Trink kzl
Mecseki kirnduls (2012-09-24)
Ismt egy tra a Kelet-Mecsekben, j sok forrssal s geoldval.
Mostanban
Forrs (2019. jnius 13.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-17 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 13.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-18 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 13.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-19 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 13.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-20 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 12.)
Forrs: Bag-kt (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 12.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-14 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 12.)
Forrs: Fehr-kt (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 12.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-15 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 12.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-16 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 4.)
Forrs: Sznyog-kt (Brzsnyi-peremhegysg)

Hrom forrs tja a Pilisben

Kirnduls
Honlapra kerlt:2017. prilis 30. A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2017. februr 26.
Induls: Piliscsv
rkezs: Piliscsaba
Rsztvevk: feherb, juhi, krichard, Nagy Laci, szabola, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza 19 km
tvonal Piliscsv - Eszperant forrs - Basina-hegy - Studenka forrs - Kopasz-hegy - Iluska forrs - Piliscsaba
Helyszn Pilis
Az idei vet komolyabban kell venni, mint a tavalyit; a statisztika elg szrny 2016-ra. Ezrt idn bekemnytnk s tbb trra megynk;az sszes megtett kilomter ves bontsban egy normlis eloszlshoz hasonlt, jobb lenne az exponencilis grbe, br az ugye utpia. Na mindegy, most februrban vgl nem is egy teljestmnytrt, hanem egy rvid, egynapos tramozgalmat vlasztottunk, mert se a Bakonyba se a Budai-hegysgbe nem szerettnk volna menni. gy esett a vlaszts a 3 forrs tja a Pilisben nev mozgalomra, melynek hossza 19 km s egy napba simn belefrt.

Piliscsv, templom
Kikzstve
Az id jnak grkezett, a srtl kellett kicsit tartanunk, mert az enyhe id kedvezett az olvadsnak. Szerencsre reggel mg fagyott volt minden, de ksbb a trn tbb helytt tallkoztunk srral. A mozgalom, mint a neve is mutatja, 3 forrs felkeresst tzte ki cll s a tra sorn 3 krdsre kellett vlaszolni, ezekkel igazoltuk a teljestst. Nagyon szp kis fzetet kellett venni hozz s ebbe jegyeztk fel a vlaszokat.

Piliscsv a Basina-hegyrl
A Ktg-hegy
A mozgalom ltal ajnlott tvonalat kvettk, a piliscsvi vastllomstl indultunk s a klotildligeti llomsra rkeztnk meg, nagyjbl 6 ra mlva. A piliscsvi llomstl elg hosszan kellett gyalogolni a faluig, majd vgig a f utcn, s csak utna indultunk neki az erdnek, br az utols hzakat elhagyva mg elg hosszan talpaltunk mire elrtk az els fkat. Az Eszperant-forrst ejtettk tba elszr. Mr jrtunk itt korbban a Pilis forrsai tramozgalom keretben, de akkor elgg le volt pusztulva mg a forrs krnyke. 2013-ban azonban feljtottk s egy karos kutat tettek ide, amelybl most mr el lehetett csalni a forrs vizt. A krnyken j pr hinta van a fkra ktzve, egy esbell s tzrak hely is gondoskodik egy tkletes erdei piknikhez. Mindezek ellenre nekem nem nagyon tetszett, a finnys mindenemet!

A Studenka-forrsnl
A Studenka-forrs
Innen fel kellett msznunk a Basina-hegy oldalban tallhat barlanghoz, majd egszen fel a hegyre, ahonnan remek kilts nylt nyugat fel, tisztn ltszott a Nagy-Gete, tvolabb a Gerecse jellegzetes mszktmbje, tetejn a tvtoronnyal. Visszaereszkedtnk Piliscsv irnyba, hogy a msodik, a Studenka-forrs fel induljunk. Itt mg nem jrtam, vadonatj esbll terpeszkedett a forrs mellett, amely bemertsnek plt s persze nem folyt belle semmi. Itt hosszabban idztnk, ettnk, pecsteltnk - mert pecstek is tartoznak a mozgalomhoz. A tra felnl tartottunk s mr csak a rgi ismers Iluska-forrst kellett felkeresnk, de az jval odbb volt.

A kopasz-hegyi kilt
Szerencsre j id volt
Szmomra szinte teljesen ismeretlen terepem haladtunk tovbb, mg sosem jrtam errefel. De mondjuk nem is csodlkozom rajta, mert az itteni turistautak elgg frissek, pr vvel korbbi trkpeken mg nyoma sincs ezeknek. Egy j kiltt is ptettek 2015-ben a Kopasz-hegyre, s ha felmegy az ember akkor megrti mirt, kelet fel mg a Jnos-hegy is ltszott a tvolban. Az els hvirgok is elbjtak, vidman kszntttk a tavaszt. Egy kis kitrt kellett tenni, hogy feljjjnk ide a kilthoz, de rdemes volt. Tovbb haladva nemsokra elrtk az Iluska-forrst. n mr nem lepdk meg azon, hogy egy cseppnyi vz sem jtt belle. Negyedszer tallkozom ezzel a forrssal, de sosem lttam mg hogy folyt volna belle valami.

Gyula pihennl
Kifacsarodva
Az t a Gyula-pihen fel folytatdott tovbb, mely a Kopr-csrda mgtti fenyveserd egyik magaslatn tallhat; itt kellett felrni a harmadik krdsre a vlaszt. Amgy nagyon remek kis krnyk ez. Vgl a srga ngyzeten ereszkedtnk vissza a klotildligeti vastllomsra s ezzel be is fejeztk ezt a rvid tramozgalmat.

Zld zna
Tbbek kztt ezekkel a nvnyekkel tallkoztunk a trn (Az itt lthat nvnyekrl mg tbb kp tallhat azon az oldalon, ahol a trk, kirndulsok sorn fotzott nvnyeket gyjtttk ssze: Pr nvny Magyarorszg s a krnyez orszgok flrjbl)
Euphorbia amygdaloides
Erdei kutyatej
(Euphorbia amygdaloides)
Galanthus nivalis L.
Hvirg
(Galanthus nivalis L.)