Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Dombrd-Tokaj

Vzitra
A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2006. augusztus 24.
Induls: 2006.08.25 - Dombrd (592fkm)
rkezs: 2006.08.26 - Tokaj (544fkm)
Rsztvevk: gi, Jen, juhi, Mariann, syb, szabola
Traparamterek
A tra hossza 50 km
tvonal Dombrd - Tiszabercel - Tokaj
Idjrs
Els nap meleg nyri id, majd pntek este-szombat dleltt hidegfront tvonuls. Jelents csapadkkal nem, csak pr perces zporral tallkoztunk. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Az idei vzitra kiss nehzkesen jtt ssze. Juhinak nagyon tetszett a tavalyi, ezrt mindenkpp el akart menni idn is evezni. Csakhogy amikorra beterveztk az jabb kenuzst - nyr elejre - a Tisza ismt radt, ezrt lemondtuk az egszet. gy tnt ugrott az egsz - nekem sem volt valami nagy kedvem a szervezkedshez-, de a juhi csak nem nyugodott s vgl lefoglalta a kenukat, sszeszedte a trsasgot, megrdekldte a kempingekben a szllst. rdekes mdon a tavalyi bandbl senki nem jtt el; a juhi meg n kpviseltk a "kemny magot". Az utols pillanatig is ktsges volt, hogy lesznk-e annyian hogy 3 kenut megtltsnk, de vgl csak sszejtt a hat ember.

Ahogy az ilyen trk esetben szokott lenni, a kenukat az induls napja eltt t kellett venni, ezrt cstrtkn este utaztunk le Dombrdra. Most nem vonatoztunk, autkkal mentnk le. A dombrdi kempingben - ahol tavaly befejeztk a trt - szlltunk meg. Ksn rtnk oda,-negyed 8-kor indultunk Pestrl- elmlt 23 ra mire befordultunk a kempingbe. Ennek ellenre az els jszaka alvs helyett iszogatssal illetve pingpongozssal telt, syb hozott otthonrl egy ltala nem kedvelt whiskeyt, de vgl csak megittuk ketten a felt:), amit sajnos meg is szenvedett.

Msnap nem indultunk tl korn. Egyltaln nem volt szksg a sietsre, az elttnk ll huszonpr kilomtert mg a Tisza lass folysa ellenre is pr ra alatt meg lehet tenni.
Vzreszlls Dombrdon
Tisza
Szabola
A strak vizesek lettek reggelre, megszrtgattuk ket, sszapakoltunk, fizettnk, reggeliztnk stb, szval elment az id. Szerencsre a nap sttt, nem esett az es s gy egsz kellemesen telt a reggel. A tavalyi trhoz hasonlan a mostani trsasgban is akadtak- st a juhi s rajtam kvl azt hiszem mindenki - akik mg nem vettek rszt ilyen jelleg vzitrn. Termszetesen a beboruls volt a tma, de bszen bizonygattuk, hogy nem fog trtnni semmi s a folyn megtett els pr kilomter utn mr mindenki megnyugodott: nem lesz itt baj.Nem is lett.

Evezs
Evezs
Vgl 11 krl indultunk; a juhi a Mariannal, n sybbel, Jen a bartnjvel lt egy kenuban. A cuccokat testvriesen elosztottuk a kenukba, a zrhat manyag hordkba bepakoltuk azokat a dolgokat, amiket fltettnk az esetleges vzbe borulstl.Teltek a kilomterek: nha eveztnk, nha csorogtunk, nha dumltunk, nha vihogtunk. Jen pr kilomter megttele utn bevallotta, hogy az elejn nem tudta elkpzelni hogy lvezni fogja ezt a dolgot, de most mr rjtt mirt is olyan j ez az egsz: csend, nyugalom stb.

Nyugalom
Jenk
A Tisza nem volt abszolt mlyponton, de azrt a tavalyi vzszinthez kpest legalbb msfl-kt mterrel alacsonyabban mosta a partot.Tavaly is vittem pecabotot magammal, ezt idn sem mulasztottam el. A part mellett rengeteg bedlt fa akadt, amelyek mellett prblkoztam valami halat fogni. s lss csodt: mg csak 7-8 kilomterre lehettnk az indulsi ponttl, amikor az egyik szikls kiszgellsen egy nagyobb balin kapott a csalira. Alig kerlt a twister a vzbe mris rrabolt. Marha nagy lmny volt. Ezutn viszont nem is fogtam tbbet semmit. De mr ez az egy megrte:).A balint visszaengedtk.

