolva.
Forrstra a Brzsnyben Kzptv (2019. november 6.)
Forrslltogats a Brzsnyben, ezttal egy teljestmnytra keretein bell.
DDK Zselic (2019. november 5.)
Tavaszi bglymentes DDK a Zselicben 3 nap alatt.

Dobogk Kirnduls

Kirnduls
Honlapra kerlt:2015. februr 26. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2015. februr 15.
Induls: 08:00 Dobogk
rkezs: 15:30 Dobogk
Rsztvevk: feherb, Kati, Mnika, Via
Traparamterek
A tra hossza 22 km
Szintklnbsg 800 m
tvonal Dobogk -> Sikros -> Kirly-kt -> Prdiklszk -> Rm-szakadk -> Dobogk
Helyszn Visegrdi-hegysg
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Dobogk - 700 m
Idjrs
Tlnyoman derlt, fleg csak ftyolfelhk voltak az gen. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Katika nagyon el akart menni a Vadll-kvekhez meg Dobogkre. Nem is lehetett volna jobban kivlasztani az idpontot, mint februr kzept. Igaz, hogy nem esett a h mr vagy kt hete, de kzben 14-szer felolvadt majd jrafagyott a teteje. Ez normlis terepen is rafks tud lenni, de a Vadll-kveknl klnsen. s ugye ha oda lemegy valaki Dobogkrl, akkor valahogy fel is kne jnni. Ha ld, akkor legyen kvr alapon a visszat a Rm-szakadkon t vezetett.

Reggeli fnyek Dobogkn
Pilis-tet az j kiltval
Kis tlzssal llthatjuk, hogy Dobogkn reggel 8-kor mi voltunk az egyetlenek. A legels aut biztosan. Itt ktelez program a kiltnl a fnykpezs. Miutn ez megvolt, a lnyok bementek kvzni/pogcszni/pisilni a bfbe, n meg kint a kutyval megreggeliztem. Azaz n ettem, meg bmult rm szpen. Aztn amikor kapott egy kis szelet parizert, ismt bmult rm szpen. gy aztn gyorsan beraktam az arcomba a kajt.

Nem mentnk t egybl a Prdiklszkre, hanem elkanyarodtunk Sikros fel, ahol van egy ltalam meg nem tallt lda. Idig nem is volt gond az ttal. Nhol le volt fagyva ugyan, de el lehetett evicklni rajta, ha mshogy nem, akkor kiss letrve az trl a fk kztt. Fent 700 m-en kb. 10 centi h volt, a Sikrosi-rten viszont nagy htlan rszek is elfordultak. A decemberi nos es ta nem voltam itt, s ht elg siralmasan nz ki az erd. Gyakorlatilag minden fa megsnylette a jeget, s rnzsre is emberfeletti lehetett a letrt gakat sszeszedni.

A Prdiklszken
Kilts Visegrdre
Sikrosrl a Kirly-kt rintsvel mentnk fel a Prdiklszkre. Egy roktmszs jelentett itt egy kis techniks szakaszt, ahol knnyen bele lehetett volna csobbanni az rokban foly patakba. Ebbl az irnybl semmi klns nincs feljutni a Prdiklszkre, ahonnan az egyik legszebb panorma van a Dunakanyarra. Szerencsre ez nem annyira knnyen megkzelthet, mint Dobogk. Kicsivel mr tl voltunk a feleton, de a neheze mg csak most jn.

Dobogk a Vadll-kvek fell
Csszkls
Le kellett jutni innen, de mivel felfel jttek pran, gondoltam, nem lehet olyan problms a terep. Ehhez kpest rgtn az els sziklnl cssztam lefel vagy 10 mtert. A nyomokbl ltszdott, hogy nem n vagyok az els, csak ppensggel ezt gy terveztem, hogy n irnyatom a csszst. Ehelyett megtette helyettem ezt a gravitci, de sikerlt tlelnem egy nagyobb ft, mieltt huppantam volna a h-szikla keverkre. A tbbiek megkerltk a nagy sziklt, ahol lttak lbnyomokat. A h felszne meg volt fagyva, s szegny kiskutya nem volt olyan nehz, hogy belesppedjen, gy is csszott egy keveset.

A tbbi hasonl helyeken mr nagyobb vatossggal mentem n is. Inkbb nem a kitapsott, sszefagyott havon mentem, hanem ahol kicsit belesppedtem, s tartotta valami a lbamat. Ahol a nap odasttt a gerincre, semmi h nem volt. Inkbb a sziklk mgtt, s az erdben, amik rnykban voltak. De ahogy mentnk lefel, az is egyre kevesebb volt, 200 m alatt pedig mr semmi h nem volt.

Forrs  a szakadk als feln
Kapaszkods felfel
A Kaincz-forrshoz egy ra alatt rtnk le, innen mr csak fel kellett kapaszkodnunk, a tbb, mint 500 m-rel feljebb lv kocsiig, kzben vgigmenni a szakadkon. Azrt ezt az utat vlasztottam, mert gy a Rm-szakadk ldjt is megtallhatom. Az els ponton leolvastam a msodik pont koordintit, s indultunk is befel. A j id kicsalta az embereket a hegyekbe, s bizony kisgyerekekkel is nekivgtak a szakadknak. Orrba-szjba meredeztek a jgcsapok a sziklafalon, s ahogy mentnk egyre beljebb a lbunk alatt is inkbb tkrjg volt. Annyira hideg nem volt, hogy teljesen be legyen fagyva a patak s a vzessek, inkbb a letaposott, megolvadt, majd visszafagyott h csszott. A ltra volt kicsit rafks, de csak a kutya miatt. Azon egy csepp vz vagy jg nem volt. Katika felkapta, egy kzzel fogta, a msikkal pedig kapaszkodott. A kutya pedig Katikba kapaszkodott, s meg sem mert mozdulni, mikzben vitte fl a ltrn. Ezt eljtszottk hromszor, br az utols ltrt a Szurdok trn mr ki tudta kerlni a Vgny, most nem mert felugrlni a ltra mellett.

rdekes mdon a legnehezebb nem maga a szakadk jeges talaja volt, hanem a tetjn a lpcssor. Ez az, ami mindig sros szokott lenni. Most nem volt, de minden egyes lpcsfokon jgpncl volt, csak belttozva lehetett felmenni rajtuk. Megkerestem a msodik ldapontot, s ott tudatosult bennem, hogy az elsnl csak a koordintt rtam fel, a jelszrszletet nem. De id nem volt mr, hogy visszamenjek.

A Prdiklszk oldalrl
Mg 300 m szint volt htra, ami meglepen gyorsan ment a flfel egyre hz hban. Sokan voltak errefel, folyamatosan jttek szembe, s mi is elzgettnk embereket. A Rezs-kiltnl csak kisebb, a cscson mr nagyobb tmeg fogadott, gyakorlatilag tmve volt a parkol.