Trink kzl
Szent Orbn 30 (2009-05-23)
2009.05.26 Orbn-napi tra Zalakaros krnykn
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Ulriken

Kirnduls
Honlapra kerlt:2018. mrcius 4. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2017. jnius 14.
Induls: Floyen 13:30
rkezs: Ulriken 18:30
Rsztvevk: feherb, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza 13 km
Szintklnbsg 300 m
tvonal floyen -> Rundemanen -> Ulriken
Helyszn Norvgia
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Ulriken - 643 m
Idjrs
Eleinte ersen felhs, de fokozatosan cskkent a felhzet, s emelkedett a felhalap. Csapadk nem volt. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Egy hetet tltttnk 2017 nyarn Bergenben, s vgig arra vrtunk, hogy mikor lehet felmenni a vros legmagasabb pontjra, a 643 m magas Ulrikenre. Minden reggel a webkamerk vgignzsvel kezddtt, de itt rendszerint csak szrkesget lttunk, az egsz hbelevanc felhben volt. Mivel kb. este 10-ig vilgos van olyankor, nem volt fontos hajnalok hajnaln indulni, gyhogy kivrtunk.

Kilts a vrosra
Egyszer mr elindultunk, de csak a fogaskerek fels llomsig jutottunk (320 m), akkor voltunk pr mterrel a felhalap alatt. Szerencssen csinltunk pr kpet a vrosrl, aztn lejjebb szllt a felhzet, s csak tvarnagy szrkesget lehetett csak ltni. Aztn teltek a napok, s az egyik legutols alkalommal jra elindultunk, lesz, ami lesz. Az idjrs-elrejelzs szerint fel kellett szakadozni a felhzetnek, de ht arrafel ez nem olyan megbzhat, mint nlunk.

A Floyenre fogaskerekvel mentnk fel, ez a fels vgllomsa. Kvr brnyfelhk voltak az gen, de kztk ltszdott a kk g. Megint j kpeket lehetett csinlni a vrosrl meg a kiktrl. Aztn elindultunk az ton, amerre a tblk jeleztk. Mivel szakon voltunk, minden alacsonyabban volt, mint nlunk. 300 m-en fenyves, de 400-500 m kztt mr eltntek a fk. Az Alpokban ez kevssel 2000 m alatt trtnik meg. Turistajelzsek nincsenek, cserbe minden elgazsban ki van tblzva, hogy merre-mennyi-micsoda. A tblkat nem lopjk el, s nem azrt, mert ram van beljk vezetve, vagy mert hozz vannak betonozva egy fld alatti 3 tonns sziklatmbhz.

A fennskon
Arra messze van a nylt tenger
568 m-ig mentnk felfel, a Rundemanen cscsig, ahol pihentnk egyet. Itt mr nem voltak fk, s jl ltszdott, hogy a hegy, ahova megynk mg mindig felhben van. Hiba sttt ki a nap, csak ott lt a cscsnl az a rohadk. gy voltunk vele, hogy tovbbmegynk le a vlgybe, majd fel a fennskra, amin az Ulriken is volt, s ha akkor is felhben, akkor visszafordulunk, s msik ton visszamegynk a fogaskerekhz. A vlgybl nem lttuk a hegyet, de amikor felfel jvet kibukkant, mr tisztn lehetett ltni a tetejn a TV-tornyot. gyhogy nyertnk, nem kellett visszafordulni. Amgy Zsfi beszaratott, mert kdben knny eltvedni a fennskon, hiszen nincs tmpont. Itt olyasmi steinmann-ok jelzik az utat, mint Ausztriban a hegyekben, de ezek akr 400-500 m tvolsgra is lehetnek egymstl, s ha felhben van a hegy, akkor ennl jval kisebb a ltstvolsg.

A talaj elg vizenys. A mlyedsekben megll a vz, sokszor kellett kerlgetni a pocsolykat (vagy inkbb kisebb tavakat). Ezrt a turistat csak olyan kb. ltezik, be kell clozni a kvetkez steinmann-t, s arrafel tendlni.

A vros az Ulriken-rl
TV-torony
A kilts pazar. s akkor finoman fogalmaztam. Nem akarom azt rni, hogy kibaszott kurva j, mert akkor lebasznak, hogy csnya szavakat rok a lersba. Kzvetlenl a hegy peremrl a vrosra van j kilts stadionostl, vastllomsostl. Kicsit tvolabbrl, a fennsk kzeprl pedig a tenger s a szigetek. Ha az mind sziget egyltaln, s nem valami messzire benyl flsziget.

A clnl felmentnk magra a cscsra, amire amgy elg kevesen mennek fel, a legtbben csak a toronyhoz mennek el. Innen libegvel mentnk le. Van t, Zsfi volt is rajta vekkel ezeltt, de az elg meredek bokatr meg trdsztbasz. Az lett volna pedig a szp, ha a vrosbl indulunk, s oda s rnk vissza le.

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
A TV-torony a cl
A TV-torony a cl
bl a vrs mellett
bl a vrs mellett
TV-torony + emlkm
TV-torony + emlkm
Kilts a tenger fel
Kilts a tenger fel
Sirly
Sirly