Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Schneeberg

Magashegyi tra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2005. mjus 14.
Induls: 10.10 - Kaiserbrunn
rkezs: 22.00 - Kaiserbrunn
Rsztvevk: feherb, krichard, natasa, szabola
Traparamterek
A tra hossza 24 km
Szintklnbsg 1500 m
tvonal Kaiserbrunn -> Friedrich Haller Haus -> Jagdhaus -> kisvast vglloms -> Klosterwappen
Helyszn Osztrk Alpok
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Hochschneeberg - 2072 mter
Semmering
Reggel a kempingben
Az Els Magyar Dendecse Trsasg kvetkez trja a Schneebergre vezetett. Sajnos a tra nem volt megfelelen elksztve, fleg az n hibmbl. Elnztk mind a tervezett tra hosszt, mind a magassgklnbsget. Ennek az lett az eredmnye, hogy n Natasval a kisvast vgllomstl levonatoztunk Puchbergbe, a tbbiek felmentek a cscsra, de csak ks este/jszaka rkeztek vissza a kocsihoz. Persze mindenki elfradt, gy a msnapi Semmeringi sta is elmaradt.

Az_svny_meredeken_emelkedett
Kaiserbrunn (csszrkt) falu a Schwarza vlgyben fekszik Niederstereich tartomnyban, a Schneeberg s a Rax tmbje kztt. A vlgy szk, ppen egy t elfr benne a patak mellett, aminek egybknt kristlytiszta a vize. Innen mg nem ltszik maga a Schneeberg, mert hegyek takarjk el. Egybl meredeken idult a tra, gyhogy mindenki megszabadult gyorsan a meleg holmitl. Egy hegyoldalban mentnk felfel vkony kis kves svnyen. Nhol fbl kszlt lpcsk s hidak is voltak ptve, hogy knnyebben lehessen menni. Sokszor szerpentinen haladtunk.
svny
A legmeredekebb szakasz
Nem volt folyamatos az emelked, helyenknt pihenskppen szintben haladt az t. Mellettnk - szerencsre csak tisztes tvolsgban - mly szakadk ttongott. Az emelked ellenre viszonlyag j tempban haladtunk (mr amennyire tlnk tellett).rnknt kb 2 km-t tettnk meg, ez alatt az id alatt nagyjbl 300 m-t emelkedtnk. Kzben lzasan fnykpeztnk mindenfle hegyi szart (szikla, mlysg, hegyi virg, zergeszar, h). Egy meredekebb rszen, ahol a sziklkon kellett lpcszni, az t mellett kbel volt kifesztve, amibe lehetett kapaszkodni. De szerencsre ez sem rejtett magban nagyobb veszlyt, lefel viszont hzsabb lehetett. Itt kezdtnk el ponkodni, hogy lefel milyen szar lesz ez sttben, de ekkor mg nem lehetett sejteni, hogy Krichardkra tnyleg itt fog rsttedni. Nem vettk a pont komolyan, pedig ugye "az a legjobb pon, amit komolyan vesz az ember".

Hegyi t
Kilts a krnykre
Kzben elrtnk egy hegyi kves utat is, amin tovbb szerpentineztnk flfel. Mivel ezt valsznleg kocsik is hasznljk, nem volt olyan meredek, mint az elz svny. Kb. 1100 m magasan lehettnk ekkor, itt lttuk meg az els hfoltot egy vdett helyen. Mg kicsivel tbb, mint 100 m emelked, s elrjk a turistahzat, ahol tervnk szerint feltankolunk majd vzbl, mert ugye ezt is elszmoltuk. Vissza lehetett nzni a hegyoldalra, ahol feljttnk, s a Schwarza vlgyben fut orszgt kacskarings betoncskja is ltszdott. Amikor elrtk a hzat mr elmlt dl, s mg csak 1250 m magasan voltunk. Itt mr lehetett sejteni, hogy ersen sttbe hajl idben fogunk visszarni a kocsihoz. Leltnk ebdelni, s knytelenek voltunk 1,5 l svnyvizet is venni 5 eurort, mert a mosdban nem ivvz folyt (legalbbis ez volt kiirva).
Panormakp
Nem maradt sok idnk a kajlsra, tovbb kellett mennnk. Rvid tanakods, s trkpnzegets utn megtalltuk a helyes utat. Tovbbra is hegyoldalban, kis kves svnyen kanyarogtunk, de mr szaki irnyba. Itt nem futottunk bele folytonos emelkedbe, egyszer lefel, msszor felfel ment az t, de a lejtbl tbb is akadt. Az t is kicsivel nehezebb volt, mint eddig, nem tudtunk lnyegesen gyorsabban menni, pedig erre szmtottunk. Aztn olyasvalami llt az utunkba, ami mg jobban lelasstott minket, de a Magyarorszgon trz ember ilyesmire nem szmthat itthon.

