Trink kzl
Dunamenti 15 (2009-03-14)
2009.03.23 Egy koratavaszi rvid tra trtnete
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

DDK Zselic

Hossztv tra
Honlapra kerlt:2019. november 5. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2019. mrcius 15.
Induls: Abaliget v.. 2019.03.15 08:35
rkezs: Kaposmr 2019.03.17. 12:05
Rsztvevk: feherb, juhi, Vagny, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza 68 km
Szintklnbsg 1500 m
tvonal Abaliget v.. -> Glosfa -> Simonfa -> Ropoly -> Zselickisfalud -> Szilvsszentmrton -> Patca -> Szenna -> Kaposmr
Helyszn Zselic
Idjrs
Vltozan felhs, csapadk nlkl. Inkbb vkony, szakadozott felhzet volt, az is fknt az els kt napon. Meleg volt.
Hromnapos tavaszi zselici DDK-n a bzisunk Kaposvron volt, innen mentnk ki a DDK vonalra, s vissza a clbl. Az els nap egyben a leghosszabb is volt. Abaliget s Glosfa kztt nincs falu, csak kitrvel, azokban a falvakban a tmegkzlekeds pedig sokkal rosszabb, mint Glosfn.

Zselici tjkp
Tvolban a Mecsek
Ezeket a falvakat (Okorvlgy, Szentkatalin, Bakca) vgig lttuk egybknt a gerincrl, amin vgigmentnk. Az erd, a sznt vltogatta egymst a kihalt zselici falvakkal (Szabs). Elmentnk A Zselic legmagasabb pontja alatt is, a pr szz mteres kitrt nem tettk meg. Els s egyetlen hosszabb pihennket Alskvesd mellett egy erdei pihennl tartottuk, ahol lelmiszert is tettnk arcainkba.

jra vadszles+fa kom
Jelhalmozs
Fel a mton Felskvesdre igencsak kellemetlen volt. Nemcsak az emelked, hanem az egyre melegebb id miatt, mi pedig itt szleltk, hogy tl vagyunk ltzve. A falu msik oldaln le, majd egy-kt kanyar s mr Szabson is voltunk. Annak idejn, amikor az els DDK-t csinltam, juhival voltunk kettesben, s itt trtnt az ominzis bglytmads, amit a taln azta sem hasznlt poncsval vdekeztem ki. Volt kb. 28 fok s amgy esre llt az id akkor. Most tavasz volt, bglyk sem voltak.

Buszemegll valahol
A vge eltt 6-8 km-rel elkezdtnk szmolni, hogy mikor is rnk be. A dlutni buszt simn elrjk, ami azrt j, mert nem kell 3 rt vrni a kvetkezre. Igen m, de engem csak bosszantott, hogy a mltkor nem lett meg a geolda a Csepeg-knl, s amgy is, az az egyik legjobb hely a DDK mentn. Az elgazban gy dntttnk, hogy juhi elmegy Zsfival egyenesen, n meg a Vgnnyal a forrshoz. Ha nem rjk utol ket, s lekssk a buszt, akkor visszajnnek rtem kocsival.

Rgi vasti tkel
De szerencsre utolrtem ket, pedig nem volt egyszer megtallni a ldt. Vissza rvidebb, kvzi-illeglis ton mentem fel, s persze vgig rohantam. Mg bven a falu eltt utolrtem ket. A kutya mr hallotta ket, s elrefutott. Onnan tudtam, hogy ott vannak, hogy sokra jtt vissza, s gy ugrlt, mint aki akkor ugrl gy, amikor ismerskkel tallkozik.

Glosfn is vgigmentnk, mert volt annyi idnk. Fent a kocsmban pecsteltnk, majd 1 rt buszoztunk haza.

***

Ropoly fel gmeskt
Msodik nap csak ketten mentnk juhival. Most Glosfra buszoztunk ki. Kiskutya nem volt elfradva, mint tegnap, de ehhez kpest jl viselte a majdnem 1 rs buszozst. Odarve egybl bele is vgtuk magunkat az erdbe. A szoksos zselici mlyutakon t kzeltettk meg Simonft, ahol pr helyi kutya kijtt a tiszteletnkre, de csak Vgny rdekelte ket. Aki elszr arrb stlt, majd rjuk mosolygott. Mivel ezt nem rtettk, akkor elhajtotta ket mrrbrrr hanghats kzepette.

rkezs Szilvsszentmrtonba
Aztn jtt egy olyan szakasz, amit annyira nem komlok, br ktsgtelenl nem csnya rszrl van sz. tkel a tra pr szaki-dli dombhton, hosszan vgigmegy a rgi postakocsi ton, majd leereszkedik Ropolyra. Itt a mtra be lehet hajtani, volt is forgalom rendesen, oda kellett figyelni a kutyra. Innen jra fel a Csillagparkhoz, majd Kardosfa utn nem sokkal meg is rkeztnk Zselickisfaludra. Volt mg idnk a buszig, ezrt tstltunk Szilvsszentmrtonba, msnap pedig onnan folytattuk.

***

Harmadik nap Szilvsszentmrtonbl indultunk, ez volt a legrvidebb napunk. Mr dlre a clba is rtnk.

Dombsg
Egy kis kitrvel mentnk Patcra, ahol annak idejn juhival megszlltunk. Most tgyalogoltunk a falun, majd az erdben lefotztam szabolnak a Csipny-forrst, hogy lssa, hogy gondolunk r. Szennn elvtettk a pecstelhelyet, a falu kzeprl kellett visszamennnk majdnem a szlre. Cserbe ettnk a kocsmban jgkrmet.

Patca falurszlet
Azt megint egy nemszeretem szakasz jtt, de ezt a sok erdtlensg miatt nem szeretem. Kaposdadn mr j messzirl hallottuk a kutyaugatst, s meg is lttunk egy vrben forg szem kaukzusit, szerencsre a kerts mgtt. A faluban ismt voltak kutyk, akik a Vgny irnt rdekldtek, de nem viszonozta a kedvessgket.

A falu aljn fut Brdi-patak vlgyben ment egykor a zselici vast, ennek helyn ma kerkprt van, s a DDK is ezen ri el Kaposmrt, ahol befejeztk a hromnapos trt.