Trink kzl
Railjet (2009-12-21)
Railjet-tel Bcsbe
Mostanban
Forrs (2018. oktber 6.)
Forrs: Nvtelen-6.1.12-14 (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2018. oktber 2.)
Forrs: Nvtelen-6.1.12-13 (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2018. oktber 2.)
Forrs: Asszonyfej-forrs (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2018. oktber 2.)
Forrs: Nvtelen-6.1.12-12 (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2018. oktber 2.)
Forrs: Nvtelen-6.1.12-11 (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2018. oktber 2.)
Forrs: Nvtelen-6.1.12-10 (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2018. oktber 1.)
Forrs: Laczk-forrs (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2018. oktber 1.)
Forrs: Nvtelen-6.1.12-9 (Visegrdi-hegysg)
Forrs (2018. oktber 1.)
Forrs: Rm-forrs (Visegrdi-hegysg)
j nvny (2018. szeptember 26.)
Borzas vrt (Onosma visianii Clem.)

Cierny Balog

Vonatos tra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2008. mjus 4.
Induls: 11.00 - Chvatimech
rkezs: 12.30 - Vydrovo skanzen
Rsztvevk: feherb, Zolcsi
Traparamterek
A tra hossza -1 km
tvonal Chvatimech -> Vydrovo skanzen
Idjrs
Vltozan felhs, eleinte kisebb zpor is elfordult. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Cierny Balog - magyarul Feketebalog - a Fekete-Garam vlgyben fekv falu, nem messze Brezno vrostl, Besztercebnytl keletre. Van egy kisvasuta, amely Chvatimechbl indul. Tulajdonkppen a Garam s a Fekete-Garam sszefolysnl van. Itt nagyvasti csatlakozsa is van. 2008-ban mjus 1-n volt a kisvasti nap. Ennek keretben Vydrovo-ban sszerffens is volt, kirakodvsrral, nptncbemutatval, meg hasonlkkal. Ez egybknt a kisvast fels vgllomsa, nem messze Feketebalogtl.

Ezzel a motorvonattal utaztunk
A kisvast honlapjn (http://www.chz.sk) nem volt kirva, hogy az ott lv menetrend csak jnius 1-tl rvnyes. Ez eltt nem is jr a kisvast, csak Feketebalog s Vydrovo kztt. De a mostani jeles napon indtottak kt vonatot Chvatimechbl is. A msodikat rtk el, ez 11-kor indult. Egy piros motorkocsi volt, nem tl sok hellyel, de azrt mindenkinek jutott lhely. Zolcsival mentem, s mr rgta terveztk ezt az utat, csak mindig elhalasztdott. Most kapra jtt a kisvasti nap.

Vasti hidak a kt Garam felett
A Bvr Hronec llomson
A vonat tmegy a Garam hdjn, s szinte vgig a Fekete-Garam mellett kanyarog egyre felfel a hegyek kztt. Kt nagyobb teleplst rint: Hronec, ahol ipari zem is van nagyvasti iparvgnnyal, illetve Feketebalog. Most egy igen szp Bvr becenev mozdony llt az egyik vgnyon. Ha megnzzk a mozdony kpt, nem kell nagy kpzeler ahhoz, hogy kitalljuk, mirt ppen ez lett a beceneve.

Snek a kerts mellett Feketebalogon
Vydrovo, vglloms
Termszetesen nagy volt a tmeg mire a vgllomsra rtnk. Sokan teljesen rthetetlen mdon kocsival rkeztek. De azt is mondhattam volna, hogy Skodval, merthogy az autk 90 % ez volt. Van itt erdei skanzen is, ami az erdk lett s a fakitermelst mutatja be, de ezt nem nztk vgig. Dl lvn a zabldban is tmeg volt. Termszetesen fnykpeztnk vonatot is, de nemsokra azt is visszahztk Feketebalogra. Mzbort azrt vettnk.

Visszafel sokra ment volna a vonat, gy buszoztunk egyet egy rgi Karosval. Igaz, nem ment el Chvatimechig, de pr perc gyaloglssal visszajutottunk a vgllomsra.

Besztercebnya
Ezutn Besztercebnyra mentnk, ahol nem terveztnk vonatos programot. Ehelyett sztnztnk a belvrosban, bementnk egy slovensk restaurciba, ahol brindzov haluskyt ettnk s klobasou a s fstltsajtou. Nem volt nagy adag, de nagyon laktat volt, s egsz korrekt ron knltk. Szerencsre az tteremben lev szlovkok nem rtettk, amikor Zolcsi flhangosan leugatta a kofolt, hogy "hogy tudom meginni azt a sz@rt".

Hazafel Zlyom fel mentnk, ahol az osobn stanict fnykpeztk. Itt mr van drt is. Amgy vasti csompont, nemrg mg Pestrl is jtt ide kzvetlen vonat. Elg nagy lloms, sok vgnnyal s sok vonattal.
Zlyomban, hd a sinek felett
A zlyomi vr kzelrl
Csak ppen utassal alig tallkoztunk. A peronok alatt aluljr van, ami sokkal kultrltabban nz ki, mint mondjuk a kelenfldi vagy a fehrvri. Maga az llomsplet elg szocrel, de nincs messze a vr, ami remek httrt kpez a Bvroknak. Azt mg nem mondtam, hogy a drt ellenre a zlyomi vastlloms bvrparadicsom.


Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
A kisvonat vezrlpultja
A kisvonat vezrlpultja
Hronec ipartelepen
Hronec ipartelepen
Kitrvgny
Kitrvgny
tjr
tjr
Figyelem
Figyelem
rkezs Feketebalogra
rkezs Feketebalogra
A hossz vonat eleje
A hossz vonat eleje
Hszpercenknt jrt a vonat Feketebalog s Vydrovo kztt
Hszpercenknt jrt a vonat Feketebalog s Vydrovo kztt
Szlovk Bzmot Zlyomban
Szlovk Bzmot Zlyomban