Trink kzl
Szent Lszl 33 (2009-02-14)
2009.02.16 Havas-sros-elfrads tra a Cserhtban
Mostanban
Forrs (2018. oktber 6.)
Forrs: Nvtelen-6.1.12-14 (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2018. oktber 2.)
Forrs: Nvtelen-6.1.12-13 (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2018. oktber 2.)
Forrs: Asszonyfej-forrs (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2018. oktber 2.)
Forrs: Nvtelen-6.1.12-12 (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2018. oktber 2.)
Forrs: Nvtelen-6.1.12-11 (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2018. oktber 2.)
Forrs: Nvtelen-6.1.12-10 (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2018. oktber 1.)
Forrs: Laczk-forrs (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2018. oktber 1.)
Forrs: Nvtelen-6.1.12-9 (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2018. oktber 1.)
Forrs: Rm-forrs (Visegrdi-hegysg)
j nvny (2018. szeptember 26.)
Borzas vrt (Onosma visianii Clem.)

Tli Tihany 10

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2016. februr 12. A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2016. februr 6.
Induls: Tihany - 11.23
rkezs: Tihany - 14.14
Rsztvevk: Lili, szabola, Vencel
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2010  2011 
Traparamterek
A tra hossza 10 km
Szintklnbsg 370 m
tvonal Tihany, Iskola - Akaszt-domb - Aranyhz - Kis-erd - vr - Hajlloms - Klvria - Aptsg - Tihany, Iskola
Szintid 3 ora
Helyszn Balaton-medence
Idjrs
Derlt, napos
Ismt elmentnk egy trra. Bevallom ellustultam, s mr nagyon rgen mozdultam ki itthonrl hogy trzni menjek. Most is gy volt, hogy rvid tvra megynk mert jtt Vencel s Lili is. A kivlasztott tra a Tli Tihany 10 km-es tvja volt. Nincs itt a kzelben, de mgse riszentpter, gyhogy azt mondtam: menjnk.

Taln a februr legjobb tavaszi napjt fogtuk ki. Mivel egszen sokig lehetett indulni, gy csak 9-kor indultunk el Pestrl s 11-krl rtnk be Tihanyba. Elg sok autt lttunk, s egyszeren nem talltam jobb helyet, rlltam a fre. Volt bennem egy kis aggodalom, hogy piros csomag lesz a szlvdn mikor visszarnk, de ez szerencsre nem kvetkezett be.

Nos, k sokan voltak. Az indulshoz fl rt kellett sorba llnunk, ha nem tbbet. Ez mr elgg rossz szjzt adott a trnak. Elkpzeltem mi lesz a trn. A nevezsi dj sem volt olcs, 1500 pnzt krtek az indulsrt. Ht jl van, gondoltam rsznunk ennyit a trra.

A Bels t
A Kls t
Elindultunk. Termszetesen mr itt is sokan voltak, vonatozs ment mr az els szz mter utn is, fleg ott ahol egyszemlyes svnny szklt a turistat. Az els ponthoz hamar elrtnk, meg is kaptuk az els pecstet. Az itener elsrang volt, szp nyomtatott, 4 oldalas kis fzet, trkppel, st a kritikusabb helyekrl felnagytott trkp is rendelkezsre llt.

Tihany ltkpe
tjr szikla
Tovbbhaladtunk. Az id nagyszer volt, de hiba sttt a nap, mg rzeni lehetett hogy kornt sincs itt a tavasz. A tmeg nem oszlott, tovbb tartott a vonatozs. a tj nagyon tetszett, de a tmeg nem. A gyerekek persze kimelegedtek n meg megengedtem nekik hogy levegyk a kabtjukat. Fel-le hullmozva haladtunk vgig a nagyon jl jelzett s kitblzott tihanyi turistautakon. A legrvidebb tvon mentnk, tulajdonkppen a Bels tavat s az aptsg "dombjt" kerltk meg. A Bels t mellett haladtunk tovbb, majd egy kis emelked utn a Kls t ndassal bortott felsznt is megcsodlhattuk. Remek ltvnyt nyjtott mindkt t!

Uncsitesk
Fent a szikln
Itt mr a negyedik pecstet kaptuk meg s mg majdnem a tra fele htravolt. Ez pedig arrl szlt, hogy a flsziget keleti oldaln kellett lemennnk egsz a tpartra, majd onnan fel ismt az aptsghoz. Mg sosem lttam a sziklba vjt bartlaksokat, most azokat is megnztk s elhaladtunk a Ciprin forrs mellett, amely nem folyt. A t mellett ismt volt egy pecstelhely, itt kaptunk egy-egy mark ropit, meg csokis npolyit. A gyerekeknek elltettem a flbe, hogy itt mg lesz egy
Fagak
Szikla fval
meredek emelked fel a templomhoz, de szerencsre korntsem volt olyan vszes mint amilyennek tnt. Radsul egy kiptett mt vezetett fel fantasztikus nyaralk kztt. A flsziget keleti oldalban, mivel nem sttt oda a nap , elgg hideg volt. Itt volt egy olyan kis szakasz, ahol csak mi 3-an mentnk. Persze nem sokig, mert hamarosan ismt tele lett trzkkal az t.

A Balaton partjn
A Kls t ismt
Az aptsgtl mr csak a clig kellett visszastlni. s itt rt egy jyabb kellemetlen meglepets: a clhoz ismt sorba kellett llnunk. s nem is keveset : majdnem fl rig csorogtunk mire vgre tvehettk a kitzt s ez emlklapot. s mg mindig nem volt vge a kellemetlen csaldsoknak: a begrt meleg telrt ( egy pr virsli) tovbbi fl rt kellett volna sorba llnunk. Egyszeren erre nem volt mr idnk, gyhogy a srcok legnagyobb bnatra a virslit is ki kellett hagynunk. Is, ugyanis a tra oldaln feltntetett s nagy mellnnyel hirdetett elltmnybl nem sokat lttunk. Nem, nem azrt
Hz a hegyoldalban
jrok trzni, hogy egyek, nehogy flrertse valaki, de olyan nagy mellnnyel volt meghirdetve mi minden jr a nevezsi djrt, hogy meg kell emltenem: az grt tea, forralt bor, gymlcs, csoki,pogcsa, meleg telbl, mi csak a teval ( forralt borral ) tallkoztunk. A clban a fent emltett okok miatt nem vrtuk meg a meleg telt, pogcst, gymlcst, csokit nem lttunk. Lehet hogy ezek nem a 10 km-es tvra vonatkoztak, de akkor ezt is fel kellett volna tntetni. Radsul a kisgyermekesek, akiknek fontosabb az tel a trzs alatt, s jobban vrjk ezeket, ltalban a rvid tvon indulnak.

Remek idben szp tjon vezetett a tra, de szintn megmondva a lelkes trarendezk ellenre sem hiszem, hogy eljvk tbbet erre a trra a fentebb emltett okok miatt, amelyek szinte mind visszavezethetk a tmegre. Ez persze elssorban nem a rendezk hibja, taln a j id is sokakat indtott tnak.