Trink kzl
Bakony 50 (2008-03-29)
2008.04.09 Az els bakonyi teljestmnytrnk.
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Maglic

Magashegyi tra
Honlapra kerlt:2019. oktber 28. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2019. jlius 29.
Induls: 09:15
rkezs: 15:00
Rsztvevk: feherb, krichard
Traparamterek
A tra hossza 13 km
Szintklnbsg 1100 m
tvonal Mratinje feletti az aszfaltt vge -> Maglic alatti forrs
Helyszn Dinri-hegysg
Idjrs
Borult, prs, felhfoszlnyok alattunk. Tbbnyire esett az es, csak rvid csapadkmentes peridusok voltak. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
A kezdeti lpsek
A Maglic Bosznia legmagasabb pontja, a montenegri hatron van. 2375 m, teht nem kell hatalmas magassgklnsget lekzdeni. Mg a terep sem durva. Vannak ugyan szikls hegytarjok, de az t szpen kikerli ezeket. Trkpet nem talltunk hozz, maradt az OSM trkpe a GPS-en. Ezen gyakorlatilag egy t volt jellve. Biztonsg kedvrt lefotzunk egy tbln lv trkpet az t elejn. Ezekkel indultunk tnak.

Dinri tj sok fellvel
A tengerparti nyaralst kveten mentnk fel a hegyek kz ezrt a trrt. Juhinak lent elromlott az autja, nem tartott velnk ezrt. A Szab csald hazament reggel, mert akkor mr 24 rja esett. Zsfinak sem volt kedve esben kirndulni, ezrt csak ketten indultunk el Kricharddal. Pljevlja nev vrosban volt a szllsunk Montenegroban. Ez a Piva kanyon bejratnl van, a patakot felduzzasztsval keletkezett t - mondjuk r - partjn. Az n. belvrosa jval feljebb van, mint a vzszint. Az t a sziklaoldalban vezet a t mellett kanyarogva, tbbszr alagutakon t. Ez a mlybalkn, ne olyan alagutakat kpzeljnk el, mint az osztrk autplykon. A vlgyzr gton tkelve lejttnk a Boszniba vezet ftrl, s egy rafks alagtkombincin tkelve a t msik oldaln talltuk magunkat, ahol egy keskeny hegyi ton mentnk Mratinje faluba, majd mg tovbb egszen addig, amg tartott az egybknt j minsg aszfaltt. Ekkor voltunk 1000 m-en.

Sziklaormok
Az ott lv tbla szerint 10 km a cscs, s 4 ra 20 perces stval elrhet. Egy hegyi falun tmentnk, itt lttunk utoljra embereket. Pontosabban csak egyet. De volt egy forrs, s egy bivakhz is itt. Mint kiderlt valami Transbalkn vagy Transdinarida tvonalon mentnk, mr nem emlkszem pontosan a nvre. A falu utn bementnk az serdbe, s rendletlenl emelkedni is kezdtnk. Nha esett, nha nem, de nem volt nagy intenzits es. Inkbb az erdben a fkrl cspgtt a vz, illetve csurom vz volt az aljnvnyzet. Nem sok kellett hozz, hogy teljesen elzzon a bakancs, de egy id utn ez mr nem szmtott.

Az els felhrteg felett
tkeltnk a vlgyben megl felhrtegen, de fltte is felhk voltak. Legalbb annyival jobb lett, hogy sejteni lehetett a tjat, ami szpen kinylt, ahogy feljebb mentnk. Itt mr volt, mit fnykpezni. Nagyon szp lett volna a vidk, ha nem lett volna kdben.

