Trink kzl
Fischbach (2015-08-30)
Nyrvgi osztrk kirndulssorozat II: Fischbach
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Tli Kabhegy

Teljestmnytra
A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2005. december 17.
Induls: 7.40 - budavr
rkezs: 14.35 - budavr
Rsztvevk: juhi, krichard, syb, szabola
Traparamterek
A tra hossza 31 km
Szintklnbsg 520 m
tvonal budavr-> Szentjakabfai-erd-> Viszont-vlgy-> Sonkolyos-rok-> Bogrdi-> Kabhegy-> Bogrdi-> Sonkolyos-rok-> Nagyvzsony-> Vzmosta-dl-> budavr
Szintid 8 ora
Helyszn Balaton-felvidk
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Kabhegy - 599 mter
Idjrs
Hidegfront utni helyzet, napkzben megnvekv gomolyfelhzettel, ers szllel, nha hszllingzssal, dlutn hzporokkal. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Mr egy hnappal ezeltt kinztk ezt a trt, budavr j krnyk, a tv s a szint se megerltet, gondoltuk, j lesz karcsony eltt egy ilyen kirnduls. Az idjrs szerencsre kedvezett, nem esett az es, sajnos a h sem, de ez azrt nem volt annyira zavar. Mivel a trn csak 7 s 8 kztt lehetett indulni, ezrt ismt korn kellett kelnnk: negyed hatkor mr az M0-on robogtunk. Nem kockztattunk, megvettk az autplya-matrict is, hogy gyorsabban odarjnk. Szerencsre a Krichard is eljtt, br mg elz dlutn is vacilllt azon, hogy jjjn-e vagy sem.

Reggel
Tvolban a Balaton
Jl szmoltunk, fl nyolckor hajtottunk be budavr rvidke futcjra s miutn leparkoltunk, a Vilmos hz fel vettk az irnyt. Neveztnk, majd ra 40-kor elindultunk. A meghdtand cscs mr most is ltszott, br nem volt annyira kellemes a gondolat, hogy odig mg 15 kilomtert kell gyalogolni. A nap is kisttt nemsokra s ez kicsit elviselhetbb tette az lnk hideg szelet. Ami viszont szmomra elg kellemetlenl hatott, hogy a cip rendesen nyomni kezdte a mltheti Brzsnyi-vulkntra alatt sszeszedett s be nem gygyult vzhlyagjaimat. Juhi s a Balzs mr itt megkstoltk az otthonrl hozott hziplinkt, de mg mieltt brki rosszra gondolna, mr most leszgezem, hogy semmi rszegeskeds nem volt a tra folyamn, taln annyi hogy Juhi tbbet vigyorgott a szokottnl.

A kukoricafld mellett
Erdsv_a_szntfld_szln
Nylegyenesen haladtunk a Kabhegy irnyba, elszr mg fldton, aztn viszont a terep tvltott szntsba s itt szinte minden lpsnl gy reztem hogy leszakad a sarkam. Egy rkkvalsgnak tnt mg vgre elrtk a sznts szln elterpeszked erdsvot, de a gytrelmeknek mg itt sem volt vge mert egszen a mencshelyi mtig tovbbra is szntsban haladtunk. A szerencse a szerencstlensgben annyi volt, hogy a grnygk mg meg voltak fagyva, nem kellett sarat dagasztani. Bezzeg visszafel...

A mt utn normlisabb lett a terep, ligetes,cserjs rszeken haladtunk, nhol-nhol kisebb hfoltok bjtak meg a bokrok tvben. Emelkeds szinte minimlis, maximum pr mter lehetett s szerencsre mr a lbam sem fjt. Tovbb haladtunk az egyre ersd napstsben, br a Kabhegy felett az idjrs nem nzett ki valami biztatan. Nemsokra elrtk a Nagyvzsony-Tapolca utat, majd ezt keresztezve elhaladtunk egy vzm mellett s rtrtnk a kk kereszt turistatra, amely egyenesen a Kabhegy fel vezetett. Nem volt hideg, de azrt rajtam volt a sapka, nem akartam jra megfzni.

Magnyos fa
Saras t
A cscs mg messze. Kb 6-7 kilomterre lehetett, mikor bertnk a fk kz. Mi a Kricharddal elbbre voltunk mint a Juhik, de nem vrtuk meg ket, majd fent a tetn. A terep nem vltozott, vzszintesen haladt a fldt-szer vjat a kabhegyi torony irnyba. Messze elttnk lttuk a tbbi trzt, akik szintn a tetre igyekeztek. De a terep egyltaln nem akart emelkedni, mr itt ltszott, hogy valahol kell majd lennie egy vagy tbb kellemetlen emelkednek, amelyek segtsgvel lekzdjk majd a szintklnbsget. Aztn mikor ott magasodott a hegy elttnk, akkor kezdett meredekebb vlni a terep: elszr csak egy kisebb emelked kvetkezett, majd a hegy oldalban haladtunk pr szz mtert vgl az utols 300 mter volt csak igazn meredek. De minden gond nlkl felrtnk, pecsteltnk, megittuk a tet, majd tltztem s zabltunk. Minimlis, de azrt egybefgg htakar fogadott minket a cscson.

Mt a Kabhegyre
Kzelben mr a torony
Csoportkp
Kimentnk a kilthoz is, krbenztnk, de nem idztnk tl sokat, hanem indultunk vissza. Az t majdnem a Tapolca-Nagyvzsony mutig ugyanazon a nyomvonalon ment, amin idefel, de valljuk be lefel kellemesebb volt. A nap is egyre ersebben sttt, a szl enyhlt, nagyon kellemes id kerekedett. Egyetlen dolog zavarta csak az idillt, a rengeteg sr. A talaj lassan felengedett s dagonyv vltoztatta az utakat. Mr itt rengeteg dzsuva rakdott a cipnkre, s mr most belegondoltunk, milyen sz@r lesz visszafel a szntson. Juhi llandan megllt a cipjrl a sarat vakargszni.

Fk a szrkesgben
Hzpor
Elrtk Nagyvzsonyt, megnztk a Kinizsi-vrat kvlrl (ld.a lap aljn),a Kinizsi-knnye forrst, fotztunk, majd megkerestk a pecstelhelyet az egyik srzben. Senki rnk se hedertett, a pulton hevert a pecstel-kszlet: nkiszolgl mdszer. Mg az utca szinte teljesen nptelen volt, a kocsmban pezsgett az let. Nem akartunk hosszan idzni itt -legalbbis mi a Kricharddal- ezrt megvrtuk mg a Juhi s a Balzs megisznak odabent valamit s indultunk tovbb. Itt mr nem voltak turistajelzsek, srga szalagok jeleztk a tra tvonalt. A rendezk korrektek voltak, nem lehetett eltvedni, a srga szalagok mr messzirl jeleztk, hogy merre kell menni.
Gomolyfelhk
jra mezkn, szntsok mellett vitt az t, de szerencsre elkerlte a dagonys rszeket. Aztn a cl eltt kb. hrom kilomterrel nagyon kellemetlen tszakasz kvetkezett: a hatalmas sr rragadt a cipnkre s mint valami betonsly hzta a lbunkat. Radsul a terep is hepe-hups volt, botladoztunk, de azrt becsletesen vgigszenvedtk. Vgl 7 ra alatt teljestve a tvot rtnk be a clba, ppen jkor, mert akkora hzpor kerekedett, hogy pillanatok alatt belepte a kis falut.

Jl szervezett, knnyed tra volt, szerintem mindannyiunknak jl esett ez a kis kirnduls.