Trink kzl
Zld 45 (2008-02-23)
2008.02.26 Az idei els teljestmnytrnk a Zld trk leghosszabb, 45 km-es tvja volt. A lers.
Mostanban
Forrs (2019. szeptember 17.)
Forrs: Csrge-kt (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. augusztus 30.)
Forrs: Gyertyn-kt (Kszegi-hegysg)
Forrs (2019. augusztus 30.)
Forrs: Jvor-kt (Kszegi-hegysg)
Forrs (2019. augusztus 30.)
Forrs: Szent-kt (Kszegi-hegysg)
Forrs (2019. augusztus 30.)
Forrs: Keresztkt (Kszegi-hegysg)
Forrs (2019. augusztus 30.)
Forrs: Nvtelen-3.1.21-1 (Kszegi-hegysg)
Forrs (2019. augusztus 30.)
Forrs: Nvtelen-3.1.21-2 (Kszegi-hegysg)
Forrs (2019. augusztus 30.)
Forrs: Nvtelen-3.1.21-3 (Kszegi-hegysg)
Forrs (2019. augusztus 30.)
Forrs: Nvtelen-3.1.21-4 (Kszegi-hegysg)
Forrs (2019. augusztus 29.)
Forrs: Enik-forrs (Kszegi-hegysg)

Nagybrzsny kirnduls

Kirnduls
Honlapra kerlt:2015. prilis 29. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2015. februr 22.
Induls: 08:40 Nagybrzsny
rkezs: 17:00 Nagybrzsny
Rsztvevk: feherb, juhi, Kati, krichard, Mnika, Odett
Traparamterek
A tra hossza 27 km
Szintklnbsg 1000 m
tvonal Nagybrzsny -> Kisirts -> Dis-kt -> Fagyos-kt -> Kisirts -> Vasas-kt -> Tolmcs-hegy -> Nagy-Koppny -> Gmbly-k-> Nagybrzsny
Helyszn Brzsny
Idjrs
Tbbnyire ersen felhs, csapadk csak a clbarkezs utn volt. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Ezzel a trval a Nagybrzsny krli ldkat akartuk begyjteni. Legalbbis n, a tbbiek csak eljttek stlni a hban, s ldakeress kzben jkat unatkoztak.

Kanyarg sinek
Kanyarg patak
A kisvast nyomvonala mentn mentnk fel Kisirtsra. Az elejn kellett azrt nzegetni, hogy hol lehet tkelni a patakon, de csak megoldottuk a problmt. tkzben juhi plinkjbl kortyolgattunk, taln ezrt, mr Kisirtson hangos volt a trsasg. Amg kerestem a ldt, jkat vihorsztak pr mterrel odbb. Szerencsre sokra lett meg, gy volt idejk. Amikor visszamentem hozzjuk, ittam egy utolst, s nekivgtunk az els emelkednek a Dis-kt irnyba. Felfel, a dli hegyoldalon alig volt h, s persze jl kimelegdtnk. Majd felrve a tetre, mr minden havas volt, csakgy, mint az szaki hegyoldal. Ebben a hban kellett volna megtallni a Dis-ktnl a msodik ldt, a kvetkez koordintival. Termszetesen nem sikerlt, pedig trtuk pran a havat. Kicsit tterveztem az elkvetkez tvonalakat, s a msik Kirly-rt s a Fagyos-kt irnyba indultunk el. A hban alig lehetett ltni, hogy itt van t, csak a jelek voltak a fkon. Egy helyen felmentem a sziklkhoz ldzni. Itt nem volt h, de mholdjel sem sok, ehhez kpest viszonylag rvid id alatt meglett a lda.

Havas erd
Fagyos-kt
A Fagyos-ktnl kis fotmeglls, majd jabb kapaszkods a Zlog-brc fel, hogy aztn jra egy hossz lejtn lejussunk oda, ahol mr voltunk. Konkrtan Kisirtsra. Ami a ltnivalkat illeti, trnk srbb rsze ezutn kvetkezett. Felmsztunk a nagyirtsi vgllomsra, majd felkapaszkodtunk tbb hegycscsra is. Elszr elugrottunk a Vasas-kthoz, majd az tfestett jelzseket figyelmen kvl hagyva a Tolmcs-hegyre mentnk fel. Ide csak a lda miatt trtnk ki, de a cscsra vezet gerinc, s a kilts tnyleg pazar. Errl a hegyrl kapta nevt a kisvaston lv cscsfordt, ami a mai Magyarorszgon egyedllll.

tban a Koppnyok fel
Nagybrzsny fel tbb turistat is vezet, kvzi egymssal prhuzamosan. Valamelyik a hegygerincen, msik a vlgyben megy. Mi most egy gerincen voltunk, de t kellett mennnk egy msikra, a tlnk dlre lvre, ahol a piros turistat haladt. Ezen rtk el a falut, de eltte mg rintettk a Koppnyokat s a Gmbly-k kiltpontjait is.

Az utols kilomterek
J lassan tettk meg a trt, alig tbb, mint 3 km/h volt az tlagsebessgnk. Ksznhet ez a sok ldakeressnek, illetve az emelkedkn a vgn mr elgg el voltam kettyenve. Keveset ittam, st az elejn mg plinkztam is, ami oda vezetett, hogy megfjdult a fejem. Pont jkor rtnk a kocsikhoz, mr sttedett, s ahogy elindultunk el is eredt az es.