Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Bujki Kikelet 50

Teljestmnytra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2009. prilis 18.
Induls: 07.30. Bujk
rkezs: 18.00. Bujk
Rsztvevk: feherb, krichard, szabola
Traparamterek
A tra hossza 49 km
Szintklnbsg 1000 m
tvonal Bujk -> Br -> Andezitmls -> Sas-brc -> Kutas -> Bokor -> Bujki vr -> Bujk
Szintid 12 ora
Helyszn Cserht
Idjrs
Eleinte kds, majd 10 ra krl feloszlott a kd s kisttt a nap. Dlutn gomolyfelhk nvekedtek, de csapadk nem volt. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
A clbars eltti perc
Bujk egy eldugott falu Ngrd megyben, kvzi zskfalu, az odavezet t teli van krterekkel. A Cserht ezen rszn nincs tl sok turistajelzs. Ami van, az is el van hanyagolva. Amgy maga a Cserht sincs nagyon elnys helyzetben, hiszen a szomszdai, a Brzsny s a Mtra sokkal npszerbbek nla. Pedig itt is rengeteg szp hely s fasza kilt van. Ezen az 50-es trn a rendezk be is mutattak pr ilyen helyet.

Szabola a prarteg felett
Rgtn elindultunk, amint lehetett. Nem tudom, ez mostanban krichard perverzija. Vgig szalagozs volt, az 50 km-bl kb. 15 vezetett kijellt turistaton, de azok sem voltak nagyon kvethetk. A szalagozs tkletes volt, pont ott voltak srn a szalagok, ahol kellett. Egy ngyes elgazban viszont mindenhol volt, gondolom ponos trzk rrtek ilyenekkel is foglalkozni, de ott sem lehetett eltvedni. Egy trkpvzlatot adtak, amin a szintvonalakon kvl minden rajt volt. Arrl is sokminden kiderlt, mg az is sejthet volt, hogy hol van emelked vagy lejt, hol van a tjnak dombja vagy gdre.

Tanya
Rgtn emelkedvel kezdtnk, felmentnk a falu feletti kis gerincre,
tban Br fel
majd egy szp erdei svnyen haladtunk a reggeli flhomlyban. Jl lehetett ltni a Zagyva vlgyben a kdt. Messzirl ltszott mr Virgostanya, ahol az els ellenrz pontunk volt. Ezt Brrel aszfaltt kti ssze, az t melletti fves rten kt teve hevert a fben. Bren les fordulatot vettnk, s ezzel r is trtnk az els jelzett tra, a zld keresztre. Itt mg sttt a nap, de pr rja az autplyn Bujkra menet mg sr kd volt. De itt sem tartott sokig a napsts, mert a szl befjta a vlgybe a kdt, amhol mentnk, s ott be is ragadt j pr rra. Kitrt kellett tenni a msodik ellenrz ponthoz, ami az andezitmlsnl volt. Radsul vgig felfel kellett menni. Ezzel j sok szintet letudtunk az 1000 m-bl. Krichardnak nem nagyon tetszett, hogy oda meg vissza is ugyanazon az ton mentnk, de engem speciel nem zavart. Itt legalbb volt rtelme, mert ez az andezitmls tnyleg jl nz ki. A kilts a hegytetrl sem akrmi lehet, de a tejfehr kd miatt semmi nem ltszdott. A hegyen a fk kztt mg nem is volt annyira feltn, hogy kd van, hanem csak akkor, amikor visszamentnk a vlgybe, s kimentnk az erdbl.

20
Panorma a Mtrrl reggeli fnyben


Andezitoszlopok
Mocsrocska
szak fel haladunk, immron a zld sv jelzsen. Nem lttunk sok jelet, de a szalagozs megfelel volt. Nem voltak erre nagy erdsgek, csak kevs ideig voltunk erdben, s sokat mentnk szntk, rtek, tavak mellett. Nha-nha kisttt a nap, de aztn ismt a kd gyzedelmeskedett. Egy kellemetlen emelked utn kirtnk egy aszfalttra, ami a Sas-brcre visz fel. Neknk nem kellett vgig ezen az ton mennni, egy nagyobb kanyart levgtunk egy erdei svnyen. A kilt nagyon szp, biztos a kilts is az. Mi nem mentnk fel, a kd miatt nem lttuk rtelmt. Termszetesen ahogy eljttnk, negyed ra mlva mr gynyren sttt a nap.

Sasbrc, kilt
Sasbrc, kessels eltt
Mg 20 km-nl sem voltunk, de mr reztem a bal lbszramon a visszatr fjdalmat. Szerencsre nem volt vszes, csak kicsit kellemetlen. A kd eltnsvel elnk trult a cserhti tj. Egsz kzel voltunk a Szandavrhoz, ksbb mr a Tepke, s tvolabb a Mtrban a Muzsla vonulata rajzoldott ki. Nagyjbl gy szmoltunk, hogy fl-egy rval szintid eltt meglesz a tra, ha gy haladunk, s nem trtnik semmi. Kezdtem kitikkadni, mr kevs vizem volt, de Kutasig tartogatni akartam vsztartalknak. Szabola lemaradozott, fleg az emelkedknl kellett bevrni. Krichard S betjt mr emltettem az elejn, neki semmi gondja nem akadt.

