Trink kzl
Blyaszed tra (2018-08-05)
Blyaszeds a Rockenbauer teljestmnytrk jszakai szakaszn.
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Flek - Kassa vonatos tra

Vonatos tra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2008. december 17.
Induls: 07.03. Filakovo
rkezs: 18.14. Somoskjfalu
Rsztvevk: feherb, Zolcsi
Traparamterek
A tra hossza -1 km
Idjrs
Tbbnyire ersen felhs. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
93
Menetrend


Az utazs egyik clja az volt, hogy elmenjnk krlnzni Kassra (s ha mr ott vagyunk, akkor hozzunk haza studentsk pecetet s kofolt), de akkor mr nem a megszokott miksolci vastvonalat vlasztotzuk, hanem egy ezzel prhuzamosat, ami Dl-Szlovkiban hzdik. Tettk ezt azrt is, mert Salgtarjnbl ez a legrvidebb t, s mellesleg sztrjkoltak a magyar vasutasok.

Kijrat
Az Ipel gyorsvonat
Flekre reggel tvitettk magunkat kocsival, onnan 7 rakor indult az Ipoly gyorsvonat Jesensk-Sajlnrtfalva-Plesivec-Rozsny tvonalon t Kassra. A vonat hrom msodosztly kocsibl llt, s egy Bvr llt az ln. Reggel a flhomlyban nem lttuk, csak leszllskor, hogy nagyon szpen van lefestve, szinte j. A Michaela nevet kapta. De nem mondhatni, hogy niesen hzta a vonatot, vgig 80-100-zal mentnk. A 164 km-t alig tbb, mint 2 ra alatt gyrte le a vonat, ez kb. 80-as tlagsebessg. (Csak sszehasonltskppen: a Bp.-Nagykanizsa vonalon a gyorsvonatok 60-nl lassabban mennek, Miskolcra az IC skvidken 90-es tlagot produkl). A vonatunk hegyek kztt kanyargott, egy nagyobb vzvlasztn ment t, kzben 8 megllja volt. A jrmvek tern viszont taln mi jobban llunk.

Lenartovce lloms
Plesivec lloms
A vastvonal tulajdonkppen vgig a magyar hatrral prhuzamosan kanyarog. Lassjel szinte alig volt, a plya szakaszosan ktvgny, nem villamostott. A drt csak Kassa krnykn jelent meg, ahogy elrtk a Hernd-vlgyi vastvonalat, ahol a Miskolc fell rkez vonatok is jrnak, illetve a Kassa melletti aclgyrat. A legnagyobb kzbls lloms Rozsny. Nem volt nagy forgalom a vonalon, keresztre nem is kellett vrni, s csak egy-kt llomson lttunk motorvonatokat, szlovk Bzmot-okat. Napi ngy gyorsvona megy vgig a vonalon Kassrl Zlyomba, de egy tovbbmegy Pozsonyba. A szemlyvonatok csak amolyan elvrosi forgalmat bonyoltanak le Kassa s Losonc krnykn.

Gyr a Saj vlgyben
Gmri tj
A legszebb rsz Rozsny krnykn van, ahol a Saj sszeszklt vlgyben megy a vonat. Dlre a Szlovk Karszt van, szakra pedig a Szlovk rchegysg hzdik, utbbiban mr 1200 m magas hegyek is vannak, igaz, azok tvolabb a vonaltl. A vonat a mszksziklk kztt fut be Rozsnyra, majd elkezd melkedni a plya. A vlgy olyan szk, hogy akkor (fl 9 krl) mg nem sttt be a nap, s kdfoltok is voltak. A legmagasabb pont egy alagtban van, onnan kijve verfnyes napsts fogad. Ez mr a Hernd vzgyjtje, s a Bdva vlgye. Kasshoz kzeledve feltnik a Zempln, illetve annak szaki folytatsa. Egyre tbb a gyrtorony, Kassa klvrosban pedig a vastvonal mell teleplt putrik.

Stlutca a villamosvgnnyal
Tornyok
Kassn 7 rnk volt. Krbenztnk a Belvrosban, ami nem tl nagy, de szp hzak sorakoznak az futcn. Termszetesen stllutca, s egy nem hasznlt villamosvonal is vgigvezet rajta. Nincs mr felsvezetk, lltlag nyron lvast zelem rajta, mint turistaltvnyossg. Most karcsonyi kirakodvsr volt a sneken, de lehetett itt kolbszt zablni, forralt bort, mzbort inni. rdekes mdon sztrapacskt nem lttunk sehol. A dm altemplomban van tbbek kztt Rkczi s Bercsnyi srja is. Furcsa volt, hogy krlttnk mindenki szlovkul beszl, s bemegynk egy belvrosi templomba, ahol a srok tele vannak piros-fehr-zld szalagokkal. Ugyanilyen lmny a Rodost is. Felptettk Rkczi rodosti hznak msolatt, ahol mzeum zemel. Hallani pr magyar szt a vrosban, a dmban is magyarul mondta el a bcsi a tudnivalkat, s az tteremben is magyarul beszltnk a pincrnvel.

Ttra villamos
A kmny eltt
Zolcsi villamosmnis, krbefnykpezte a Ttrkat, s mivel volt idnk, elmentnk villamossal a U.S. Steel "belp tr" vgllomsra. Ez az aclgyr, ami nem kzvetlenl a vros mellett, hanem attl kiss tvolabb plt. A belvrosbl 25 perc villamosozssal rhet el, s az R jel jratok mennek el a gyrig. A villamoskzlekedsrl is az mondhat el, mint a vonatokrl. A villamosok jobban le vannak pusztulva, mint Pesten, viszont gyorsabban mennek, nem fkeznek le annyira a vltknl, s ezen a vonalon mg a vroson bell is ritkbban vannak a megllk. Autmata mondja be mindig a nasledujci zastavka-t. A vglloms (belp tr) egy mini villamosplyaudvar egy rkez s kt indul vgnnyal. Mellette buszplyaudvar is van. Mi kt ra utn, mszakvltskor voltunk ott, akkor van a legnagyobb tmeg.

A szlovk Bz belseje
Hazafel a Gmr nev gyorsvonattal jttnk Flekig. Most is Michaela volt az len. Stt volt, fnykpezni mr nem nagyon lehetett. Egy pr kpet csinltunk csak az llomson. Fleken vgl is felszlltunk a Somoskjfalura igyekv szlovk Bzmot-ra. Kiderlt, hogy a sztrjk ellenre elmegy odig. Fel volt jtva, modern utastjkoztats, viszont baromi knyelmetlen az lse. 3+2-es elrendezsek a helyek. A kzbls kisebb llomsokon jeleznie kell annak, aki le akar szllni.

s mg valami fontos dolog. Akinek nlvnos WC-re kell mennie, j, ha tudja, hogy a WC-s nni megkrdezi, hogy pissoir vagy kabinka kell-e neki. Ugyanis a kabinka drgbb.

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
Rodost Rkczi szobra
Rodost Rkczi szobra
Templom
Templom
Rkczi srja
Rkczi srja
Ltkp a dm tornybl
Ltkp a dm tornybl
Ltkp a dm tornybl
Ltkp a dm tornybl
Tornyok
Tornyok
Kassai villamos
Kassai villamos
Losonc felems_motorvonat
Losonc felems_motorvonat
Motorvonat
Motorvonat
Tehervonat
Tehervonat
Hzak
Hzak