Trink kzl
Schneeberg-Weichtal (2010-06-13)
Msik Schneeberg-mszs a Weichtal-on t.
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Bakony 50

Teljestmnytra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2008. mrcius 29.
Induls: 6.55 - Veszprm
rkezs: 17.19 - Vrosld
Rsztvevk: feherb, szabola
Traparamterek
A tra hossza 50 km
Szintklnbsg 1332 m
tvonal Veszprm -> Csatr-hegy -> Herend -> Hajagos -> Ppavr alja -> Nmetbnya -> Vrosld
Szintid 12 ora
Helyszn Dl-Bakony
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Kzps-Hajag oldala - 624 mter
Idjrs
Tbbnyire ersen felhs, illetve borult, reggel s ks dlutn volt kevs napsts. Dl krl es, zpor is elfordult. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
A Bakonyban mg nem voltunk teljestmnytrn. Kirndulni is csak egyszer, de az mr rgen volt, lers sincs rla. Illetve 9 ve kk trn. Mr pr ve el akartam jnni erre a trra, de mindig kzbejtt valami. Most mr elre bertam a naptrba, s nem rdekelt az sem, hogy a rajt s a cl nem ugyanott van.
A vr alatt
Szabola jtt csak el, juhi csaldi sszejvetelen volt, krichard pedig fradt volt. Azt zente, hogy semmi kedve 5-kor kelni. Nem akartam vlaszolni neki, hogy nem kellett volna akkor kelnie, 5-kor mr a Camponnl kellett volna lennie. De lehet, hogy csak egy szmot mondott...

Veszprmben a buszlloms mellett hagytuk a kocsit, a vastllomsra legyalogoltunk, ez kb. 3 km volt. 6.55-kor indultunk el a trn. Pont jkor, mert akkor rkezett be egy vonat egy raks trzval. A tra legeslegeleje nem volt valami rdekfeszt: orszgt, szemtdomb, vegcsrppel kirakott kkerts mellett a vros szln. De hamar bertnk a kvzi belvrosba, ahol a Sd mellett kanyarogtunk a kis utckon kzvetlenl a vr alatt. Ez mr szebb krnyk volt.

Veszprm, Viadukt
Kilt Veszprm mellett
tmentnk a Viadukt alatt, itt kaptuk az els pecstet. Majd fel a lpcsn a kempinghez, aminek a kertse mellett haladtunk tovbb. Elmentnk az llatkert teverszlege mellett is, majd egy kilt mellett lltunk meg, ahol szabola virgokat, n meg a kiltst fnykpeztem. A kvetkez kanyarban ismt virgfnykpezs sr anyzsok kzepette, merthogy nemigen sikerlt lefnykpezni a cickafarkat.

Bakonyi tj
Kpolna a Csatr-hegy oldalban
Remltem, hogy mr tudunk gyorsan haladni, csak azrt is mert mg pr kitrt be akartunk iktatni a trba. De prszz mterrel odbb rakadtunk a Laczk-forrsra, amit meg kellett mrni. A cseppeket nem hoztuk el, de vzmintnak val edny volt velnk. Az otthonrl hozott bannokat itt megettk, mert sszenyomdott, s ha tovbb tartogatom, akkor csak kiszrcslni tudtam volna a htizskbl a prt. Kicsit begyorstottunk, majd a Csatri-hegy alatt megkaptuk a msodik pecstet. A hegytetre nem kellett felmenni, de mi felmentnk s megnztk a kiltt.

erdei vzm juhi kedvrt
A Mrki-malom mellett
A hegytetrl lementnk a Sd prtjra, s vgre igazi erdben is haladtunk. Elmentnk a Mrki malom mellett, ami most mr nem hasonlt malomra. tmentnk a patakon s a msik oldalon haladtunk mellette. Nemsokra egy msik malom kvetkezett, a Szphegyi-malom. Ez mr romokban hever, de lehetett sejteni, hogy hol lehetett a malomkerk, st megtalltuk hol vezettk be a vizet a Sdbl. Ismt t kellett volna mennnk a patakon, de elg sok vz volt benne, szles is volt. szni nem akartunk, maradtunk az szaki partjn, az az t is Bnd faluba vezetett, ahogy a jelzs is. Itt volt egy kis zpor, de mg annyira sem volt jelents, hogy felvegyk az eskabtot. A felhkbl tbb virga is lgtt le a krnyken.

medvehagyms
Herend, vastlloms
Essegvr
Bnd egy kis falu a 8-as t mellett, nagyon rendezett hzakkal s krnyezettel. A falu kzepn van az Essegvr, ahova szabola felment fnykpezni, addig n megreggeliztem, mert mr nagyon hes voltam. Herendig mton mentnk, a vastllomson volt az ellenrzpont. Ez az itiner szerint 18 km-nl volt, a GPS szerint 21-nl. Nem voltunk idvel valami jl eleresztve, eddig sok id elment a fnykpezgetssel, meg a kitrkkel. gy gondoltuk, most egy kicsit belehzunk majd.

