Trink kzl
Mtrabrc (2009-04-25)
2009.04.29 Mr nemcsak szabolnak van TV-tornyos jelvnye. Mtrabrc 2009
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Kves-tet-Remetert

Hossztv tra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2008. jnius 30.
Induls: 8.15 - Hrmas-hegy
rkezs: 14.30 - Remetert
Rsztvevk: feherb
Traparamterek
A tra hossza 23 km
Szintklnbsg 460 m
tvonal Hrmas-hegy -> Kves-tet -> rpdtet -> Andor-forrs -> Hrmas-forrs -> Fehr-kti kh. -> Bds-kti kh. -> Remetert
Helyszn Mecsek
Idjrs
Napos, kora dlutn zivatar, de amg clba nem rtem nem volt csapadk Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
A DDK egy szakaszt jrtam be a jgeszs befejeztvel. A Hrmas-hegyrl az aszfaltton leereszkedtem a Kves-tetig, itt trtem r a kk jelzsre. Ezt a szakasz rpdtetig mr megjrtam Natasval pr ve, most csak azrt csinltam meg mg egyszer, mert akkor rpdtetn nem tudtunk normlisan blyegezni.

Hrmas-hegy, radarlloms
Kvek a Kves-tetn
Magra a Kves-tetre nem kell felmenni, hanem inkbb elmenni a nyugati oldalban, ahol ltni lehet, hogy nem vletlenl kapta a hegy ezt a nevet. Egy csom k, de inkbb szikla hever szanaszt a hegyoldalban a sr erdben. Kijve az erdbl hnaljig r gazban tallja magt az ember, amelyben ujjnyi vastag szederindk is keverednek, szval nem knyelmes a jrs. Radsul a rgi Mecsek trkp rosszul tnteti fel ezt az utat, s n akkor mg azt nztem. Gondoltam, knnyebb ha az erdben megyek, ott nincs tsks bozt, viszont voltak alacsony gak, amelyeket nehezen lehetett kikerlni a nagy htizskkal. Vgl toronyirnt kirtem a Btaaknra vezet mtra, s megkerestem azt a pontot rajta, ahol metszi a jelzs.

Meg is talltam, s folytattam utamat lefel. Azonban ismt eltntek a jelek, s itt az emlkeim utn mentem. Ezek belevezettek egy fiatal telepts erdbe, ahol elg srn voltak a fk. Pr ve itt mg keresztl lehetett vgni, de most erre esly sem volt. Lehet, hogy okosabb lett volna visszamenni, htha van egy normlis jelzett t is (mondom, erre jeleknek nyoma sem volt), de n inkbb tovbbmentem. Leereszkedtem az erdbe, s egy vzmosst kvettem, amely prhuzamosan haladt a felttelezett jelzssel. A trkp alapjn a jel is lejn ide a vzmosshoz. Elg jl lehetett haladni, valami tszersget is talltam, viszont sokszor kellett le-fel mszklni, ami rohadt fraszt volt. Ismt bele kellett volna menni egy fiatalosba, amihez nem volt kedvem. Gyorsabb volt kikerlni, br gy fel kellett mszni a dombtetre. Ott aztn talltam egy rendes szekrutat, ami j irnyba is ment, ezen haladva rvidesen r is leltem a kk jelekre. Szerencsre volt tjolm, s olyan hlye sem voltam, hogy rvidnadrgban induljak el. Kullancs gy is kerlt belm. Ez volt a harmadik, pedig mr 16 ve trzok, ami nem rossz arny.

A Hrsas kulcsohz romjai
Ez egykori Hrsas kulcsoshznl vezetkek miatt rottk ki az erdt, gy itt is elburjnzott az aljnvnyzet. A hzbl alig van valami, termszetesen mr blygezhely sincs. A trkp jell egy forrst is ide, de nem talltam meg. Ksbb kiderlt, a rgi trkpen mshol van, mint az jabb kk tra atlaszon.

