Trink kzl
Boncsos-tet kirnduls (2011-03-13)
Kirnduls a Balaton-felvidken, a Boncsos-tetn
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Tli Mtra

Teljestmnytra
A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2007. janur 27.
Induls: 8.15 - Mtrafred
rkezs: 14.52 - Mtrafred
Rsztvevk: juhi, krichard, Petra, syb, szabola
Traparamterek
A tra hossza 26 km
Szintklnbsg 860 m
tvonal Mtrafred - Lajoshza - Vrsmarty th. - Kris-mocsr - Kkestet - Kall-vlgy - Mtrafred
Szintid 7 ora
Helyszn Mtra
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Kkestet - 1014 mter
Idjrs
Reggel borult volt az g, Mtrafred krnykn mr szllingzott is a h. A dleltt folyamn az gbolt kiderlt, a nap kisttt s felersdtt az szakias szl. A dlutn maradt a tiszta id. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Hideg volt reggel, -4 fok lengett krl mikzben vrtam a krichardra. Hiba, elszoktunk ezen a tlen attl, hogy tlen hideg van ltalban. Korn indultunk, kicsit elszmoltuk magunkat: mivel fl tzig lehetett indulni, simn mehettnk volna akr egy rval ksbb is. De mindegy. Felvettk Petrt, majd elindultunk. Mivel a juhi a sybbel jtt, ezrt velk csak a rajtban, Mtrafreden tallkoztunk. Eleinte kavarogtunk egy kicsit a faluban mire megtalltuk a starthelyet, de aztn az egyre tbb aut nyomra vezetett.

#IMG#left#3#A_startban.Vajon_mire_gondolhat_ilyenkor_a_krichard?#ilEND#
Lajoshza fel a zld svon
Ht nem vettem mg rszt trn, ahol ennyien indultak volna. Nagyon sokan voltak, a 3 tv s a tli idpont na meg a npszer Mtra megtette a hatst. A 2450 krli indulsi rajtszmmal rendelkeztnk, ami azrt sejtet valamit. A 26 km-es, legrvidebb tvra neveztnk, a 46 sok lett volna, a 36-os pedig nem ment fel a Kkesre s a juhi vgre meg szerette volna hdtani kis haznk legmagasabb pontjt. Az idjrsra nem lehetett panasz, hiszen az oly rgta vrt h vgre megrkezett s indulsunk krl mr esegetett is.

tkzben
Az erdben
Az els szakaszon Lajoshza fel mentnk, elgg lefagyott turistaton. Ide-oda csszkls, a nagyon sietk elengedse s beszlgets jellemezte ezt a 6 km krli szakaszt. rdekes mdon nem felfel, hanem lefel indultunk el s ez egszen Lajoshzig gy is volt. Eleinte erdben vezetett az utunk, majd kirtnk a fk kzl s a Cserki bnya felett vitt tovbb az t. A fagyott talaj elgg megneheztette a jrst, a grngyk s az autk kialaktotta vlyuk csontt voltak fagyva, amin elgg nehzkesen haladtunk elre. Az Ilona-ktnl meglltunk, mert meg akartam mrni a vzhozamot. A mrs hamar megvolt, majd indultunk is tovbb.

Patak Lajoshza mellett
Snek
Nemsokra el is rtk az els ellenrzpontot, ahol a 26 s a msik kt tv tirnya kettvlt. Ez valamelyest enyhtette a tmeget, de azrt mg gy is elg sokan voltunk. A @11%Lajoshzai kisvast-vgllomsnl@ pecsteltnk, majd ettnk is ezt-azt. A fnykpezgpembe val elemek a hideget elgg nehezen viseltk, kt - hrom kpet tudtam csak vele csinlni egyszerre s aztn mr ki is fjt. Marha ideges voltam, mert akadt jpr dolog, amit szvesen lefotztam volna. Azrt gy is elg sok kp kszlt a trn; az elemeket a kesztymben tartottam, amiben az elemek mellett a kezem is helyet kapott.

Tovbbindultunk. A juhik itt maradtak le elszr, gy kettvlt a csapat. A kisvast rgi nyomvonaln illetve mellette haladtunk a Vrsmarty turistahz irnyba. Nhol mg megmaradtak a talpfk s a patakon tvel kis hidak rgi beton pillrei is ott lltak a vonal mentn. Aggdtam, hogy mikor kezdnk el vgre emelkedni, mert a trn majdnem 900 mter a szintklnbsg s mr 8-9 km-nl tartunk s semmit nem emelkedtnk. Aztn lassan, de biztosan elindultunk felfel. Nem volt meredek az t, szerencsre krichard mr rengeteget jrt a Mtrban s gy kvlrl tudta mikor mennyi van mg htra. Nha sikerlt a gpbe letet lehelni s akkor ksztettem pr kpet.

