Trink kzl
Gesztenyehz (2015-06-03)
Ldakarbantartssal egybekttt kirnduls egy nyri dleltt Zalban.
Mostanban
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Zsilibes-forrs (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Kalo-kt (Dli-Bkk)
Bkki Batyus Barangols 30 (2019. november 6.)
Teljestmnytra az szi Bkkben batyuval brangolva.
Forrstra a Brzsnyben Kzptv (2019. november 6.)
Forrslltogats a Brzsnyben, ezttal egy teljestmnytra keretein bell.
DDK Zselic (2019. november 5.)
Tavaszi bglymentes DDK a Zselicben 3 nap alatt.

Tiszta Vz 22

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2018. mrcius 31. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2018. mrcius 24.
Induls: 07:40 Holl s Brny Vendghz
rkezs: 13:30 Holl s Brny Vendghz
Rsztvevk: feherb, krichard, Vagny, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza 22 km
Szintklnbsg 400 m
tvonal Holl s Brny Vendghz -> Parsbrc -> Tiszta-vz forrs -> Storkt -> Gella-szurdok -> Molnt-tanya -> Holl s Brny Vendghz
Szintid 6 ora
Helyszn szaki-Bakony
Idjrs
Kzepesen s ersen felhs. Csapadk nem volt. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Rt hfoltokkal s kutykkal
A vz vilgnapja volt a hten, ebbl az alkalommal rendezik ezt a trt mrcius vgn. Rendhagy abbl a szempontbl, hogy nem jelzett turistaton halad, st sokfel mg azt sem lehet mondani, hogy ton halad. Hanem csak szimpln keresztl a mezn vagy az erdben a fk kztt a vadcsapson, vagy ott, ahol mg a vad se jr. Az tvonal ki volt szalagozva. Ha nem ton ment az ember, mindig figyelni kellett, hol a kvetkez szalag. Ha meg ton mentnk, akkor azrt, nehogy legyen egy rafks lekanyarods. Egyet mindjrt be is nztnk, rgtn az els kilomteren. A mgttnk jvk szltak, hogy rossz fel megynk.

Kanyarg patakocska
tkels a patakon
A mrciusi idpont pont j idzts. Ha megindul a termszet, s minden belep a zld meg a csaln, akkor sokkal nehezebb lett volna vgigmenni. gy is volt sok vadregny, meg lassabban jrhat szakasz. Ugyanakkor sok volt a mez, legel is. Szinte a tra felt tettk ki ezek, s a nyri, tz napstsben nem lehetnek kellemesek. Szval ez a kora tavaszi idpont pont tkletes volt. J idnk volt: sttt a nap, kicsit fjt a szl. Kabtban meleg volt, anlkl hideg, de ez legyen a legnagyobb gond. A h nagyjbl elolvadt, csak az erdk szaki oldaln, a szurdokban maradt meg, s ahova a szl sszefjta. A kutynak 1 ngyzetmteres folt is elg volt, amiben meg tudott hentergzni. Sros h maradt utna.

Kis vzess jggel
Jgcsapok a sziklafalon
A tra nvadja a Tisztavz-forrs, amit a Bakony legnagyobb forrsa nven emltettek. A Fekete-Sd vlgyben van, alulrl szivrog a vz egy viszonylag nagy medencbe. Tnyleg tiszta, belemertettem egy tltsz ibriket, semmi szennyezds nem volt benne, ittam is belle. A forrs utni pr kilomter volt vadregnyesebb. Elszr a Fekete-Sd vlgyben mentnk. Mivel a vlgyben a patak meg volt radva, vizenys volt a talaj, s sok helyen nehezen lehetett volna tkelni rajta, a szalagozott t nhol kicsit feljebb, a hegyoldalban vezetett. Aztn kimentnk a vlgybl, tbb vzmosst keresztezve (amiknek az aljn most olvads utn folyt a vz), eljutottunk a Storktig. Ez nincs kiptve, gy nz ki, hogy egy lyukon t folyik ki a vz a fld all.

Nekem a Gella-szurdok tetszett a legjobban. A szurdok fala s a patak kztt pont volt egy lbnyomnyi hely, ahol el lehetett menni. Aztn ahol kiszlesedett a vlgy, ott meg azt kellett nzegetni, hogy hol tudunk tkelni a patakon. Ezek a dolgok, termszetesen lelasstottak minket, de nem haladtunk vszesen lassan.

Az egyik forrs a rajtban
Mezn, dombon felfel
Az erdbl kijve jra azon a mezn talltuk magunkat, amin odaton mentnk a Tisztavz-forrs fel. Most a msik irnyba, a cl fel kanyarodtunk, s innen mr vgig mezn vitt az utunk. Reggel ta felolvadt a sros fld, mr nehezebben lehetett rajta menni, de igazn brutlisan sros rsz csak kevs volt. A rajt/cl kzelben is voltak forrsok. Bemertsk, mindegyik mellett pttys bgrvel. Oda kellett figyelni, nehogy Vgny belemrtzzon a kis medenckbe.