Trink kzl
Fzs TOPorgs (2014-01-18)
Januri nem is fzs, de nem is toporgs tra a Velencei-hegysgben.
Mostanban
Forrs (2019. jnius 13.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-17 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 13.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-18 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 13.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-19 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 13.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-20 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 12.)
Forrs: Bag-kt (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 12.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-14 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 12.)
Forrs: Fehr-kt (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 12.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-15 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 12.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-16 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 4.)
Forrs: Sznyog-kt (Brzsnyi-peremhegysg)

Muzsikl az erd

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2015. augusztus 9. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2015. jnius 28.
Induls: 08:20 Szentkt
rkezs: 14:20 Szentkt
Rsztvevk: feherb, Kati, Vagny, Via
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2018 
Traparamterek
A tra hossza 24 km
Szintklnbsg 800 m
tvonal Szentkt -> Remetebarlang -> Szt. Lszl hasads -> Smsonhza - Brezina-puszta -> Storos-nyereg -> Nagybrkny -> Fejrk vra -> Szentkt
Szintid 8 ora
Helyszn Cserht
Idjrs
Eleinte ersen felhs, majd cskkent a felhzet, s pr rra kisttt a nap. A tra alatt csapadk nem volt. Flledt id. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
jabb tra a Cserhtban, nagyjbl hasonl tvonalon, mint a tavaszi forrstra. Odafel, majd vissza az OKT-n mentnk a clba.

Remetebarlangok
Smsonhzi templomtorony
Szentktrl indultunk, s ahogy az lenni szokott, a szkebb krnyk sszes ltnivaljt sorra vgigvette az tvonal. Elbb a bartlaksok, majd a hegytetn t a Szent Lszl hasads, vgl a forrsok kvetkeztek. A tavaszi forrstrn lthat jelzskezdemnyek mra teljesen ltszdtak, s ezek szerint akkor a kktra tvonalt festettk t. Most mr nemcsak eljn Szentkt mellett, hanem be is megy oda, s magukat a forrsokat is rinti. Mi is ezt kvettk egszen Smsonhzig, de a Forr-kthoz nem mentnk be.

Httrben a Mtra
Felhs, de meleg, flledt id volt. tkzben az es is esett, de szerencsre csak kis gcokban, s a tra alatt is megsztuk a csapadkot. A flledtsg miatt az emelkedk rendesen megizzasztottak, gyakorlatilag mr a harmadik emelked utn tiszta vz volt a htam a htizsk alatt, de ell a fnykpez tskja alatt is volt egy kocka alak kis folt. s termszetesen bzlttem, mint egy diszn.

Kutya mszik a lesre
Smsonhzt a templom fel hagytuk el, majd a hforrs mellett is elmentnk. Megsimogattuk a vizt, ami melegebb, mint egy normlis forrs, de nem forr, hanem inkbb langyosnak lehet mondani. Erdmentes tjon mentnk tovbb, ksza jelzsek voltak a bokrokon, de szalagokkal meg volt erstve az tvonal. Tbb kisebb emelkedt lekzdve, majd egy gerincen elhagytuk a jelzett utat. Most mr csak a szalagozst kvettk, s jutottunk fel a Tepke-gerinc legszakibb szakaszra, ahol ellenrz pont is volt. Visszatrtnk a kkre, de mr visszafel, Szentkt fel mentnk rajta.

Nagybrkny fellrl
Itt mr normlis erd volt, el is ment a GPS jel, hossz-hossz kilomtereken t nem ltta a mszer a mholdakat. Ezen csak az segtett, amikor kirtnk az erdbl. Nagybrknyban hosszabb pihent tartottunk, ettnk-ittunk, s Katika nem adott csokit.

rdekes helyen van a falu. Krltte csupa dombok vannak, mindegyik kopasz, nincs rajtuk erd, nagyon kzel vannak a faluhoz, s ahhoz kpest, hogy nem magasak, elg meredekek. ltalban rt vagy kaszl bortja ket. Az a gyanm, hogy ez is egy tipikus ngrdi fagyzugos hely.

Geolgiai feltrs
Fejrk vra
Visszartnk Smsonhzra, de nem zrtuk be a krt. A geolgiai feltrs mellett jabb ellenrz pont volt, majd felkzdttk magunkat Fejrk vrhoz. Itt mr kisttt a nap, ami tovbb melegtette a levegt, de maradt a flledtsg. A vrnl le is kellett lnm, ami nem szokvnyos egy 25 km-es trn. A vr kis kitr volt, visszaereszkedtnk a kk jelzsre, s immr ugyanazon az ton, de visszafel mentnk, mint ahogy reggel jttnk. Azzal a klnbsggel, hogy rvidebb ton mentnk be Szentktra, nem tettnk egy nagy vargabett a forrsok fel. Ehhez egy elg kemnynek tn gerincen kellett tkelni, de szpen lassan ezt is letudtuk. Kzben a kutya felmszott egy vadszlesre. Elszr fordult el ilyen, eddig mindig csak az els lpcsfokig jutott. Termszetesen lefel mr nem mert jnni, gyhogy a ksbbiekben j lesz arra figyelni, nehogy eltnjn ellnk ilyen mdon.

Reggel, indulskor Szentkton csak a trzkat lehetett ltni, most viszont tmeg volt. Ami vonzotta az rusokat is. A rendezs nagyon j volt, rengeteg mindent adtak. A szoksos zsros kenyren kvl hzi kszts sti, csoki, lekvr is volt, tbbfajta szrp, s htmgnest is adtak a vgn.