A kves lejt tvolabbrl
.. s kzelebbrl
Egy kves lejt eltt meglltunk kajlni, majd elindultunk felfel. Szpen lassan, nem hajtott a tatr. A lejt tetejn, ahol jobbra trt el az t, voltak tblk a fldre hajtva, de elg furcsa adatok voltak rajta. Jval nagyobb tvolsg szerepelt raja, mint amit vrtunk. A GPS szerint viszont nem volt mr sok szint htra, taln 500 m. Valami miatt itt megkrdeztem krichardot, hogy
- Szerinted itt nincs medve?
- Nem tudom, mirt gondolod ezt?
- semmi...
Nem fejtettem ki, hogy azrt jutott eszembe, mert alapveten a Balknon van medve, mg ha nem is annyi, mint Erdlyben. Mi meg itt vagyunk egy szl magunkban, nemhogy emberrel, de mg hzzal sem tallkoztunk. Nem olyan, mint Ausztria, ahol egyms rik a httk. Ksbb mondta krichard, hogy egy kicsit benne maradt a kisrdg eme beszlgets utn (ennek lesz mg ksbb kvetkezmnye).

Elgaz
Elg kellemetlenn vlt a terep. Fves hegyi legeln mentnk, tehnszart lttunk, de tehenet nem. Nem is sejtettk, honnan jhettek ide. A legeln viszont randomszeren voltak elszrva kis mszksziklk, amiket kerlgettnk, vagy bele-belebotlottunk. Az adatokbl ltszdott, hogy a hegy teteje ellaposodik, kevesebb, mint 200 m szint volt htra, s 3 km tv. Mr lttuk, pontosabban sejtettk a gerinc vonalait, amin majd vgig kell menni a cscsig. Elmentnk egy forrs mellett, ami inkbb csak egy sros tcsa volt egy szikla alatt. Elg bizarr, hogy talltunk benne egy banyatankot. Olyan fajta volt, amit htra is lehetett venni. res volt.
- Biztos ebben hordta a trz a kajt, s amikor jtt a medve elhajtotta - ponkodtam, de krichard nem vette annyira.

A brummog szamr lakhelye
Rgtn ezutn valami les vijjogs-szer hangot hallottunk. Biztos, valami ragadoz madr - gondoltam, csak nem rtettem mit csinl itt a kdben. A vijjogst vlts kvette, itt rthet mdon meglltunk. sszenztnk, s a hbasszameg nzs volt mindkettnk arcn. Legalbbis krichardn ez volt, de gondolom az enymen is. Prszor megismtldtt a hangkombinci, kicsit olyan izs-szernek tnt, csak az vltst nem tudtuk hova tenni. Prbltuk kivenni a kdben, hogy honnan jn a hang. De csak foltokat lttunk, nem lehetett megllaptani, hogy melyik mi. Az egyik mintha kzeledett volna...?

Ne szptsk. Beszartunk. Azonnal visszafordultunk.
- Gyere mr bazmeg, nem akarok megdgleni! - amikor ideges, mindig csnyn beszl.
Nem sikerlt kiderteni, mitl szrmazott a hang. De amg el nem tntnk a sziklk mgtt vgig hallottunk, de mr egyre tvolabbrl. Izsnak ppoly furcsa volt, mint medvevltsnek. Esetleg medvebocs. Vagy egy szamr, amit medve tmadott meg, s amikor feltntnk a sznen, akkor jelezte, hogy az az zskmnya. Nem tudom, melyik verzi lett volna a jobb (kevsb szarabb). Vagy tnyleg csak egy nyomorult szamr volt...

Csuromvizes fvek
Krichard az esben
Nem volt elg a kudarc, az es jra eleredt, s most mr folyamatosan esett. A nadrgom rragadt a lbamra, az eskabt is mr csak annyit hasznlt, hogy nem kzvetlenl a fejemre esett az es. Otthon szrevettem, hogy a tskm egy t alakult ki, a fejlmpa meg benne szklt. Szerencsre a paprok meg a lv nem zott szarr. Lehet, hogy rosszul raktam vissza a tskra az esvdt, s az az 1 ngyzetcentimter elg volt. Annyi haszna volt azrt a trnak, hogy krichard megtudta, hogy mi az a Crna Gora, amit mindig ltott kirva az elmlt 1 htben, de fogalma sem volt rla, hogy mi a fasz az.

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
A vztroz a Piva kanyonban
A vztroz a Piva kanyonban
Vztroz felhkkel
Vztroz felhkkel
Vlgyzr gt
Vlgyzr gt
Vlgyzr gt a tval
Vlgyzr gt a tval