A Turistahz fel
Valamicske_hval_azrt_tallkoztunk
Vgl felrtnk a turistahzhoz, ahol nem volt ugyan pecstelhely, de meleg levest kaptunk. Micsoda kungsleden feeling! Ott ettnk utoljra zacsks kajt:). Innen a pisztrngos fel mentnk tovbb, krichard mr csukott szemmel is odatallt volna:"Innen vzszintesen megynk tovbb, st mg egy kicsit lejtnk is aztn onnan fel. De a kk kereszt meredek". Szval rt hozz nagyon. s tnyleg: semmi emelked, pr kilomter s megrkeztnk a Pisztrngoshoz, ahol zsroskenyeret lehetett zablni. A Pisztrngos egy aprcska tavacska, amely teljesen be volt fagyva. A juhik itt rtek utol minket. Itt is meglltunk pr percre, ettnk, ittunk, majd elindultunk a tra legnehezebb s legmeredekebb szakaszra, a kk kereszten felfel. De eltte mg a juhi rmszott a tavacska jegre majd egy hatalmas recsegve fingshoz hasonl zaj ksretben le is jtt rla, mg szerencse hogy nem szakadt be alatta az egsz. Radsul itt dbbentnk r, hogy az eddigi 14 km-t 4 ra alatt tettk meg! Irdatlan lassan, mg csak komolyabb emelkedkkel sem kellett megkzdennk, s fogalmunk sem volt hol csesztk el az idt. Szerencsre a 26 km-re 7 ra szintid jutott, gy mg volt esly hogy berjnk idben.

A kk kereszten felfel
Kkesen, a torony tvben
Aki jrt mr erre, az tudja milyen t visz fel a gerincre. Nem tl meredek de arnylag hossz, radsul szaki oldal; az t j rsze le volt fagyva, emberek egyms hegyn-htn nyomultak felfel. A felhk elvonultak - elg gyorsan- s a nap is kisttt. Juhi nagyon megldult, lehagyott mindenkit s meglls nlkl csrtetett a cscs irnyba. Aztn felrtnk a tetejre ahonnan a kk-srga svon folytattuk utunkat a torony irnyba. A szl fellnklt, s metszen, jegesen kapott minket oldalba. Az arcom iszonyatosan fzott, mikzben kapaszkodtunk felfel. De szerencsre ez is vget rt egyszer, elhaladtunk a meteorolgiai lloms mellett, majd befutottunk a Kkesre. A felhk irdatlan sebessggel vndoroltak az gen, nha szinte teljesen bebortottk a tornyot, a fkat nhol zzmara bortotta.

Pecsteltnk, majd lefotztam a juhit, amint fent ll Magyarorszg legmagasabb pontjn. Vgre, sikerlt!:). Volt h a cscson, de abszolt nem jelents mennyisg, maximum pr centi. Itt megint kettvlt a banda, mert mi siettnk tovbb, elvgre majdnem 10 km mg htravolt de mr csak 2 ra maradt. A juhi pedig abszolt leszarta a szintidt. De mondta hogy mehetnk, gy - igaz, hogy volt egy kis iz bennem, amirt otthagytuk ket, de a juhi erskdtt hogy menjnk csak nyugodtan- elindultunk. Innen szerencsre csak lefel mehettnk:) s nemsokra kereszteztk a mutat, majd a Jvoros forrst is megmrtem.

Hidacska
Mtrafred fel
A krichard itt is fejbl tudta az utat, gy nem kellett semmit keresglni, st azt is tudta mennyi van mg htra. Siettnk, mg egy pontot rintennk kellett a Gykeres forrsnl. Hamar odartnk, lemrtem a forrst, s mr indultunk is tovbb. 1 rnk maradt elvileg 4,8 km-re. Nem kevs, radsul ilyen nehz, csszs talajon. Nagyon begyorsultunk, Petra diktlta az iramot, mi pedig kvettk. A sietsnek meg is lett a kvetkezmnye, mert lassan megjelentek Mtrafred els hzai. A clig mg menni kellett ugyan, de itt mr tudtuk hogy meglesz. s 6 ra 37 perccel a reggeli rajt utn meg is kaptuk a kitzinket s az okleveleket. Hogy az utols szakasz nem 4.8 km volt az biztos:) A juhiknak sehol semmi nyomuk, de nem akartunk elmenni , gy krichard felhvta ket, hol vannak. Aztn kiderlt, hogy nemsokra k is bernek s a juhi szinte percre pontosan rt be mg
Feherbnek, a Gyngys-Mtrahza kisvast
elfogadhat idben a clba (syb nem nevez a teljestmnytrkon). Szerencsre juhi mgsem szarta le az egszet:), br azt mondta soha letben nem csszklt mg ennyit.

Jl sikerlt az els mtrai teljestmnytrnk, de a tmeg s a csszs plya egy kicsit rontott az sszkpen. Szerencsre h is akadt valamicske. A szervezsre nem lehetett panasz, tbb helyen is kaptunk elltmnyt, st egy helyen mg biztonsgi emberek is lltak s vigyztak a trzkra a csszs szakaszokon.