Trink kzl
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Flnyolcas

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2014. szeptember 29. A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2014. szeptember 27.
Induls: Szentendre - 8:20
rkezs: Szentendre - 17:30
Rsztvevk: szabola
Traparamterek
A tra hossza 28 km
Szintklnbsg 1900 m
tvonal Kerkpros szakasz: Szentendre - Dmr-kapu - Kirly-kti nyereg - Pilisszentlszl - Hegytet - Pap-rt - Kirly-vlgy - Szentendre Gyalogos szakasz: Szentendre - Vrs-k - Palcki-rt - rasztal-oldal - Vzvers-nyerge - Borj-f - Telgrthy-rt - Spartacus-svny - Pilisszentlszl - Szt. Lszl-hegy - Hegytet-pihen - Szentendre
Szintid 7 ora
Helyszn Visegrdi-hegysg
Idjrs
Eleinte borult, majd felszakadozott a felhzet s dlutnra kisttt a nap. Csapadk nem volt.
Rszntam magam s elmentem egy komolyabb trra is. Tesztelni akartam magam, mennyire brok egy nehezebb teljestmnytrt. Egy vegyes tra volt a kivlasztott, 35 km bicikli s utna 30 km gyalog. A kerkpros tonalat ismertem, hiszen nagyon sokszor jrtam mr a Visegrdi-hegysg erdszeti mtjain, fejemben mr elre sszellt az tvonal, merre kell majd menni. A gyalogos tv tvonalt nem ismertem ugyan, de nem is nztem meg rszletesebben s annyira nem is rdekelt, hiszen biztos kapunk majd itinert, amiben le lesz rva minden rszletesen.

Izgalmasnak tnt, hogy egy trn ktfle tma van. Tulajdonkppen mi is gondolkodtunk egy ilyen trn (IMEL - azaz Izzadok, Mint Egy L), de csak terv szintjn maradt meg bennnk a gondolat, a megvalstshoz pedig nem jutottunk el. Pedig mr a kitz terve is megvolt.

A start s cl - a szervezk csak gy hvtk Bzis - a Lajosforrs-Dmrkapu fel vezet mton, a Szentlszli ton volt, a baseball plya mellett. Reggel a szoksos "minek" krdst tettem fel magamnak, amikor korn felkeltem, de ez egy fl ra mlva mr elmlt. Igencsak kvncsi voltam, mit tudok teljesteni, brni fogok-e egy ilyen trt. Harminc kilomteres trn utoljra mrciusban voltam a Bkkben, a biciklit pedig csak pr kilomteres tvokra szoktam hasznlni.

Nevezs, fizets, induls. A nevezs egy kicsit lassan s krlmnyesen zajlott, de nem kritizlok, mert mi is elgg elrontottuk a HAK budai-hegysgbeli startjt. A startl Dmrkapu irnyba haladt az t, majd innen tovbb Sikroson keresztl, fel egszen a Kirly-kti nyeregig. Amikor olvastam az tvonalat a tra eltt, akkor nem tudtam elkpzelni, hogy lesz meg a 35 km, de gy hogy fel kellett mszni a nyeregig, mr sszellt a kp. Nehz trnak grkezett, de nemcsak nekem, Chuck Norris ebols idegzsbtl mr Dmrkapunl kipusztult.

Sikros az erdrtssal
Sikrosnl
Fiatalkoromban, amikor a Pilismartra mentnk biciklivel, rintettk a Kirly-kti nyerget, s mindig az volt a ki nem mondott cl, hogy ne kelljen levltani a pedlnl a legkisebb fogaskerkre. Most is erre figyeltem s sikerlt is, de volt egy-kt olyan szitu, amikor mr majdnem levltottam. Aztn csak felrtem a nyeregbe. Innen az 50 km-es kerkpros tvon haladk tovbb mentek a Pilismart fel vezet mton, azok, akik viszont a 35 km-es tvon indultak, visszafordultak s egszen a Pilisszentlszl fel vezet mtig kellett visszagurulniuk. Nagyon jl jtt ez a kis lazuls, taln mondanom sem kell, hogy ami felfel 40 percig tartott az lefel kb. 6 perc lehetett:)

Aztn innen fel Pilisszentlszlig. A guruls utn egy kicsit rosszul jtt az ismt tekers, radsul meredeknek is tnt, ismt lelassultam, de folyamatosan haladtam, nem lltam meg. Szerencsre az emelked is enyhlt, gy egsz j tempban rtem fel a faluba. A Kisrig tteremtl ismt guruls kvetkezett, egszen a falu kzpontjig, ahol pecsteltem. Adtak egy almt, npolyit nem krtem, s tovbb is indultam felfel, de egyelre nem ltem fel a biciklire. Mr az elejn tudtam, hogy itt lesz majd a legnehezebb, Szentlszltl fl a Hegytet parkolig, de meglep mdon nem fakasztott vrknnyeket a szemembl.

