Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!
Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!
Túráink közül
Ben Nevis
(2018-09-03)
Kirándulás Skóciában I - Ben Nevis, az Egyesült Királyság legmagasabb pontja
Mostanában
Répáshuta kirándulás
(2024. február 13.)
Õszi kirándulás a Déli-Bükkben Répáshuta környékén
Lillafüred kirándulás
(2024. február 13.)
Körtúra Lillafüred-Felsõhámor környékén barlangokkal, forrásokkal, kilátókkal.
Kasprowy Wierch
(2024. január 30.)
Nyári túra a Lengyel-Tátrában a Gáspár-csúcsra
Lorenz-hágó
(2024. január 30.)
Átkelés a Lorenz-hágón a Magas-Tátra szlovák oldalán
Morskie Oko
(2024. január 30.)
Körtúra a Lengyel-Tátrában az Öt tó-völgyében és a Morskie Okonál
Hochschwab
(2024. január 30.)
A Hochschwab hófehér dolomitsziklái
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. október 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. október 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. október 4.)
Madeira V - A Kõris-hegyrõl a Kékesre
AK: Körösladány-Dévaványa
(2023. október 3.)
Rövid, de annál unalmasabb kéktúra az Alföldön

Sete Citades

Kirándulás
Honlapra került:2018. január 5. A leírást készítette: feherb
Idõpont: 2017. október 12.
Indulás: Vista do Rei 09:00
Érkezés: Vista do Rei 15:30
Résztvevõk: feherb, Zsófi
Túraparaméterek
A túra hossza20 km
Szintkülönbség500 m
ÚtvonalVista do Rei -> Pico do Faial -> Grota da Cova -> Pico da Cruz -> Vista do Rei
HelyszínAzori-szigetek
Legmagasabb tengerszint feletti magasságPico da Cruz - 838 m
Idõjárás
Túlnyomóan napos, kevés gomolyfelhõvel. A délután derekán kezdtek összeállni a gomolyok. Csapadék nem volt.
Kráterperem tóval
Kráterperem tóval
Mivel a turistatérkép domborzatárnyékolással készült, már ránézésre egyértelmû az egykori kaldéra pereme, amelynek mentén a turistaút végighalad. És már a térképrõl is látszik, mennyire fasza ez a hely, ezért ez volt az elsõ számú célpontunk, amikor még itthon terveztük a túrákat. (Utólag azért kiderült, hogy ennél még faszábbak is vannak, de ez most mindegy.) Hasonló a szitu, mint a Börzsönynél, csak itt késõbb történt a vulkánkitörés, ezért jobban kivehetõ a kaldéra. Ami akkora, hogy van benne egy komplett falu (Sete Citades), és hat kisebb kráter is. Négyben tó is van, három különbözõ magasságban.

A külsõ és egy belsõ kráter
A nagy kráter 400-800 m magasságban van, a nagy része 500-600 m között helyezkedik el. A keleti része a hegyesebb, ott van a legmagasabb pont, a Pico da Cruz is. A nyugati oldalon inkább több, kisebb emelkedõ van, de ezek is azért elég meredekek. A kráter alján van a Lagoa Azul (Kék-tó) és a Lagoa Verde (Zöld-tó), valamint a falu központja, gorombán 250 m magasan.

A két legalsó tó együtt
Onnan szembõl indultunk
A Vista do Rei nevû kilátópontról indultunk. A fõvárosból jövet, itt éri el a kráter peremét az autóút. Van rendes parkoló, ismertetõtáblák, árusok, minden. Az út jól járható volt, szinte végig olyan széles, hogy egy autó is elfér rajta. Erdei ösvény nagyon kevés helyen volt. Volt is pár autó, akik bejöttek (kivétel nélkül bérelt autók voltak, illetve dzsippes túrára befizetett turisták) az útra, de a traktorok is használják. A környék nem nagyon erdõs, inkább tehénlegelõk vannak, illetve a kráter alján megmûvelt földek. Úton-útfélen ott legelnek a tehenek, kb. mint Ausztriában. Az itthoni értelemben vett turistajelzések nincsenek. A trails.visitazores.com oldalon van huszonakárhány turistaút, azok vannak felfestve piros-sárga vonalakkal, nyilakkal. Itt speciel elég szarul voltak a felfestések, de egyértelmû volt, hogy merre kell menni. Most nem ragaszkodtunk az ott leírt útvonalhoz, összevontunk két túrát, plusz egy kis módosítást is csináltunk, hogy kijöjjön a teljes kör.

A sziget északi partja
Anticiklonálisan kerültük meg a krátert (hogy jó legyen az idõ), ami azt eredményezte, hogy a neheze a végére maradt. A nyugati oldalán voltunk elõször, ahol sok a lejtõ, és kevés a szintemelkedés. Cserébe az óceánra is itt van inkább kilátás. Sokszor olyan érzésünk volt, hogy egy keskeny gerincen haladunk, csak a dús növényzettõl nem látszik a szakadék széle. A kráter oldala végig be volt nõve valamilyen növénnyel, aminek sárga virága van. Sajnos a 90%-uk már elvirágzott. Az északi oldalán ez egészen a tóig leért, ott kb 70 fokos szögben zuhant bele a hegyoldal a vízbe. A parton körbesétálni a tavat tehát lehetetlen.

Kis kráter a nagyban
Kilátás a faluból
Szerencsénk volt az idõvel. Alig volt felhõ, nem esett, és a szél is itteni viszonylatban alig fújt. Kifejezetten meleg volt, égetett a nap, de a szél miatt nem lehetett annyira durván érezni a meleget. A hosszúnadrág csak néha-néha zavart, 800 m magasan pedig jól is jött. Pedig könnyen rá lehet baszni az idõvel: hiába azori anticiklon, az óceán közepén mindig van annyi nedvesség a levegõben, hogy az a hegyeknek ütközve felhõvel lepje be azokat. Lehet, hogy nem lesz esõ, de a hegyeken megülõ felhõk miatt ugrott a kilátás, ami pedig a fõ attrakció itt.

A gerincen a déli napsütésben
Kilátás a fák között
Sokan gondolták úgy, hogy ez egy fasza hely, többször találkoztunk túrázókkal, akik nem helyiek voltak. De még többen voltak, akik csak kiautóztak egy jobb helyhez, és kisétáltak a kilátópontokra. A legjobb amúgy nem a legmagasabb pont, hanem attól valamivel beljebb a nagy kráter közepe felé. Oda is ki lehet sétálni, és három tó látszódik onnan. Sajnos egyik térkép sem írja, mi a hely neve, de a közelben lévõ parkolótól is csak a miraduoro feliratú nyilak vezettek el ide.

Tó nélküli kráter
A túra utolsó 4 km-e aszfalton vezetett, de volt itt egy forrás, és még utoljára lehetett fotózni ebbõl a szögbõl is a tavakat. A túra után körbementünk még egy rövidebb túrán, ahol más, kisebb krátertavakat kerültünk meg, és leautóztunk Sete Citades faluba.

További képek
A szakadék szélén
A szakadék szélén
Cumulus-árnyékok az óceánon
Cumulus-árnyékok az óceánon
Forrás
Forrás
Tehenek
Tehenek
Hegygerinc
Hegygerinc
Hortenzia a tóparton
Hortenzia a tóparton
Hortenziák végig az út szélén
Hortenziák végig az út szélén