Trink kzl
Keszthely-Tapolca (2010-10-09)
szi kktra a Tapolcai-medencben I: Keszthely - Tapolca
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Gaja-vlgy 25

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2016. jlius 28. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2016. jlius 2.
Induls: 08:30 Bodajk
rkezs: 14:00 Bodajk
Rsztvevk: feherb, Vagny
Traparamterek
A tra hossza 25 km
Szintklnbsg 450 m
tvonal Bodajk -> Klvria -> Krolyi-kilt -> Alba Regia-forrs -> Halomsrok -> Krolyi Kastly Fehrvrcsurg -> Fehrvrcsurgi vztroz gt -> Pisztrngos-t -> Brsony Istvn Emlkhz -> Vaskereszt -> Gaja-szurdok -> Varjvr -> Splya -> Bodajk
Szintid 8 ora
Helyszn szaki-Bakony
Idjrs
Vgny az oklevllel
Jlius eleje volt, s dg melegnek grkezett a nap. Ezrt megprbltam minl korbban elindulni, de azrt hajnalok hajnaln sem akartam felkelni. gy sikerlt a 8.30-as induls, 1,5 rval a rajt nyitsa utn. Mr a rajtban meglepets rt, hogy simn beengedtk a kutyt a szent helyre, s mondtk, hogy a vgn szljak, mert is kap oklevelet. Ezek utn el is rajtoltunk.

Klvria
Kroly-kilt
A klvrira felmenni ksz klvria volt. Izzadtam, mint egy l, pedig mg 9 ra sem volt. s mg csak ezutn jtt a hosszabb emelked, ami ugyan nem volt nagyon izmos, de a meleg miatt megviselt kiss. Az kln idegestett, hogy llandan le (nha nagyon le) kellett hajolni, ha nem akartam lefejelni valami szrs gat. De csak tlltk ket, cserbe pazar kilts fogadott a splya tetejn, ahonnan a Vrtesre s az pl Cskaki vrra lehetett rltni. Az intineren lv lers nem volt egyrtelm, nem egyezett a trkppel, de mg mieltt nagyon elmentnk volna msfel, egy szembejv csoport mondta, hogy arrafel nem talltak Kroly-kiltt. Ez a vadij kilt a Gaja-vlgy felett.

Az Alba Regia-forrsnl volt a kvetkez ellenrz pont. A forrsnl a nem ivvz tbla elrettentett, de a kutya ivott belle, s nem lett baja. Az tfestett kk jelzsre trtnk r, ezen mentnk Fehrvrcsurgig, a Krolyi Kastlyig. Ktszer is eltnt a kutya, gy, hogy hossz ideig kellett kiablnom neki. Taln az volt a gond, hogy sokig egytt mentem egy msik trzval, s Vgny azt hihette, hogy is a mi falknk rsze. Ezrt amikor ell volt, a kutya is kvette. Amgyis az a szoksa, hogy elremegy, de az elttem haladt nem elzi meg, ha tudja, hogy nem hozznk tartozik. Azrt is gondolom, hogy most mst hitt, mert amikor meg mi mentnk elre, s a msik trz rt utol minket, akkor odament dvzlni.

A vztroz gtjn
A vztroznl mr be kellett mennie a vzbe, ott volt egy hossz rsz erd nlkl. A kastlyban szerencsre n is tudtam vizet vtelezni, s pihenni is tudtunk egy keveset. Le is kellett lnm a lpcsre, pedig ilyet nem szoktam csinlni. Legalbbis alig 10 km megttele utn.

Tlts
Visszafel a t msik oldaln mentnk, gy gyakorlatilag megkerltk a tavat. Az t eleje egsz j volt, erdben mentnk, nha kzvetlenl a tparton. Itt horgsztak is, s figyelni kellett, hogy a kutya nehogy bemenjen a vzbe. Majd htvgi hzak kvetkeztek s aszfaltos t. Itt meg az autkra kellett figyelni. Dl krl jrt, melege volt mind a kettnknek. Sajnos a sapkt otthon felejtettem. A t messze volt a susnys mgtt, vz hjn Vgny lefekdt a fk rnykba, megvrta mg utolrem, majd elrement a kvetekz rnykig. Ha nem volt lthatron bell ilyen, akkor azrt visszahvtam, nem akartam, hogy messze elmenjen az autk ltal jrt ton. Prszor meghentergztt a hsebb fben, ilyenkor adtam neki vizet is.

Kilts a Vaskereszttl
A kidlt dm-va fa
Szinte rkkvalsgnak tnt, de jra bertnk a Gaja-vlgybe, immr le a patakhoz. De rgtn el is tvolodtunk tle, mivel fel kellett menni a Brsony-hzhoz. Aztn jra le, majd a Vaskereszt rintsvel le a patakpartra, ahol termszetesen frdzs vette kezdett. Szinte a patakban trzott a kutya. Tettnk mg egy kis kitrt egy lda kedvrt, abban az tban volt egy kis szint, majd jra fel kellett menni a splyhoz, de most a vlgy fell. Kktrn jttem erre pr ve, akkor nehezebbnek tnt ez az emelked, most a meleg ellenre knnyedebben feljutottam. A splya tetejrl most jobban lehetett fotzni a kiltst, mert nem sttt szembe a nap. Innen leereszkedve mr csak a faluban kellett menetelni egy keveset, hogy megrkezznk a clba.

A tra remek volt, br a rvidebb, 15 km-es tv tulajdonkppen bemutatta a Gaja-vlgy sszes ltnivaljt. A hosszabb, amin mi voltunk mg ehhez hozztette a t megkerlst, ami ilyen melegben nem volt valami kellemes, deht ezt vlasztottuk, ezzel kellett megkzdeni. Nem is a tv, hanem a meleg csinlt ki estre.