Miutn felrtem, a Pap-rt fel kellett tovbbmenni, aztn mr csak guruls maradt. De megdbbentem, mert szmomra ez a szakasz volt a legnehezebb; amg a parkolbl felrtem a Pap-rt fel vezet t legmagasabb pontjig. Majdnem meglltam, de vgl sikerlt sznet nlkl feljutnom a legmagasabb pontra. Innen aztn lejtmenet kvetkezett egszen a Skanzenig. A Pap-rttl a Skanzen fel az t elg hosszan murvval volt felszrva, a versenybiciklisek nem nagyon rlhettek ennek a szakasznak. Mikor lertem mg htravolt egy kisebb emelked, kb 300 mter, s utna ismt lazuls a clig. Vgl alig tbb, mint 2 ra alatt meglett. A szintid 5 ra volt.

A Skanzen irnyba
Ezutn indultam el a 30 km-es gyalogos tvon. tltzs, szerencsre itt a startban biciklimegrzst is vllaltak, teht azzal nem kellett trdnm. A src, aki kiadta a gyalogos menetlevelet, krdezte milyen volt a biciklis szakasz, mondtam neki, remek, ha mg betennnek egy 3 km-es futst is az elejre, igazi nember verseny is lehetne ( a vasember analgijra:), csak puhnyoknak ). Aztn emltette, hogy rgebben mg volt benne evezs is (valahol Dms krnykn), de az kimaradt, mivel a fradtsg miatt tbb baleset is elfordult. Vgl 10.40-kor indultam neki a tvnak. Nztem az itinert, odatvedt a szemem a pontok nyitvatartsa idejre s meglepdtem, hogy a vrs-ki pont csak 11.40-ig van nyitva. Gondoltam valami elrs lehet, mert hogy nem fogok odarni az biztos.

A srga kereszten
A srga kereszten indultam felfel, soha nem jrtam ezen a turistaton, annak ellenre, hogy elg sokszor trztam mr itt a Visegrdi-hegysgben. Tetszett a srga kereszt, fleg miutn elhagyta a Pap-rt-Skanzen mutat, pont azt, amin kb. egy rval korbban gurultam lefel.

Vulkn
A trt a szervezk gy rtk ki, hogy szerepelt 4 tv (30 km gyalogos, 50 km gyalogos, 35 km kerkpros, 50 kilomter kerkpros) s az indul ezek kzl azokat vlasztotta, amelyiket szerette volna s prosthatta is ket. Az tlet szerintem j, de a megvalsts valahogy nem sikerlt. Az indulsnl nem kaptam a kt tvrl egy kzs menetlevelet, hanem amikor a biciklis tvon mentem, egy ahhoz tartozt kaptam, a gyalogosra egy teljesen msikat. s ez a rajtszmokban is gondot okozott, mert az is klnbztt, st az egsz vgn, a clban, csak egy kicsit ksbb derlt ki (mivel semmi kapcsolat nem volt a bicilis s a gyalogos menetlevl kztt), hogy nem csak a gyalogos tvot teljestettem.

Haladtam tovbb a Vrs-k irnyba, ott volt a gyalogos tra els elenrzpontja. Vrtam mikor fog durvn emelkedni a terep, de meglepetsemre sehol sem tallkoztam ilyen szakasszal. J ez a srga kereszt! Nagyon j helyeken visz, ajnlom mindenkinek s elg a Sztaravoda forrstl indulni. Aztn nemsokra ttrtem a srga svra, ami mr egszen felvitt a cscsra. s itt kellett szembeslnm azzal, hogy az ellenrzpont nyitvatartsa tnyleg 11.40 volt! Mr majdnem felrtem, amikor elment mellettem kt fiatal. Mg szerencse, hogy megkrdeztem tlk, nem k-e a pontrk s azt vlaszoltk, hogy igen. Elgg meglepett a dolog, hogy akkor ez most hogy?! A 35 km-es biciklis tvra 5 ra szintid volt meghatrozva. Elvileg fl kilencig lehetett indulni, knnyen kiszmthat, hogy ha ezt betartom, akkor 13.30-kor indulok el a gyalogos tvon...s akkor mr sehol sem fogok pontrrel tallkozni. Krdeztem ezt tlk, azt mondtk, hogy majd beszlnak a Bzisra s megkrdezik, mi a helyzet. Tettem ezt azrt, hogy okostninak tartsanak, meg azrt mert mg voltak mgttem, akik szintn ilyen bicikli+tra kombt nyomtak.

