Trink kzl
Mtravast 20 (2008-10-11)
2008.10.13 Egy kis barangols a Mtravast nyomvonaln s azon is tl a Mtrban.A lers
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Sete Citades

Kirnduls
Honlapra kerlt:2018. janur 5. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2017. oktber 12.
Induls: Vista do Rei 09:00
rkezs: Vista do Rei 15:30
Rsztvevk: feherb, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza 20 km
Szintklnbsg 500 m
tvonal Vista do Rei -> Pico do Faial -> Grota da Cova -> Pico da Cruz -> Vista do Rei
Helyszn Azori-szigetek
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Pico da Cruz - 838 m
Idjrs
Tlnyoman napos, kevs gomolyfelhvel. A dlutn derekn kezdtek sszellni a gomolyok. Csapadk nem volt.
Krterperem tval
Krterperem tval
Mivel a turistatrkp domborzatrnykolssal kszlt, mr rnzsre egyrtelm az egykori kaldra pereme, amelynek mentn a turistat vgighalad. s mr a trkprl is ltszik, mennyire fasza ez a hely, ezrt ez volt az els szm clpontunk, amikor mg itthon terveztk a trkat. (Utlag azrt kiderlt, hogy ennl mg faszbbak is vannak, de ez most mindegy.) Hasonl a szitu, mint a Brzsnynl, csak itt ksbb trtnt a vulknkitrs, ezrt jobban kivehet a kaldra. Ami akkora, hogy van benne egy komplett falu (Sete Citades), s hat kisebb krter is. Ngyben t is van, hrom klnbz magassgban.

A kls s egy bels krter
A nagy krter 400-800 m magassgban van, a nagy rsze 500-600 m kztt helyezkedik el. A keleti rsze a hegyesebb, ott van a legmagasabb pont, a Pico da Cruz is. A nyugati oldalon inkbb tbb, kisebb emelked van, de ezek is azrt elg meredekek. A krter aljn van a Lagoa Azul (Kk-t) s a Lagoa Verde (Zld-t), valamint a falu kzpontja, gorombn 250 m magasan.

A kt legals t egytt
Onnan szembl indultunk
A Vista do Rei nev kiltpontrl indultunk. A fvrosbl jvet, itt ri el a krter peremt az autt. Van rendes parkol, ismertettblk, rusok, minden. Az t jl jrhat volt, szinte vgig olyan szles, hogy egy aut is elfr rajta. Erdei svny nagyon kevs helyen volt. Volt is pr aut, akik bejttek (kivtel nlkl brelt autk voltak, illetve dzsippes trra befizetett turistk) az tra, de a traktorok is hasznljk. A krnyk nem nagyon erds, inkbb tehnlegelk vannak, illetve a krter aljn megmvelt fldek. ton-tflen ott legelnek a tehenek, kb. mint Ausztriban. Az itthoni rtelemben vett turistajelzsek nincsenek. A trails.visitazores.com oldalon van huszonakrhny turistat, azok vannak felfestve piros-srga vonalakkal, nyilakkal. Itt speciel elg szarul voltak a felfestsek, de egyrtelm volt, hogy merre kell menni. Most nem ragaszkodtunk az ott lert tvonalhoz, sszevontunk kt trt, plusz egy kis mdostst is csinltunk, hogy kijjjn a teljes kr.

A sziget szaki partja
Anticiklonlisan kerltk meg a krtert (hogy j legyen az id), ami azt eredmnyezte, hogy a neheze a vgre maradt. A nyugati oldaln voltunk elszr, ahol sok a lejt, s kevs a szintemelkeds. Cserbe az cenra is itt van inkbb kilts. Sokszor olyan rzsnk volt, hogy egy keskeny gerincen haladunk, csak a ds nvnyzettl nem ltszik a szakadk szle. A krter oldala vgig be volt nve valamilyen nvnnyel, aminek srga virga van. Sajnos a 90%-uk mr elvirgzott. Az szaki oldaln ez egszen a tig lert, ott kb 70 fokos szgben zuhant bele a hegyoldal a vzbe. A parton krbestlni a tavat teht lehetetlen.

Kis krter a nagyban
Kilts a falubl
Szerencsnk volt az idvel. Alig volt felh, nem esett, s a szl is itteni viszonylatban alig fjt. Kifejezetten meleg volt, getett a nap, de a szl miatt nem lehetett annyira durvn rezni a meleget. A hossznadrg csak nha-nha zavart, 800 m magasan pedig jl is jtt. Pedig knnyen r lehet baszni az idvel: hiba azori anticiklon, az cen kzepn mindig van annyi nedvessg a levegben, hogy az a hegyeknek tkzve felhvel lepje be azokat. Lehet, hogy nem lesz es, de a hegyeken megl felhk miatt ugrott a kilts, ami pedig a f attrakci itt.

A gerincen a dli napstsben
Kilts a fk kztt
Sokan gondoltk gy, hogy ez egy fasza hely, tbbszr tallkoztunk trzkkal, akik nem helyiek voltak. De mg tbben voltak, akik csak kiautztak egy jobb helyhez, s kistltak a kiltpontokra. A legjobb amgy nem a legmagasabb pont, hanem attl valamivel beljebb a nagy krter kzepe fel. Oda is ki lehet stlni, s hrom t ltszdik onnan. Sajnos egyik trkp sem rja, mi a hely neve, de a kzelben lv parkoltl is csak a miraduoro felirat nyilak vezettek el ide.

T nlkli krter
A tra utols 4 km-e aszfalton vezetett, de volt itt egy forrs, s mg utoljra lehetett fotzni ebbl a szgbl is a tavakat. A tra utn krbementnk mg egy rvidebb trn, ahol ms, kisebb krtertavakat kerltnk meg, s leautztunk Sete Citades faluba.

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
A szakadk szln
A szakadk szln
Cumulus-rnykok az cenon
Cumulus-rnykok az cenon
Forrs
Forrs
Tehenek
Tehenek
Hegygerinc
Hegygerinc
Hortenzia a tparton
Hortenzia a tparton
Hortenzik vgig az t szln
Hortenzik vgig az t szln