Trink kzl
Recsk 40 (2012-03-31)
Forrstra a Mtrban. Kicsit hossz, de nagyon hegyes-vlgyes.
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Ben Nevis

Magashegyi tra
Honlapra kerlt:2019. janur 13. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2018. szeptember 3.
Induls: 09:00 - Glen Nevis Visitor Centre
rkezs: 15:20 - Glen Nevis Visitor Centre
Rsztvevk: feherb, juhi, krichard, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza 16 km
Szintklnbsg 1338 m
tvonal Glen Nevis Visitor Centre -> Ben Nevis -> Glen Nevis Visotor Centre
Helyszn Skt-felfld
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Ben Nevis - 1345 m
Idjrs
Reggel derlt, a vlgyekben kdfoltokkal. Dl krl egyre tbb gomolyfelh alakult ki, de a felhalap jval a hegy teteje felett volt.
A Ben Nevis Skcia s egyben Nagy-Britannia, de mg az Egyeslt Kirlysg legmagasabb pontja is. Nem vszesen magas. St, az Alpokban taln mg neve sem lenne. Viszont elg rafks tud lenni az idjrs.

Loch Linnhe s Eil tallkozsa
Sokszor ers a szl. A mszs eltti napon pldul 40 mrfldes tlagszl volt, ami azrt nemcsak a tollaslabdzst, hanem a hegymszst (vagy ha gy tetszik, a hegyen val kirndulst) is elg kellemetlenn teszi. Vitte is a szl rendesen a felhket. s ha mr a felhknl tartunk, a hegy teteje ltalban felhben van, azaz ott kd van, 100 m alatti ltssal. A trkpen s a frumokon megy a rmisztgets, hogy zuhantak mr szakadkba kirndulk, mert lszart se lttak a kdben. Ezrt j nagy steinmannok vannak fellltva, hogy azokat kvesse a paraszt, ha ilyen idben vetdik oda. Ezek irnyszge rajta is van a turistatrkpen.

Ngy napot tltttnk a krnyken, s mr itthon kinztk, hogy melyik nap lenne a legjobb nap a trhoz. Odakint minden nap nztk, van-e vltozs, de vgl is az eredeti dtum bejtt. Az emltett szeles nap melegszektorban volt, majd amikor bejtt a hidegfront, az elrejelzs szerint le kellene llni a szlnek (norml esetben ilyenkor mg jobban megersdik). Este mg esett, de reggel, amikor felkeltnk derlt g fogadott minket.

Induls utn
A Glen Nevis turistacentrumbl indultunk, a parkolja fizets. A vlgyben mg kd volt, s a nap mg nem bukkant ki a hegyek mgl. Ezrt nem volt tl meleg, de az emelkedn ez gysem tnik fel. Ami kicsit meglepett, hogy a GPS magassgmrje 7 m-t mutatott.

Kvel kirakott t
Nem volt tlsgosan kemny az emelked, szpen fel lehet stlni a hegytetre. A legfelkapottabb s legegyszerbb tvonalon mentnk, ott nem voltak sziklaprknyok, keskeny gerincek s egyszemlyes svnyek kapaszkodkkal, se csimni. Voltak viszont lpcsk, kbl kirakva. Visszafel lttunk is egy brigdot, akik mretes ktmbket pakolsztak. nkntesek voltak, akiknek a munkjt donlni is lehetett egy a hegy lbnl lv dobozba dobland rmkkel s bankjegyekkel.

Flton felfel
Kd a vlgyben
A front mgtti szraz lgtmeg miatt j volt a lts, gy a lehet legjobb napot fogtuk ki a trra. Az elz hrom napon gyakorlatilag a hegyet sem lttuk. Most viszont baromi j volt a panorma. Ahogy mentnk egyre feljebb, gy szlesedett ki a tj. Most vettk szre, hogy a szllshelynkrl is lehetne ltni a hegyet, eddig ez nem tnt fel. Kicsit feljebb rve elkezdett fjni a szl, ami a hideg miatt elg cspsnek tnt. Kellett a sapka s a keszty is, ez kicsit fura volt szeptember els napjaiban, amikor otthon mg tombolt a nyr. Termszetesen, ahogy jtt fel a nap, egyre melegebb lett, lefel mr nem kellett a sapka, kiss lejjebb mr a pulver sem.

Folyvlgy
Tmeg volt. Mi mg az elejn mentnk, lefele tartva mr jval tbben jttek szembe, de a leghardcore-osabb emberek ott nztk a napfelkeltt. Elgg szakon voltunk, pr szz mter magasan mr csak f volt, esetleg csenevsz bokrok. Nehz volt gy pisilni menni, ennl tbbrl pedig sz sem lehetett. Tallkoztunk egy bandval, egyikk bvrruhban volt. A 80 kils vascuccot ppen egy 60 kils csajra kszltek radni. Ebben msztk meg a hegyet, s mindig vltogattk, hogy ki viseli a vaslarcot. Ketten tartottk, egy vitte a szket, amin tltztek, egy meg tarhlt. Hegyimentk voltak, s a csoportnak gyjtgettek gy lvt. A hegytet egy elg szles, kvzi minifennsk, randomszeren egymsra hajiglt kvekkel, amelyek mreteloszlsa a mikromterestl a szemlyaut mretig hzdott. A kisebbek inkbb csak a mr kijrt svnyeken voltak. J sok idt tltttnk el itt, krichard s juhi kivrta a sort a cscsra ptett emelvnyen is.

Cscskp
A j idnek s a korai indulsnak hla nagyon gyorsan visszartnk. Trabotot csak Zsfi meg krichard mert hozni a repln, de szerencsre nem hasznltk a hegyen. Ahogy krichard a 200 kils trabakancst sem.

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
Glen Nevis dlutn
Glen Nevis dlutn
Glen Nevis reggel
Glen Nevis reggel
Semmi sincs itt
Semmi sincs itt
Steinmann Loch-okkal
Steinmann Loch-okkal
Megcsillan patakok a tvolban
Megcsillan patakok a tvolban
Norvg sfutnak lczva
Norvg sfutnak lczva