Nemsokra meglltunk ebdelni. Egy homokos, ztonyos, lassan mlyl parton lltunk meg, ami strandnak lett kialaktva, legalbbis erre utaltak a kihelyezett szemeteszskok. Mikor mi odartnk szinte nem is volt senki. Kb fl rt tlthettnk el ott, mindenki evett valamit, majd jra vzreszlltunk s folytattuk utunkat.
Ebdsznet a parton
Ebdsznet a parton
Egyre tbb felh takarta az eget, de szerencsre nem gomolyosak voltak. Tudtuk hogy estre vrhat a front, de azrt abban bztunk, hogy megsszuk es nlkl legalbb addg amg ki nem ktnk Tiszabercelen. Kb dlutn 4-re rtnk oda. A szlls egy arnylag kis telken volt, amit pont ilyen vzitrsoknak van kialaktva. A parttl kb 150 mterre tallhat egy kb 100-130 ngyzetmteres terlet, kis bolttal, zuhanyzval stb. Szerencsre a kenukat nem kellett felcipelnnk, de azrt gy is tbbszr fordultunk mire mindent felcuccoltunk.

Alkony Tiszabercelen
Fecskk a villanydrton
Este paprikskrumplit csinltunk. Azaz a syb s az gi. A tulaj fick tancsokat osztogatott, mit hogyan kell beletenni stb. Azt hiszem sybk maguktl is el tudtk volna kszteni a kajt, de gy ltszik ket nem zavarta, hogy a pasas beleszl. Engem tuti idegestett volna.A kaja marha finomra sikeredett s alig maradt a majdnem 5 kg krumplibl valami a bogrcs aljn:).

jjel esett ugyan valamicske es, de szerencsre a nagy zuh elkerlt minket. Reggel szintn nem kapkodtunk, komtosan megreggeliztnk, sszepakoltunk s mire elindultunk mr a nap is ki-kisttt. A strakat szerencsre ismt el tudtuk pakolni szrazon. Kicsit ksbb indultunk mint elz nap s egy kicsivel tbb t is vrt rnk. De ez egyltaln nem volt gond.
Szrke id a Tisza felett
Tokaj fel a folyn
Tokaj fel a folyn
Bepakoltunk a hajkba, vzreszlltunk s tovbb haladtunk a cllloms, Tokaj irnyba. Az id kicsit szomorks volt eleinte; a nap kevesebbett sttt, mint elz nap, st elg nagy gomolyok bortottk az eget s a szl is fellnklt nha. Teltek a kilomterek, beszlgettnk, csokiztunk, fnykpeztnk. A sybbel felcserltk a pozcit, aznap irnytott htul n meg elre ltem, knnyebb volt horgszni. De aznap mr nem fogtam semmit. Dl krl kiktttnk s ebdeltnk valamit, majd folytattuk az utat. Kb 10 km lehetett mg htra mikor megpillantottuk a tokaji hegyet rajta a toronnyal.

A Tisza folysa lelassult, tbbet kellett eveznnk, de a kilomterek gy is teltek. A foly Tokaj fltt 5 km-vel elgg kiszlesedett, ztonyos partszakaszon haladtunk. Syb sirlyokat fotzott, amelyek az egyik ztonyon fennakadt hatalmas fa trzsn csrgtek, mg n fnykpeztem a partot nagy mennyisgben bebort virgkkt.
Tokaj s a hegyek
Reggel a Tiszn
Idilli kp Jenkkel, a tokaji heggyel
A motorcsnak forgalom meglnklt, st egy kisebb vzibusz is elhzott tbbszr mellettnk. Aztn mikor mr mindenkinek elege lett az aznapi evezsbl,kiktttnk a tokaji kemping stgjnl. Felcipekedtnk, rvid tanakods utn kivlasztottuk a helyet a straknak. Mikor mindennel vgeztnk bevonultunk Tokajba, mert ha itt vagyunk csak igyunk mr egy kis tokaji bort. Elszr enni ltnk be egy tterembe, majd pincevadszatba kezdtnk, de pechnkre este kilenckor mr nem talltunk semmit nyitva. Aztn szerencsre rakadtunk egy aprcska borhzra ahol a korbban vett borokat megittuk. Jkat jtszottunk a zenegppel:) majd jfl krl indultunk vissza a strakhoz.

Msnap dleltt sszermoltunk, majd dl krl indultunk haza. J kis tra volt, jvre megynk tovbb, ha minden sikerl. Krds vajon, hogy jvre is teljesen j csapatot kell-e verbuvlni.

Zld zna
Tbbek kztt ezekkel a nvnyekkel tallkoztunk a trn (Az itt lthat nvnyekrl mg tbb kp tallhat azon az oldalon, ahol a trk, kirndulsok sorn fotzott nvnyeket gyjtttk ssze: Pr nvny Magyarorszg s a krnyez orszgok flrjbl)
Stachys palustris L.
Mocsri tisztesf
(Stachys palustris L.)
Tragopogon pratensis L. subsp. orientalis (L.) elak.
Kznsges bakszakll
(Tragopogon pratensis L. subsp. orientalis (L.) elak.)
Crepis setosa
Serteszr zrgf
(Crepis setosa)
Potentilla anserina
Libapimp
(Potentilla anserina)
Butomus umbellatus L.
Virgkka
(Butomus umbellatus L.)