A Vrs-kn
Az ll-rten lltam egy picit
Na mindegy, engem mg felrtak, aztn felcaplattam a cscsra. Nemigen tltttem el itt sok idt, mert a kvetkez ellenrzpont a Kan-forrsnl csak 14-ig volt nyitva s most 12:20 lehetett. Szerencsre cscson voltam, gy lefel vitt az utam. Elszr a Pap-rtig kellett gyalogolni, majd onnan le a forrsig. tkzben egy nagyobb iskols csapatba futottam bele, az elttem lv fi figyelmeztette a trsait, hogy a bcsi elzni szeretne. s nem gnyosan mondta:) Szval bcsi lettem; mg pr v s csak annyit fognak szlni ilyenkor, hogy a papka el szeretne tntorogni. Ezen a rszen is vrtam a meredek szakaszokra, elvgre vagy 1100 m szintklnbsget rtak a gyalogos tvra, de itt sem tallkoztam eggyel sem. Siettem, s miutn lertem a Pap-rtre, ahol ma mr korbban voltam biciklivel, elindultam a mton a forrs fel. Az itiner alig 3km-t rt, a tblzatban pedig 3.9 km volt. 13:20-at mutatott az ra. Taln meglesz.

Mohs kvek
Hidacska a Kan-forrs fel
A mton elg gyorsan lehetett haladni, st mg egy rvid szakaszon belefutottam egy kicsit, de aztn rszltam magamra, nem vagyok n olyan szupercsv, hogy mg fussssssak is. Meg nem is tudtam a htizsk s a fnykpezgp miatt. Nemsokra utolrtem hrom trzt, akik a 30 km gyalogos tvon indultak. k mesltk, hogy a rajtban elfogyott a menetlevl s gy egy rval ksbb tudtak csak elindulni. Elgg le voltak maradva, s ahogy mondta egyikk valsznleg ki fognak szllni Szentlszln.

A Kan-forrs
Siettem tovbb, nemsokra feltnt balra lent a forrs s a mutat elzr soromp. Sikerlt odarnem 13:56-ra s meg is kaptam a pecstet. s itt dbbentem meg igazn. Az mg hagyjn, hogy a vrs-ki pontrl lefel menet tallkoztam a pontrkkel, de akik itt voltak a forrsnl semmit sem tudtak arrl, hogy ott mg vannak trzk. Kb. olyan mintha, a jobb lb nem tudja mit csinl a bal. A HAK-on mindig odaszltunk a kvetkez pontra, hogy most indult el az utols trz, jelezvn azt, hogy a pontr vrjon. De itt mintha errl sz sem lett volna. Nem beszlve a pont nyitvatartsi idejrl ami szerintem szintn el volt cseszve. Egyszeren nem vettk figyelembe a kombsokat. Vagy csak az olyanokat, akik kt adag EPO-val nyomjk a trt.

Gomba
Feltltttem a kulacsaimat. Ettem is egy keveset. A gyalogos tvra csak 7 ra szintidt adtak, nem szerettem volna tllpni, gy nemigen maradt idm pihengetsre. Meg egy kicsit kevsnek reztem ezt a 7 rt. Igaz, a tv csak 28 km volt hivatalosan, de ltalban ilyen hossz trkra 8 rt szoktak adni. A nap kisttt, j id volt. Megkrdeztem, merre kell mennem, s annyit mondtak hogy tovbb a kunyhig. Nos kunyh nem volt, csak lakhz, meg a madrtani egyesletnek egy hza s nagyon nagy szerencsm volt, hogy ismertem az Apt-kti vlgyet. Az itiner ugyanis annyit rt (megemltem mert ez elg hzs): "Miutn a forrs finom viztl j erre kaptunk, a patakon tkelve, a szalagozst kvetve folytatjuk utunk, immr a Spartacus svnyen". Nos lehet hogy csak n rtelmezem rosszul, de itt azrt kimaradt az, hogy a mton tovbb haladva mg kb. 1 km-t!, a mt keresztezi a patakot egy hddal s utna kell balra fordulni a Fûvszkerttel szemben. Radsul a pontnl csak annyit mondtak, hogy a kunyhig kell menni... Nem tudom, az utnam jv kt src, akikkel fentebb tallkoztam, hogy fognak ezen eligazodni, de hogy szoproller lesz nekik az tuti, mivel messzirl jttek s nem krnykbeliek. J, taln egy kicsit tl sokat szarakodok ezzel az itinerrel, de engem nagyon zavart. De azrt igaz az is, hogy egy pesz trz trkppel megy kirndulni, de n ezt kihagytam. Trkppel az itiner is valsznleg knnyebben rtelmezhet lett volna.

