Trink kzl
Cserht 30 (2007-10-28)
2007.10.29 Cserht 30.
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

OKT Balaton-felvidk

Hossztv tra
Honlapra kerlt:2011. prilis 14. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2011. mrcius 12.
Induls: 2011.03.02. Badacsonytrdemic
rkezs: 2011.03.15 Vrosld-Kisld v..
Rsztvevk: gi, Andrs, feherb, Kati, Laci, Vera
Traparamterek
A tra hossza 67 km
Szintklnbsg 2000 m
tvonal Badacsonytrdemic -> Nagyvzsony, Bakonybl -> Vrosld-Kisld
Helyszn Balaton-felvidk
Idjrs
Tbbnyire napos, kevs gomolyfelhvel. Olykor ers dlnyugati szl. Csapadk nem volt. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Gulcs templommal
Balaton-felvidki kktrnkat ott folytattuk, ahol sszel abbahagytuk, Badacsonytrdemicen. Innen msztunk fel a Badacsonyra a Bujdosk lpcsjn. A legals lpcsfokok elgg zilltak voltak, de nem volt gond, szpen lassan fel lehetett menni. Voltak pihenk is, ahol meg lehetett llni, ha valaki gy rezte, hogy nem brja, de egy helyen ki is mentnk a sziklaperemre fotzni a tjat, s az alattunk elsuhan Csrgs szemlyvonatot. Mivel sokan voltunk, s mindenkinek ms-ms volt a tempja, idvel sztszakadt a trsasg, idrl idre be kellett vrni a lemaradkat. De nem is mentnk gyorsan, sok helyen meglltunk fotzni. A Ranolder-keresztnl pldul, vagy a mellette lv kkiltnl, de a hegy tetejn a Kisfaludy-kiltnl is. Utbbira nem lehet felmenni, le vannak szedve a lpcsi, pts alatt ll. Gondolom, a szezonra elksztik.

A Badacsony szaki oldala
Badacsony a Gulcsrl
A Badacsony szaki oldala nem olyan badacsonyos, mint ahogy megszoktuk a t fell az alakjt. Innen ltszik, hogy van benne kt hupli, igazbl ni mellre hasonlt. De ezt csak akkor ltjuk, ha elindulunk a kken a Gulcs fel. Az szaki oldalon kirve az erdbl egy telgazsnl, ahol egy kt is van, leltnk ebdelni egy kicsikt. Jl benne voltunk mr a dlutnban, s eddig kajlsra sem igazn futotta az idbl.

Csobnc
rkezs Szentbkkllra
A Gulcsra nem megy fel a kk, a hromszg jelzs visz fel a hegy keleti oldalbl. Sanyi tovbbment, nem akart feljnni a cscsra, megbeszltk, hogy Kptalanttiban a blyegzhelyen megvr minket. A tbbiek felmentek, megkerestnk a cscson egy geoldt, fnykpeztk a panormt, s indultunk tovbb. A Kptalanttiba vezet aszfaltton viszonylag gyorsan haladtunk, a kocsmban ettnk-ittunk. Alig voltunk flton Szentbkkllig, ha gy haladunk, akkor vilgosban nem rnk oda. Emiatt a Csobncot ki is hagytuk, oda nem mentnk fel, st a vgn a vargabett a Ktenger fel szintn ejtettk. Viszont, mivel az egy rdekes hely, msnap a Boncsos-teti tra eltt arrafel kanyarodtunk.

***

Nagyvzsony, Kinizsi-vr
Forrs a vrban
A msodik nap a Boncsos-tetn tettnk egy krstt, errl kln lers kszlt, az nem rsze a kktrnak. A kktra kvetkez szakaszt Nagyvzsony s Szentbkklla kztt teljestettk. A vrtl fl kilenckor indultunk, akkor mg zrva volt. Egybknt is mg nincs szezon, elg kihalt a falu. A blyegz szerencsre ki van lgatva a pnztr eltt is, nem baj, ha nyitvatartsi idn kvl megy oda az ember. Be lehetett fnykpezni a vrba, mg a vrfal alatt lv forrst is lehetett ltni, ha behajolt az ember. Persze Berci kutya nem tudta, hogy szdt mlysg ttong a fal tloldaln, gond nlkl felugrott, engem meg a szvbaj kerlgetett.

A Kinizsi-forrsnl
Sanyi megkereste a ldt az erdben lv plos kolostornl, egybknt a Kinizsi-forrsig meglls nlkl mentnk. Itt botlottunk az els hosszabb emelkedbe, ami azrt meg se kzeltette a badacsonyit. Mg nem volt zld az erd, nem voltak levelek a fkon, viszont a fldn egy csom hvirg nylt.

Balatonhenye felett a hegyen
A Csicsi erdszhzhoz j minsg ton megy a kk. Nem erdei svny, hanem szemlyautkkal is jl jrhat. Az erdszhz erdei iskolaknt zemel. Eltte, egy faoszlopon van a kktra blyegz egy pad trsasgban. Le is ltnk enni, kzben rm mszott egy riskullancs. Hiba, tudjk ezek a dgk, hogy hova szoktak lelni a gyantlan turistk. A mrciusi meleg ket is elhvta a rejtekkbl. Senkibe nem mszott bele, de a kutyban talltunk kettt is.

