Trink kzl
Pilisi Vndorls (2018-07-14)
Pilisi Vndorls mozgalom kezdszakasza: Dorog-Esztergom
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Hoche Tauren-i tavas tra

Magashegyi tra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2005. jlius 16.
Induls: 10.00 - Enzigerboden
rkezs: 17.30 - Enzigerboden
Rsztvevk: feherb, krichard, natasa, szabola
Traparamterek
A tra hossza 12 km
Szintklnbsg 900 m
tvonal Enzigerboden -> Tauernmoosse -> Vorderer Schafbichl -> Rudolfshtte -> Weisee -> Grnsee -> Enzigerboden
Helyszn Osztrk Alpok
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Schafbhel,a Weisee krnykn - 2352 mter
Eredetileg tbb naposra terveztk ezt a Hohe Tauern-beli trt, de az idjrs kzbeszlt. Nem volt rtelme tbb napra menni, mert tbbszr ztunk volna szarr. Igazbl elbb kellett volna jnni, de a fnkk nem tudtak olyan rugalmasak lenni, mint ahogy az neknk kellett volna. Knytelenek voltunk ht berni kt nap trzssal plusz egy napos odattal s egy napos visszattal. Az els jszakn kt zivatar is meglepett minket, s remnykedtnk, hogy nem lesz teljesen felhs msnap.

A_lila_tehn_vdett_llat_errefel
Felfel
Az els napon pr tavat ltogattunk meg, melyek 2000 m felett vannak. Mindegyik mestersges vztroz, az ilyenkor olvad h vizt raktrozzk. A hegyek oldaln rengeteg kis vzfolys rkezett a tavakba, a meredek part miatt elssorban vzessek formjban. Ezrt llandan vzessek zajt lehetett hallani. Egyes vzfolysok nagyon sok vizet szlltottak, rengeteg vz raktrozdhatott h formjban a hegyek tetejn. Azokon a hegyeken, amelyek alacsonyabbak voltak, s elolvadt rajtuk a h, mr nem folyt vz, csak a vzfolysok helye maradt meg. A legtbb hegy 3000 m-nl magasabb volt, ezek mindegyikt h bortotta.

Kilts
1400 m magasrl indultunk, egy kirndulkzpontbl, ahol a lanovka als vgllomsa is volt. De mi gyalog terveztnk menni, ha mr idig eljttnk. Az els tig 600 m-t kellett emelkedni. A terep llandan s folyamatosan emelkedett, egy szerpentinen kellett felmenni. Mi Natasval szp lassan haladtunk, Krichard s Szabola kicsit gyorsabban mentek, de viszonylag egyenletes tempban tudtunk menni. Dlre fel is rtnk a Tauernmoosee-hez, ahol meglltunk kajlni is egy kicsit. Kzben Natasval elnztnk a gthoz, ahol csinltunk is egy-kt fnykpet.

Ebd a ktlplya alatt
A Tauernmoossee a gtrl nzve
Innen a terep lassabban kezdett emelkedni, a t partjt kvet kocsiton mentnk felfel a Weisee irnyba. Kzben volt egy elgazs s az elgaz t egy kisebb cscsra ment fel, ezt a trkp kis piros pontokkal jellte. Ilyenen mg nem voltunk, gyhogy elindultunk felfel. A kis pontok valsznleg azt jelentettk, hogy tbb helyen kisebb-nagyobb kveken kellett felfel kapaszkodni, de kiptett ktelek is segtettk az egyszerbb haladst. Az t nem emelkedett egyenletesen: egyszer meredek kaptatkat sodort az utunkba, mszor szintben haladt, de kisebb lejtk is tarktottk. sszefgg htakart itt nem talltunk, foltokban volt csak h. Az olvadkvz ssze tudott gylni a mlyedsekben kisebb tavakat hozva ltre.
A_Grnsee_kb.2200_mter_magasbl
A_OdenWinkel_gleccser_U_alak_vlgye
Az ilyen mlyedsekben csnd honolt,a vzessek robaja a takars miatt nem hallatszott, amik miatt elg "zajos" volt egybknt a krnyk. A kis magaslat 2311 m magasan leledzett, s kzvetlenl a Weisee felett helyezkedett el. A t szintje csak 100 m-rel volt lejjebb. Itt van egy meteorolgiai lloms is, az Alpinzentrum Rudolfshtte nevezet 11138 szm. Az alpinzentrumban tallhat a lanovka fels vgllomsa , de egy msik, nyitott libegvel mg magasabbra is lehetett menni.

