Trink kzl
Sifok-Kaposvr, Somogyszob-Nagyatd, Somogyszob-Balatonszentgyrgy (2006-12-11)
2006.12.19 Feherb jra vonatozott, mghozz Somogyorszgban
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Lengyel-Ttra kirnduls

Magashegyi tra
Honlapra kerlt:2020. mrcius 8. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2019. november 9.
Induls: Kuznice - 08:30
rkezs: Kuznice - 14:00
Rsztvevk: feherb, krichard, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza 15 km
Szintklnbsg 730 m
tvonal Kuznice -> Czerny Strw Gasienicowy -> Kuznice
Helyszn Lappfld
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Czerny Strw Gasienicowy - 1620 m
Idjrs
Borult, ess, a tra els felben hosszabb csapadksznettel. 1600 m-en havas es is volt.
Tvoli hegyek szlovk oldalon
Hegytet felhben
A Lengyel-Ttrba terveztnk knnyedebb novemberi trkat. Vagy egy knnyebb cscstra, vagy tavas tra az, ami szba kerlt, esetleg Sas-t, de ahhoz azrt j idnek kell lennie. Nos, nem lett j id, s a tavas trt szavaztuk meg. Az t T Vlgye tetszett volna nekem, de turistat lezrs miatt jval macersabb lett volna oda eljutni kerlvel. gy a Czarny Straw Gasienicowy nev thoz mentnk fel. Mghozz a Kasprowy Wierch-hez vezet lanovka als llomsrl, Zakopane melll indulva.

Reggel mg nem esett
Az id felems volt. Dli szl fjt, mghozz elg ers. Lent is lehetett rezni, a cscson mg fleg lehetett volna. Ezrt sem akartunk cscstrt. Ez abbl a szempontbl volt j, a hegysg dli oldalra torlasztotta a felhket s a csapadkot. Minl kzelebb mentnk a fgerinchez, annl inkbb bementnk a felh al, de csak rvidebb zporok rtek utol.

Belps a nemzeti parkba
Az els emelked tetejn
Tejeltnk a parkolban, majd szintben kb. 100 mterrel feljebb a nemzeti parkba belpskor. Ez a 100 mter szint jrdn ment, de valahogy nagyon kellemetlen volt itt menni. Az erdbe rve egy vlgyben indultunk felfel a srga jelzsen. Prbltuk kitallni, hogy hova jutunk fel, a cscsok egyre kzelebb lettek. Mr mentnk egy ideje, de csaknem akart az t emelkedni. Aztn egy kanyar jobbra, majd balra, s elkezddtt a szigorbb emelked. De egsz knnyedn feljutottunk 1500 m-re, ahonnan mg magasabb, mr szikls-havas, zmmel felhben lv cscsokra lttunk r. A szint nagy rsze teht megvolt, el is kezdtnk lefel menni egy olyan telgazshoz, ami a Hala Gasienicowa nvre hallgatott, s egy meteorolgiai lloms is volt ott. J pr trz volt, sokan viseltek szges cipt, valakinl sisak s jgcskny is volt. St, voltak olyanok, akik lthatan fent akarnak majd jszakzni valahol, pedig egsz vasrnapra szakad es/h volt vrhat.

Jeges t a trpefenyk kztt
Az t kvekbl volt kirakva, amelyekben kisebb-nagyobb sznetek voltak. Itt mr a kvek kztt jrafagyott olvadkvz is volt, ami egyre inkbb elbortotta az utat, ahogy mentnk jra felfel a thoz. Oda kellett figyelni, de nem volt vszes, Zsfi parzott kicsit a csszs kvek miatt. Aki szges cipvel jtt, az simn ment.

Lassan elrjk a tavat
A tnl
A t 1620 m-en van, a legtbben idig jttek. Innen az egyik turistat a Sas tra megy fel, a msik pedig a t feletti gerincen lv hgba. Elbbi felhben volt, utbbi meg a jg miatt volt pars. Jval meredekebb volt mr arra az t, de szges cipvel jrhat. Krichard kajlt, n valahogy nem voltam hes. Az es rkedzett kicsit durvbban, mr hpelyhek is voltak benne. Fel is hztam a htizskra az esvdt, meg fellttem a kesztyt.

Kb. 15 percet voltunk a tnl, elfelejtettnk csoportkpet csinlni. A jeges t lefel nehezebben ment, de csak megbirkztunk vele. Velnk szembe most mr sokan jttek, a csszs rszeken gy kellett kerlgetni meg bevrni egymst.

A tra legvgn msik utat vlasztottunk, a kk jelzst, ami egy gerincen megy vgig, majd meredekebb lejtvel risi fenyk kztt ri el azt a helyet, ahol bejttnk a nemzeti parkba. Itt mr alig tallkoztunk emberekkel. Mr ks volt hozz, hogy felinduljanak, s az id is szarabb lett. Mr folyamatosan esett, kb. 1-2 rt. Ez itt a vgn mr marhra nem hinyzott.