Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Remetert-Abaliget

Hossztv tra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2008. augusztus 18.
Induls: 8.50. Remetert
rkezs: 14.50. Abaliget v..
Rsztvevk: feherb
Traparamterek
A tra hossza 17 km
Szintklnbsg 430 m
tvonal Remetrt -> Jakab-hegy -> Petcz-akna -> Abaliget -> Abaliget v..
Helyszn Mecsek
Idjrs
Idnknti gomolyfelh-kpzds, sok napsts. Csapadk nem volt. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Most Remetertrl indultam, itt hagytam abba a DDK-t legutbb. Bven volt idm, gy legalbb nem kellett rohannom, mint a mltkor, amikor itt szlltam fel a buszra. Nem is fradtam el annyira, mint akkor, s az emelkedket is knnyebben vettem, annak ellenre, hogy gy reztem, a tskm is nehezebb volt most.

Rgtn emelkedvel kezddtt a tra, fel a Rzsa-hegyre, illetve a hegy oldalba, mert a kk sv nem megy fel a tetejre. Szles szekrton vitt az t, mellette szederbokrok nttek. Most kellemesebb oldalukat mutattk a bokrok, nem voltak tban a szrs gak, s mr rett a szeder. Nem a
Fenyves-forrs
kartam sokat enni, de azrt minden bokorrl szedtem pr szemet. Alig fl ra mlva el is rtem a Patacsi-mezt, itt kellett ragasztani az els nyalkt.

A trkp szerint innen elg sokat kell felfel menni, egszen a Jakab-hegyig, s nhol srek a szintvonalak, ami meredek emelkedket sejtet. A valsgban nem volt annyira vszes a helyzet, mint gondoltam, igaz egyszer meg is lltam a szraz Fenyves-forrsnl fnykpezni s pihenni. Pr szz mter emelked utn el is rtem a rgi fldvr sncait, majd egy keskeny svnyen- immr a hegytetn - a plos kolostor romjait. Van itt egy kilt is, de oda nem mentem fel, eltntortott az az 1x1 mteres akna, amiben fel kellett volna mszni a vasltrn. Egy Cigny-kt nev kt is van itt, de mr nem mkdik.

A plos kolostor romjai a Jakab-hegyen
A plos kolostor romjai a Jakab-hegyen
rdekes ltnivalk vannak errefel, a legszebb taln a kilts a Zsongor-krl. Egy nagyobb csoport jtt velem szembe, s sokan mondtk, hogy mindenkpp menjek ki a kiltpontra. Ha nem mondjk, akkor is kimentem volna. Ez tulajdonkppen egy sziklaorom Kvgszls felett a Mecsek oldalban, s arrl a fickrl neveztk el, aki a njvel leugrott innen, nehogy trk fogsgba kerljn. Az ezzel szemkzti sziklaoldalban van a Sasfszek nev kiltpont, ami a kk svrl a hromszg jelzsen kzelthet meg, de sokat kellett volna lefel menni hozz, gy azt inkbb kihagytam.

15
Panorma a Zsongor-krl


Zsongor-k
Most aztn rlhet az Endrdi
A DDK tvonala itt szak fel kanyarodik, s toronyirnt Abaliget fel tart. Petcz-aknig lejt az t, kzben kt forrs is van. Egyik a Plos-kt, kzvetlenl a jelzs mellett tallhat, a msik a Bkks-forrs, ahova egy pr szz mter hossz KO jelzsen lehet eljutni. Petcz-akna teljesen elhagyatott, pedig a nagy parkolbl tlve rgen nagy teherautk jrhattak errefel. lltlag az urnbnya egyik aknja volt itt. Az n igazolfzetem szerint mg itt volt a pecstelhely, nem pedig a Patacsi-mezn.

szak jel a Bkks-forrs foglalatn
Petcz-akna
Innen Abaligetig tovbb lejt az t, tulajdonkppen vgig erdben, kisebb-nagyobb vznyelket kerlgetve. Pont dlre rtem az abaligeti barlanghoz, akkor indult egy csoport. Mivel a vezets 45 perc, s 3 rm volt a vonatig, bementem ezzel a csoporttal a barlangba, de eltte blyegeztettem a fzetbe a pnztrnl.

Abaliget, t
A barlang bejrata
Mivel a csoport vgn voltam, nem sokat hallottam abbl, amit a vezet mondott. Annyira azrt emlkszem, hogy volt egy k, ami leszakadt egy rgi fldrengs sorn, s beszorult a jratba, most ott "lg". Ha htlen ember megy t alatta, akkor a legenda szerint megcsikordul, de aki htlen, az nem hallja ezt a hangot. Amgy ez a Mecsek leghosszabb barlangja. Ki voltam izzadva, nem volt idm plt cserlni a baralngozs eltt. gy elg hs volt odabenn, de szerencsre nem fztam meg. A barlangtra utn kajltam. Pizzt s klt, mert szeretek egszsgesen tpllkozni.

Abaliget, vastlloms
A barlangtl 5,6 km a vastlloms. Ehhez egy nagyon kellemetlen emelkedn t vezet az t. Nem meredek, de elg hossz, s nincs rajta erd. A dli napstsben, nagy htizskkal elg izzaszt feledat volt. Viszont nagyon szp a rt, a kis erd egy vzmoss mellett, httrben Abaliget hzaival. Ritkk erre a jelzsek, de fa sincs, amire lehetett volna festeni. De a trkp alapjn knny rtallni a helyes tra. A domb msik oldaln vitt be az t az erdbe, s egszen az llomsig itt kellett kanyarogni.