Hangulat a Spartacus-svnyen
A Spartacus-svnyen
Viszont a Spartacus svny kbrva j! Aki mg nem jrt erre, mindenkppen menjen vgig ezen az ton, mert tnyleg remek! Taln fentrl jobb lefel, de vglis mindegy, flfel sem vszes. Itt is vrtam a meredek emelkedket, de semmi. Ami persze jl esett:) Nem jelzett turistat klnben, az Apt-kti vlgybl indul s egszen Pilisszentlszl fltt r vget. A lentebbi szakasz (a Jen kunyh alatti rsz) mg akr mtb-kal is jrhat. Nagyon tetszett ez a rsz s egyszeren nem is tudom, hogy trtnhetett az meg, hogy mg nem jrtam erre. Meredek hegyoldalakban vezet az t, nhol fk kztt, nhol kopr szikls rtek oldalban. Hangulatos s nagyszer! s mg csak nem is meredek, de azrt kisgyerekekkel, tsarkban, zombifogakkal, hzisrknyokkal ne!

A Spartacus-svnyen
Kilts a Spartacus-svnyrl
A Spartacus-svnyen
Felrtem az svny vgre, innen mr csak Szentlszra kellett bezgni a zld svon. Hosszan stltam a hzak kztt mire bertem a falu kzepre, ahol az utols ellenrzpont volt. Itt pecsteltem reggel is, amikor biciklivel jrtam erre itt. Ez a pont is hivatalosan 16-ig tartott nyitva, s jval 16 utn rtem ide, itt mg voltak pontrk, az 50 km-es gyalogos tv itt csatlakozott be jra. Egsz nap trajtam volt a pulzusmr, gy nagyjbl tudtam mennyi kalria ment le eddig s a tbbezres rtk utn szerinted rdekelt mennyi cukor s kalria van egy fl literes Fantban? Ht nem:)

Itt mr elgg kivoltam, elfradtam, de mr csak a Hegytet parkolhoz kellett feljutnom. Ezen a turistton mg szintn nem jrtam, st, az egsz tra olyan helyeken vitt, amelyeket eddig nem ismertem s ez nagyon remek volt! A hegytetrl mr csak a zld svot kellett kvetni lefel, kb. 4 kilomteren keresztl s be is rtem a clba. A 7 rs szintid ppen csak meglett (pr perc hjja volt). Az sszes id 9 ra. Mondjuk a gyalogos tv esetben azt hittem jobb lesz az id, de ez van.

Hazafel mg vettem stit a csaldnak s lelkiismeretfurdals nlkl tntettem el kt francia krmest:)


Spartacus svny
Olyan helyeken jrtam, amiket azeltt mg sosem fedeztem fel
Komb tra

Az ellenrzpontok nyitvatartsi ideje nem volt a kombsokra hangolva
Az itenerbl nha kimaradtak fontos dolgok
sszid8:57
tlagos pulzus139
Kalria7108
Elgetett zsr617 g
Sly96 kg
GEONAUTE ONrhythm 310 access

Zld zna
Tbbek kztt ezekkel a nvnyekkel tallkoztunk a trn (Az itt lthat nvnyekrl mg tbb kp tallhat azon az oldalon, ahol a trk, kirndulsok sorn fotzott nvnyeket gyjtttk ssze: Pr nvny Magyarorszg s a krnyez orszgok flrjbl)
Lychnis coronaria (L.) Clairv.
Brsonyos kakukkszegf
(Lychnis coronaria (L.) Clairv.)
Linaria vulgaris Miller
Kznsges gyujtovnyf
(Linaria vulgaris Miller)
Colchicum autumnale L.
szi kikerics
(Colchicum autumnale L.)
Aconitum anthora L.
Mregl sisakvirg
(Aconitum anthora L.)