medvehagyms
Lass, de hosszan tart emelked kezddtt. Sznt mellett haladtunk, majd egy kis erdben haladtunk, ahol egy z is elnk kerlt. Elkezdett esni az es, s felvettk az escuccot. Rvidesen felzott a talaj, egyre csszsabb lett az t. Az emelked csak nem sznt egszen addig, amg fel nem rtnk a Hajagosra. Az es csak fl rig tartott, utna le is vettem a poncst. A hegyoldalban vgig medvehagymtl volt szagos az erd, rengeteg medvehagyma volt, kilomtereken keresztl.

szabola eszik
Hfoltokkal is tallkoztunk
Szabola itt nagyon kivolt, de amint felrtnk a tetre, s lelt pihenni meg tezni kicsit jobban lett. Az es is elllt, lassan elvkonyodott a felhzet, s a nap is kisttt. A sr viszont egyre nagyobb lett, ssze-vissza csszkltam, ami elg sok energimat emsztette fel. A legidegestbb az volt, amikor a tmaszkod lbam csszott meg, s pont a lps pillanatban. Egyszer estem csak, a kezem csupa sr lett, de nem akartam az ivvizemet kzmossra pazarolni, inkbb egy pocsolyban mostam le a sr nagyjt, s a vgn ntttem r tiszta vizet.

Bakonyerd
Az reghls nev ellenrzponton nagyon kivoltam. Menet kzben ettem is kicsit. Herendtl elg jl nyomtuk az iramot, nagyjbl 5-s tlagot mentnk. A combon bels rsze kezdett kidrzsldni, de mg nem fjt nagyon. Sikerlt gy mennem, hogy ne fjjon minden lps. Mg egy kitrt tarveztnk, a Tisztavz-forrshoz. Ez oda-vissza kicsivel taln tbb lenne, mint 1 km, de n nem mertem belevgni. Nem voltam benne biztos, hogy a tra vgn is ilyen jl tudok majd menni, s inkbb nem mentnk el hozz. Majdnem 20 km mg htra volt.

Murvs t
A Ppavrnl trtnk r a kk sv kelzsre, ezen mentnk egszen a clig. Az t innen mr jobb volt, kb a 10%-a volt olyan sros, ahol figyelni kellett nehogy elessen az ember. Volt kevs aszfaltt is, ami most nagyon rosszul esett, a talpam is kezdett fjni. Nmetbnya mellett elrtk a 40. kilomtert, kicsivel, tbb, mint 8,5 ra alatt ott voltunk, ami egsz j id. Most mr biztos, hogy idben be fogunk rni, viszont nem biztos, hogy elrjk a fl hatos buszt vissza Veszprmbe.

Tlts az erdben
Sikerlt folytatni a gyors tempt, de kezdtem kidlni. Taln azrt, mert mr tudtam, hogy nemsokra clba rnk s kezdtem leereszteni. Lasstottam kiss, de mg gy is kt rn bell bertnk a clba, s elrtk a korbbi buszt. A vgn egy olyan ton mentnk az erdben, ami nagyon hasonltott egy rgi kisvast tltshez. De ha az is volt, mr rgen megsznhetett, a tltsben is mr egsz nagy fk nttek. Szabola szerint tk ms a Bakony, mint a Pilis, merthogy itt nincsenek olyan szikls szakadkok, mint ott (legalbbis a hegysg ezen rszn), ezrt "nyugisabb" is. Az t sokszor a kzvetlenl a kanyargs patak mellett vitt, s tbb alkalommal t is kellett kelni rajta.

A rendezk rendesek voltak, nem kellett vgigmenni Vrosldon, a cl a falu szln volt, a fociplyn. Szpen lerajzoltk egy trkpre hogy hol vannak a klnbz buszmegllk, s menetrendet is nyomtattak. Klnbuszt is biztostottak vissza, de azt mi nem vrtuk meg. A clban tbb jelvnybl is lehetett vlasztani, kt klnbzt vlasztottunk. Csodk csodjra a GPS ltal mutatott tv most mr megegyezett azzal, ami az itinerben szerepelt.

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
tkels a patakon
tkels a patakon
Teahz avagy a frisstpont
Teahz avagy a frisstpont
Es utn
Es utn
A Szphegyi-malom romjai
A Szphegyi-malom romjai
feherb fnykpezi a malmot
feherb fnykpezi a malmot
Kilts a Cholnoky-kilttl
Kilts a Cholnoky-kilttl
Kanyargs t az erdben
Kanyargs t az erdben