Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!
Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!
Túráink közül
Olajos körút - 30
(2022-06-18)
Harmadjára az Olajos körúton
Mostanában
Répáshuta kirándulás
(2024. február 13.)
Õszi kirándulás a Déli-Bükkben Répáshuta környékén
Lillafüred kirándulás
(2024. február 13.)
Körtúra Lillafüred-Felsõhámor környékén barlangokkal, forrásokkal, kilátókkal.
Kasprowy Wierch
(2024. január 30.)
Nyári túra a Lengyel-Tátrában a Gáspár-csúcsra
Lorenz-hágó
(2024. január 30.)
Átkelés a Lorenz-hágón a Magas-Tátra szlovák oldalán
Morskie Oko
(2024. január 30.)
Körtúra a Lengyel-Tátrában az Öt tó-völgyében és a Morskie Okonál
Hochschwab
(2024. január 30.)
A Hochschwab hófehér dolomitsziklái
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. október 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. október 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. október 4.)
Madeira V - A Kõris-hegyrõl a Kékesre
AK: Körösladány-Dévaványa
(2023. október 3.)
Rövid, de annál unalmasabb kéktúra az Alföldön

Lovasberény 20

Teljesítménytúra
Honlapra került:2021. október 24. A leírást készítette: feherb
Idõpont: 2021. szeptember 5.
Indulás: Lovasberény - 08:10
Érkezés: Lovasbereény - 13:00
Résztvevõk: feherb, Vagány
Túraparaméterek
A túra hossza23 km
Szintkülönbség266 m
ÚtvonalLovasberény, Sportcsarnok -> Cziráky kastély -> Gálos-tó -> Rovákja-tó -> Ivánka Emlékkereszt -> Meleg-hegy nyerge -> Lovasberény, Sportcsarnok
Szintidõ6 ora
HelyszínVelencei-hegység
Legmagasabb tengerszint feletti magasságMeleg-hegy - Likas-kõ nyereg - 320 m
Idõjárás
Többnyire derült vagy kissé felhõs.
A Velencei-hegységben már régen túráztunk, ezért is mentem ezen a szabad vasárnapomon erre a túrára. Lustaság miatt a 20 km-es távot választottam, a hosszabb helyett.

Lovasberény, Kastély
A Lovasberény szélén lévõ sportcsarnokban volt a rajt/cél. A GPS-t a fényképezõgép tokjának elülsõ fakkjában tartom, aminek a zippzárja rögtön megadta magát. Régóta betegeskedett, most eljött a pillanat, hogy csak a zippzárt széttépve lehetett kiszedni a mûszert. Szerencsére sikerült úgy-ahogy visszarakni anélkül, hogy kiesne. Ez még sík terület volt, az elsõ hosszabb emelkedõig jó 7 km-t kellett várni. Itt értük el magát a Velencei-hegységet, méghozzá annak is északnyugati lejtõit. A hegység ezen része nem bõvelkedik jelzett utakban, most is egy szalagozott úton kellett menni jó sokat. Egy helyen bekerített erdõrészleten is át kellett haladni, de szerencsére résnyire ki volt nyitva a kapu, nem kellett létrákon szerencsétlenkednem a kutyával.

Angelika-forrás
A hegység magasabb részén volt egy rövid rész, ami emlékeztetett arra, hogy hegységben vagyunk, és egyben az elsõ normális erdõ is itt volt. Ez egy patakvölgy volt, aminek a tetején fakad az Angelika-forrás. Magában a forrásban volt víz, de pár méterrel lejjebb már száraz volt a meder. Vágány itt le is tudta hûteni magát.

Elszáradt napraforgó
Aztán újra ki a napra, majd fel a Meleg-hegy oldalába. A hegy északi oldalán viszont megint lehetett épkézláb erdõt látni. A jelzés sajnos jó sokáig a Nadap-Lovasberény közötti úton megy. Oda kellett figyelni jobban a kutyára, mert nagy volt a forgalom, és meredek bukkanók is voltak az úton. Olyan gyorsan haladtunk, ahogy csak lehet, hogy minél hamarabb a végére érjünk.

Irény Felcsút
Itt tért el a 30 km-es táv, és mivel elég jól haladtunk, el is gondolkodtam rajta, hogy ne menjünk-e mégis arra. A nevezési díj ugyanannyi, az itineren rajta van az a táv is. De mivel már úgy állítottam be magam, hogy a célig pont kibírom kaja nélkül, maradtunk a 20-as távon. Késõbb kiderült, hogy jó választás volt, mert a Lovasberény elõtti napos részen Vágány már árnyékról árnyékra járt. Ha lett volna patak, amiben meg tudott volna fürödni, akkor rendben lett volna, de így nagyon melege kezdett már lenni. Azért a célig simán beértünk, ahol egybõl elmúlt a melege, amikor látta, hogy kajaosztogatás van.