Hegyi t
Kidnttt erd
Egy orbitlisan kidnttt erd kvetkezett, ahol minden egyes feny tvestl ki volt dlve. Valami lavina lehetett, mert csak a vlgyben voltak kidlve a fk, amin felfel kellett menni. Persze az t is eltnt, toronyirnt mentnk felfel. Nem elg, hogy marhra meredek is volt, mg a kidlt fenyket is kerlgetni kellett, amelyek gykerei is 2 m-es magasgban meredtek az g fel. A talajt a fk alatt h takarta, idnknt abba is belesllyedtnk, ahol lgrs volt alatta, de szerencsre ez nem sokszor forult el. Krichard tallt egy tjelz oszlopot, pontosabban annak egy darabjt, de ki tudja honnan kerlt ide. Aztn ksbb egy nyilat is talltunk. Egy szikla tetejrl tvcsvel szrevettnk a tvolban egy msik tblt, ami mr kvl esett a lavins vlgyn, ezrt gy hatroztunk, hogy tovbb folytatjuk a toronyirnti menetelst.Ez volt a tra legmeredekebb rsze, s szvesen kihagytam volna. Csak f meg kvek, illetve kavicsok, de elg nehz volt rajta menni. Legalbbis nekem, a tbbiek knnyebben boldogultak. Kicsit emelkedve elg magasra kerltnk ahhoz, hogy lssuk milyen irnyba dltek ki a fk (bal oldali kis kp). A meredek lejtn egyszer sikerlt gy megcssznom, hogy szabolnak kellett feltolnia egy kre a lbamat, mert annyira nem tudtam megkapaszkodni semmiben. Viszont elgg elfradtam ebben a csszklsban, s csak hosszas pihen utn tudtam volna normlis llapotban tovbbmenni. Erre viszont nem maradt id. gy hatroztunk, hogy felmegynk a kisvast vgllomshoz, s ott majd megltjuk mit csinlunk. n arra nem mertem vllalkozni, hogy itt le is megyek, radsul a sttben botorklok a sziklkon. De szerintem Natasa is gy gondolta. A szabolk nem ilyen paprkutyk, k ha nem is olyan simn, de lemennek sttben is. Most 1450 m magasan voltunk, a kisvast vgllomsa 1790 m-en van, a kvetkez turistahz 1810 m-en. Egy osztrk turistacsoportot kvettnk, akik fent alszanak majd a hzban, k nem siettek annyira. Le is hagytuk a csoportot egy id utn, de k a hlzskot is cipeltk.

A Kisvast
Puchberg
Hamarosan elrtk a kisvast kanyarg plyjt, s lttuk is hogy lent a tvolban ott ll a vonat az llomson. Remnykedtnk, hogy nem ez az utols, s mg le tudunk vele mi menni Puchbergbe. Mteres trpefenyk kztt haladtunk, olykor az utat is nehezen tudtuk kvetni, de szp lassan csak felrtnk a vgllomsra. Az lloms melletti kpolna mr messzirl ltszdott a trpefenyk kzl. Itt mr elg nylt terep fogadott minket, a szl is fjt, mint az llat. 1800 m-tl lett a h sszefgg. Nem csak foltokban jelentkezett , hanem olykor mteres vastagsg hfalakat is alkotott, ahova a szl sszeftta. Persze nem most, mert mr jeges volt, s mindenhol olvadt a hegyen. A trabotot is alig lehetett beleszrni. Mi pphogy sszehavaztuk a lbunkat, mert jtt az utols vonat, amivel lementnk a faluba. A tbbiek pedig mentek tovbb a cscs fel.

Megcsinltuk
Tristahz
Az utols kt - ktsfl kilomter volt htra a cscsig, s mg majdnem 300 mter szintklnbsg. Elszr meg kellett kerlni a Warriegel dombocskjt s csak utna trult elnk az utols megmszand cscs, a Hochschneeberg,ami a kpen a bal oldali cscs.A ltvny sokkal rmsztbb volt, mint maga a feljuts a cscsra.A hban biztosan tudtunk haladni felfel, s 45 perc alatt fel is rtnk a cscsra. Itt tallkoztunk pr magyar fiatallal s itt derlt ki hogy lett volna egy sokkal rvidebb t is a hegytetre, amit mi nem vettnk szre a tra tervezsekor. Mint ksbb kiderlt a trkp szerencstlen elosztsa miatt nem vettk szre az egyszer.bb utat.Lefnykpeztk magunkat, majd egybl indultunk visszafel, hiszen mr 18 ra volt mire felrtnk s a kocsihoz mg vissza is kellene jutnunk.Gyorsan haladtunk lefel, s mg szrkletben elrtk az "5 eurs" turistahzat.Itt a Krichard mr nagyon ki volt, szinte hozz sem lehetett szlni. Meglls nlkl haladtunk tovbb, s mg a teljes stteds bellta eltt szerencsre elrtk a lncos, nehz szakaszt. Mikor lertnk felkapcsoltuk az egyetlen zseblmpt ami nlunk volt s lassan de biztosan indultunk neki az utols pr kilomternek. Este 22 ra krl rtnk vissza az authoz, s mg meg kellett kerlnnk a hegyet hogy elrjnk Puchbergbe s felvegyk a feherbket.

Kimerlve
A Schneeberg Puchbergbl
Mivel Puchberg a hegy ellenkez oldaln van, mint ahol mi a kocsit hagytuk, elg sokat kellett vrni a tbbiekre, mg rtnk jttek. Fl 12 volt, amikor odartek Puchbergbe. Addig mi stlgattunk. fnykpezgettnk, s csrgtnk a padon.

Msnap ks dleltt elindultunk hazafel. tkzben azrt meglltunk, hogy szabola tudjon pals kzetet gyjteni a halainak, meg lefnykpeztem a Schwarzaviaduktot.Kszeg fel mentnk, gy egy kis kitrvel osztrk oldalrl is felmentnk az rott-kre, ami nem volt valami nagy tra. Az osztrkok gyakorlatilag az rott-kre vittk fel az utat. De ugye nekik ez nem hegy.