Kilts a Hegyes-tre
Laca kpe a hegyekrl
Folytattuk utunkat az erdei ton, majd egy svnyre trtnk t egy nem tl szp erdben. Kzben egy csom trz jtt velnk szemben is. Kirve az erdbl viszont elnk trult a klasszikus Balaton-felvidki panorma birkalegelvel, tanhegyekkel s vztkrrel a tvolban. Alattunk lassan mr ltszdott Balatonhenye jellegzetes templomtornya. Mivel j korn volt mg, idnk volt bven, hiszen mr csak 7 kilomtert kellett megtenni a clig, j lett volna belni a kocsmba, de az sajnos zrva volt. Itt is kiraktk a blyegzt a kocsma hts ablakba, hogy az ilyenkor rkez tudjon nyomni egyet a fzetbe.

Egy hegyoldalban kanyargott tovbb az t, j rltssal a Balatonra. Ennek a szakasznak taln a legszebb rsze volt ez. Egy helyen nehz eltvesztettk a jelet, a bokros rszen nehz jeleket festeni. tkzben megnztk a Nagy-Csere-kutat Kveskl felett. A forrs bemerts, a tlfolyja egy kis mederben folytatdik. Felette boltves fedett tet van, olyan, mint egy pincelejrat. A Szentbkkllai reg-hegyi kt hasonlan nz ki.

Kilts az Etvs-kiltbl
A Fekete-hegy tetejn plt az Etvs-kilt. Elg meredek, de nem tl hossz kaptat vezet fel ide mindkt irnybl. Nagyon szp a kilts, beltni az egsz Kli-medenct, a Badacsonyt s a tbbi tanhegyet, a Balatont, nyugat fel a Hegyes-tt. Elz nap is feljttnk ide, de most jobb id volt, szebb fnykpeket lehetett kszteni.

***

Az utols nap kicsit nehzkesen indult, sokat kstnk, megvrattuk a hozznk Bakonyblben csatlakozkat. Ha nehezen is, de sikerlt elindulni, amit mg a frissen sttt sti is htrltatott. Persze ez utbbit senki sem bnta. Erdszeti, aszfaltos ton emelkedtnk kb. 500 mteres magassgba. Sanyi mr az elejn visszafordult, azt mondta, nem tud haladni a mi tempnkban.

Orografikus felhkpzds
Egy rcskt vrakoztunk az erdben, amg pran elmentek geoldzni. Illetve fogalmam sincs mennyi id telhetett el, mert idnknt el-elaludtam ez alatt az id alatt. Ennek megfelelen az induls is grcss volt, j pr kilomternek el kellett telnie, amg belerzdtam. Viszont meglepen hamar elrtnk Nmetbnyra, a pecstelhelyre. Kzvetlenl a falu eltt belebotlottunk egy mufloncsapatba, de sajnos nem sikerlt rluk normlis kpet kszteni.

Erdei pocsolya
Kirnduls kutyval
Nmetbnytl elszr egy nem tl mly patakvlgyben kanyargott az utunk, t-tkelve a patakon, majd az egykori kisvast nyomvonalt kvettk. Nhol bevgsban haladtunk, mskor magas tltsen keresztl mentnk t a vlgyeken. Mivel a vast nem tud meredek helyen menni, ezen a szakaszon nincs sok emelked, a dombokat kerlgetve jrt anno a kisvonat. A patakvlgybl aztn egyszer csak ki kellett menni, ott volt egy kis kaptat, de eltte mg az rad patakon is t kellett kelni valahogy. Ez elg nehezen ment, mivel senki nem akart se vizes, se trdig sros lenni.

Csehbnya, erdei kpolna
A clban pecstelnk
A dombtetn fordul az t Vrosld fel, mi az ellenkez irnyba mentnk, az erdszlen rtk el a kis kpolnt Csehbnya mellett, ahol geoldztunk, a kk ktbl feltltttk a kulacsokat, s csak ezutn vettk az irnyt Kisld fel. Mr kb. 80 km-t mentnk, igaz ngy nap alatt, de gy is elg fradtnak reztem magam. s elg unalmas rsz jtt. Hossz kilomterek egy mezn, majd aszfaltton Vrosldn t Kisldig. Szerencsre tkzben lehetett vonatokat fnykpezni egy felljrrl, s a clban is. A hromnapos kktrbl egy rsz kimaradt, ami keresztlmegy a Kab-hegyen. Ezt majd egy ht mlva csinljuk meg.

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
Plos kolostor
Plos kolostor
Sta az erdszlen
Sta az erdszlen
Kab-hegy
Kab-hegy
Tlodi kolostorrom
Tlodi kolostorrom
Lgs a sorompn
Lgs a sorompn
Tanhegyek az Etvs-kiltbl
Tanhegyek az Etvs-kiltbl
Szlk kztt
Szlk kztt
Szilis teher gyorst az vben
Szilis teher gyorst az vben
Sanyi pihen
Sanyi pihen
Altocumulusok
Altocumulusok