Gomolygs
Kutas eltt volt egy szp rsz, a Bokor-patak vlgyben. Mly bevgst csinlt magnak a patak, meredek fal "szakadk" mellett mentnk, s le is kellett menni a vzhez, tkeltnk a tls oldalra. Nelsdpuszta romjai mellett vitt utunk, majd egy hossz lejt utn bertnk Kutas faluba, ahol tulajdonkppen visszafordultunk, s mr dl fel, szinte vgig a cl fel mentnk, ami legfeljebb llektanilag lehetett elny. Mindenesetre nemcsak gy tnt, hanem valban gyorsabbak lettnk. Kutasn sem lltunk meg, csak vizet tltttnk a ktbl, s a kvetkez faluban, Bokorban is csak annyi idre lltunk meg, hogy egynk pr fnkot, amit a rendezk stttek. Volt csokis, mkos, s hagyomnyos is. Csak prat ettem, mindegyikbl egyet, pedig szvesen ettem volna mg, de nem volt pofm.

11
Cserhti tj


Kereszt birkkkal krlvve
Itt egy vargabet kvetkezett, ki kellett menni a falubl egy kereszhez, majd vissza Bokorra, de a msik vgre. Ezen a kitrn mondjuk ltszdott, hogy csak azrt van benne, hogy meglegyen az 50 km, mert olyan extrm fasza ltvnyossg nem volt arra. Mondjuk a hegyek jl nztek ki, s a virgos rtek is Windows-os httrkpre illettek. Ellenrzpont nem volt, a kereszten lv vszmot kellett feljegyezni. Ehhez szt kellett hessegetni egy birkacsordt is.

Erdei t Bokor fel
Visszatrve Bokorra mr jcskn 30 km felett voltunk, a jobb bokm alatt mr egy ideje nyomta a cip. Ott eddig mg egy cip sem szortott, de ez most kezdett zavarni. s fradni is kezdtem, valsznleg azrt, mert mg alig ettem valamit. De csak ezrt nem akartam megllni, radsul emelked nlkli szakasz jtt, s szabola is kezdett jobban lenni, hogy mr nincs messze a cl. Szerencsmre k ketten elkezdtek hevesen vitatkozni, mitbb, szinte veszekedni, hogy hogyan csinljuk meg a kvetkez Hol a kvetkezt. Krichard szidta az eddigi rendszert, amitl meg szabola akadt ki, hogy minek most szl, hogy a 2 vvel ezeltti trnkon mi nem tetszett neki. n jl szrakoztam ott htul, nha-nha benygtem, hogy igen vagy nem, ha krdeztek. De azrt rsen voltam, nehogy valamelyikk felvegyen egy husngot, s belegyazza a msik tarkjba. Ezzel viszont jl telt az id, s tk gyorsan odrtnk a bokri kereszthez.

Ez nem windows httr
Itt kicsit igaztottam a cipmn, de nem sokat hasznlt. Tovbbra is csak szdelegtem a sor vgn, gondoltam mr nincs messze a vr, majd ott lelk pr percre zablni. De oda mr csak gy vonszoltam fel magam, s termszetesen a klpcsk is igen kellemetlen temben kvetkeztek egyms utn. Viszont felrve remek volt a kilts, s mikzben ezt nztem meg is ettem a mai msodik szendvicsemet. gy, 4 ra tjban mr ideje volt. s utna jobban is lettem, csak a cip nyomott mg kicsit.

Falbmuls
Ez volt az utols ellenrz pont, s itt volt egy olyan rsz, amit nem igazn rtek most sem. Egy relatve risi kitrt kellett tenni a Selyem-rtre, ahol nem volt pont. Szinte ordtott rla, hogy azt el lehet csalni, akinek van kpe hozz. Neknk nem volt, ekkora levgs mr tnyleg a csals kategria lett volna. Felfel a rtre egy patakvlgyben vitt az t. Nhol sszegylt a vz a kvek kztt, msutt viszont olyan szraz volt a meder, hogy szinte porzott.

A rtrl visszafel mr tuti volt, hogy msfl rval szintid eltt bernk, s krichard is el tud menni majd a szleivel vacsorzni. Ennek b@szottul rvendett. Lehet, hogy ezrt ment neki olyan jl a vge, s nem is az S bet miatt? Lassan rtrtnk a clegyenesre, ami visszavitt az iskolhoz, de addig mg volt egy kis "meend", de ez mr vgig lejts terepen zajlott, s a faluban sem kellett sokat menni aszfaltton.

Remek kis tra volt, de ez mr az elejn ltszdott. Ltvnyossg is akadt, a rendezssel sem volt semmi gond. Az t vgig kvethet volt a szalagok segtsgvel, amiket nem volt kis munka kirakni s beszedni, radsul mg fnkot is adtak. A vgn ktfle kitz kzl lehetett vlasztani.

Vgl kirajzoldott, hogy mi ketten megynk az S bets csvval a Mtrabrcre, szabola nem mer nekiindulni, mert nem rzi magt j formban. A Hank Kolos helyett meg inkbb csaldi szlinapi bulira megy. Juhi lesz a dep, illetve a szllt egyn.