Ismt kajltunk egyet, mieltt elindultunk volna lefel. Egy raks 3000-es cscs vette krl a kis tavat. A vzen mg javban szkltak a jgtblk, nem csoda, hogy nem talltunk kiptett strandot mellette. A kajlst egy zivatar szaktotta flbe, ami elg gyorsan csapott le, azonnal felhbe bortva a vlgyet. Teljesen ms egy zivatar ilyen magassgban, mint lent. Gyakorlatilag belekerl az ember a Cb belsejbe.
tjelz
A_cb_sttsget_varzsolt
Egyik pillanatban mg normlisan "esik", de hirtelen rendkvl intenzv szakaszok is vannak benne, amik csak pr msodpercig tartanak. Az es mellett kisebb jgdarabok is hullottak, vagy inkbb rkeztek a felhvel. Az egsz nem tartott negyed rig. Utna ismt kisttt a nap, igaz a zivatar nagyja elkerlt minket.

A zivatar elmltval indultunk lefel, kzben a Weisee partjra is lementnk megsimogatni a jgtblkat. Eleinte nagyobb kveken kellett ugrlni, majd egy lefel szerpentinez ton haladtunk. Helyenknt 2-3 mteres kvek tarktottk a terepet, amelyeken csordoglt a vz. Olvadt hize volt. Mivel minden egyes rohadt lanovkakabint meg kanyart le kellett fnykpezni, csak lassan haladtunk. Kzben jra befelhsdtt, s drgicslst is lehetett hallani. Ez gyengbbnek, de hosszabban tartnak nzett ki, mint az elz zivatar. Mi is jl kinztnk, sikerlt rvid idn bell szarr zni. A Grnsee mellett volt a lanovknak egy kzps llomsa 1700 m magasan, oda kicsit behzdtunk. Sajnos a lanovka mr nem jrt, dlutn 4-kor bezrt a bazr. Csendesedett az es, s nem vesztegettk az idt, elindultunk tovbb.

Natasa
Lefel
De az a rohadt es ismt rkezdett, de mr mindegy volt. Csak az idegestett minket,hogy a storban miknt fog megszradni a vizes cucc. Egyltaln, hova tesszk a vizes cuccokat? Szerencse, hogy hoztam mg egy melegtalst, de a felsbl csak egyet pakoltam be, s semmi esly nem volt arra, hogy megszrad.

Esben_a_Grnsee_fel
Az t innen a kocsiig egy viszonylag normlis ton haladt, nem svnyen, hanem kocsiton. De kvncsi lennk arra a kocsira, ami feljn ide, ugyanis rohadt meredeken ment az t. Mr ltni lehetett a parkolt 300 m-rel alattunk, nagyon szp fnykpet lehetett volna csinlni, csak esett az a rohadt es, kedvem sem volt fnykpezni, s a gpet sem akartam volna elztatni. Szegny Krichard kocsijt jl sszevizeztk. Szerencsre a kocsi szellztetjvel tbb ruht sikerlt tkzben megszrtani. A maradknak eslye sem volt, ugyanis jszaka mg rnkszakadt egy zivatar, s az es is esett a kempingben. Parztunk, hogy holnap milyen id is lesz, br az elrejelzsek szerint a csapadk valsznsge kicsinek grkezett.

Zld zna
Tbbek kztt ezekkel a nvnyekkel tallkoztunk a trn (Az itt lthat nvnyekrl mg tbb kp tallhat azon az oldalon, ahol a trk, kirndulsok sorn fotzott nvnyeket gyjtttk ssze: Pr nvny Magyarorszg s a krnyez orszgok flrjbl)
Hieracium aurantiacum
Rezes hlgyml
(Hieracium aurantiacum)
Lilium martagon L.
Turbnliliom
(Lilium martagon L.)