Extrm mdon szomjas voltam, induls ta nem lltam meg. Most, kt ra elteltvel egy emelked eltt meglltam, levettem a htizskot, s ittam is keveset. Elg izzaszt emelked kvetkezett, majd jobbra-balra kanyarogva erdei nyladkokon vezetett az t. rpdtetre egy hossz erdszeti aszfaltton kellett bemenni, illetve a legvgn kellett csak errl letrni. Itt pihentem kicsit egy kors sr trsasgban. gy megizzadt a htam, hogy amikor elszr megtapogattam, azt hittem, hogy a vz folyt ki a palackbl. Hajlamos vagyok arra, hogy rosszul csavarjam r a kupakot, de most nem errl volt sz. rpdtetn az erdszet egy jtszparkot ptett ki, mindenfle jtklehetsggel: jtsztr is van, lehet quadozni, lovagolni, zorbozni, meg minden ilyesmi.

Andor-forrs
Hrmas-forrs
rpdtetn tkeltem a fton, s a kk jelzsen a Tripammer fig mentem. Onnan tettem egy kis kerlt a Z+-on, ahol elbb az Andor-forrst ltogattam meg, majd tovbb a Hrmas-forrsig mentem. Itt mr a szebb arct mutatta a Mecsek. Knyelmes svnyeken, kacskarings utacskkon haladtam, nagyjbl szintben. Viszont nagyon kimerltnek reztem magam. Hiba, lassan dl lesz, s mg nem ettem semmit. Viszont a sok zmmg dg nagyon zavart volna kajls kzben, gy nem lltam meg. A forrsnl feltltttem vzkszletemet, majd egy emelkedt legyrve a Fehr-kti kulcsoshznl visszatrtem a DDK-ra. Itt ragasztottam az igazolfzetbe, s mr normlisan le is tudtam lni kajlni.

A Zeng s a Hrmas-hegy
Kt rm volt, hogy elrjem a buszt Remetertnl, gy sietsebbre vettem a tempt. Egy nagyobb emelkedt kellett megmszni addig, de azt sikerlt 1,7-szer megtenni. Egyszer csak elfogytak a jelek, amik eddig egsz jk voltak, gy visszamentem az utolsig. Semmi kedvem nem lett volna ahhoz, hogy a tetn derljn ki, hogy rossz hegyre msztam fel. A jel vgl is ezzel az ttal prhuzamosan vezetett, csak jval keskenyebb svnyem ment. A kilts viszont szebb volt onnan a krnyez erdkre. A hegy legtetejn ki volt irtva az erd, ennek roppant md nem rltem, gy is ki voltam tikkadva. Visszanzve ltszdott a Zeng s a Hrmas-hegy is a fehr radarral.

A Bds-kti kulcsoshz
A kvetkez pont a Bds-kti kulcsoshz volt, itt is ragasztani kellett a fzetbe. Meglep mdon 1 ra alatt megtettem a 4,7 km-t. A hz szpen fel van jtva, a krnyk is gondozott. Nagyon faszn nz ki, radsul hrom forrs is van a krnyken. Ezekbl kettt jell a trkp, mindkettt rossz helyre, de knnyen meg lehet ket tallni. A Bdsktbl nem folyt vz a csvn, hanem inkbb alatta a kvek kzl csordoglt a vz. Az vi-Jenci forrs nagyon szpen ki van ptve, kt csvn folyhatna a vz, de itt sem folyt semmi. A Feri-forrs viszont mkdtt.

Csendlet fval, hddal, forrssal
Pihenni nem volt idm, tovbbindultam a remeterti buszmegllba. Elmentem kt vznyel kztt, az egyik aljn barlang nylsa ttongott. Majd az orszgttal prhuzamosan egy kis svnyek kanyarogtam lassan lefel. Drgni kezdett, ezrt is vettem sietsre.

Vgl fl rval a busz eltt odartem, s mg meg sem ztam, viszont rossz buszra szlltam fel, gy Abaligeten csak a ksbbi vonatot rtem el.