Trink kzl
Csepel 20 (2010-12-18)
Havas tra a Csepel-szigeten
Mostanban
Olimposz (2018. janur 22.)
Zeusz bekaphatja - tra az Olimposzon
j nvny (2018. janur 14.)
Sntk (Echinocystis lobata (Michx.) Torr. et Gray)
j nvny (2018. janur 14.)
Dunai szegf (Dianthus collinus Walds. et Kit.)
Mtrafred kirnduls (2018. janur 12.)
Kirnduls a Mtrban: Mtrafredrl fel a Kkesre egy kis kerlton
Joao Bom (2018. janur 6.)
Szeles kirnduls Oflia eltt
Salto Cabrito (2018. janur 6.)
Tra Sao Miguel sziget legnagyobb vzesshez, a Salto Cabrito-hoz
Sete Citades (2018. janur 5.)
Vulkntra, de nem a Brzsnyben, s kevesebb hval
Faial da Terra (2017. december 21.)
Vzesses tra az Azori-szigeken
Brzsnyi vulkntra (2017. december 16.)
Kilenc v utn ismt Vulkntra, ezttal jelents hban.
Azori-szigetek (2017. december 15.)
Bevezets az Azori-szigeteken megjetett trkhoz

Mtrafred kirnduls

Kirnduls
Honlapra kerlt:2018. janur 12. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2016. oktber 2.
Induls: 11:00 Mtrafred
rkezs: 17:30 Kkestet
Rsztvevk: feherb, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza 21 km
Szintklnbsg 1000 m
tvonal Mtrafred -> Muzsla -> Sst -> Lajoshza -> Vrsmarty th. -> Gabi halla -> Kkes
Helyszn Mtra
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Kkes - 1015 m
Idjrs
Kzepesen vagy ersen felhs id. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
tnapos mtrai trzs hossz htvgn egyrszt kktrztunk, msrszt sszegyjtttnk annyi ldt, amennyit csak lehet.Ez a tralers utbbirl szl.

Kisvast Gyngysn
Mr az elejn t kellett tervezni az tvonalat. Eredetileg a kisvast lajoshzi vonalt utaztuk volna vgig, s a Farkas-kt s az tptk forrsa rintsvel mentnk volna fel Kkesre. Mivel ez a vonat mr nem jrt akkor - kb. 1 httel kstk le az utols jratot - a msikkal mentnk fel Mtrafredre, s egy kicsit hosszabb trt tve, de tbb-kevsb ugyanarra mentnk.

Rkczi-forrs
Sst
Mtrafredrl felkapaszkodtunk a Muzslra, ami termszetesen nem az a Muzsla, ami a tra vgn megszivatja a Mtrabrces trzkat. Itt kilt is van, s kiss emberbartabb felmenni oda. Szerencss mdon az itt elrejtett ldnak elfelejtettem felrni a jelszavt, ezrt msnap vissza kellett jnni mg ide. Mr kb. olyan magasan voltunk, mint Sst, ezrt odaig nem volt sok emelked. Ott viszont ersen rzdtt a tmegturizmus hatsa: nagy parkol teli autkkal, emellett autk az erdei utakon, sok rus, lngos, palcsinta, emberek, stb. Megkerltk a kis tavat, de a kiltba nem mentnk fel, majd elindultunk a Farkas-kt fel. Erre mr kevesebb volt az ember, ide mr csak az jtt el, aki tnyleg kirndulni akart. A forrsnl lv ldt nehz megtallni, mi is elvoltunk egy darabig. Pedig volt ott egy csald, akik szintn ldztak, s egytt kerestk j fl rt.

Elbontott hd
A f lda, ami miatt el akartam erre jnni, a kisvasthoz kapcsoldik, az pedig Lajoshznl, a rgi vglloms kzelben van eljretve. Mese nincs, le kell menni oda, majd a vast rgi nyomvolnaln szakra a vlgyben jra fel. Szerencsre a felmenetel nem volt nagyon megterhel, egy-kt rvid kemnyebb emelkedt kellett csak lekzdeni.

A TV-torony alatt
Kkesre egy kis kerlvel mentnk fel. Nem Mtrahza fel a nylegyenes splyn, de nem is a srgn a Sombokor fel, mert azt nagyon nem cspem. Se fel, se le. Elmentnk inkbb a Kris-mocsr fel, s a Gabi halla fell mentnk fel Sask s Kkes kzti nyeregbe. Nagyon nem lehetett trkkzni, gy is gy is fel kellett rni 1000 m fl, az itt lv emelked is megizzasztott.

Logisztikai indokokbl mentnk alulrl felfel, ezzel azonban nyertnk kb. 600 m-t is. s gy nem kellett a vgn igazodni a menetrendhez.