Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Fel a Csvnyosra

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2012. februr 6. A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2012. janur 29.
Induls: Kirlyrt - 8.45
rkezs: Kirlyrt - 14.23
Rsztvevk: feherb, krichard, szabola
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2010  2017 
Traparamterek
A tra hossza 19 km
Szintklnbsg 500 m
tvonal Kirlyrt -> Cseresznyefa parkol -> Magas-Taxi turistahz -> Rakod -> Csvnyos -> Foltn-kereszt ->Sznpatak vlgy -> Kirlyrt
Helyszn Brzsny
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Csvnyos - 938 m
A mltkori, h eleji rvid visegrdi trn felbuzdulva, ismt kinztnk egy rvidebb teljesmnytrt a Brzsnyben. A tra neve: Fel a Csvnyosra. Ez a teljestmnytra egyszerû tleten alapszik: egsz egyszeren fel kell menni a Brzsny legmagasabb pontjra. Teljesen mindegy honnan indulsz s merre msz, nincs kttt tvonal. Feherb s Bea mr rszt vettek egyszer ezen a trn s krichard is vgig azt hajtogatta, hogy mr volt ezen, de bizonytani nem tudta. Ugye,ugye; ez van ha nincs lers. Amgy ez a lers az els, amiben iszonyat szar kpeket ksztettem: csak azrt fotztam, hogy legyen kp a lersban, a tmk se jk, radsul kevs kp is kszlt.

A Cseresznyefa parkol fel
A parkolnl
Nem akartunk pr kilomteres trt tenni, tl sokat utazni, na meg figyelemmel voltunk a benzin, azaz gzolaj rakra is s ezrt esett a kiindulsi pont a jl ismert Kirlyrtre. Innen egy olyan 15-20 km-es trnak grkezett a kirnduls, kzben mg pr forrst is fel akartunk keresni, mr gyis elg rg mrtnk:). Szval Kirlyrten kifizettk a parkolsi djat s kzvetlenl a kis hdnl lltunk meg. Bemehettnk volna a Cseresznyefa parkolig is, de inkbb innen indultunk, hogy tbbet menjnk.

Hideg volt, -7 C fokot mutatott az Opel hmrje. Felcuccoltunk, kamsli, bot, herevd stb. s elindultunk. Nem a turistaton mentnk, paprkutyk voltunk s kihagytuk a Taxi nyiladkban vezet piros sv turistautat s a mt melletti kk keresztet is. A nap bgyadtan sttt s remltk, hogy stni fog egsz nap, amire meg is volt az esly. J tempban haladtunk az aszfalton s nemsokra el is rtk a parkolt. Itt tallkoztunk a Nagy-Hideg-Hegy nosztalgia jrattal: egy katonai barnra festett IFA teheraut, melynek platjn egy tltsz plexi kabinban ltek az utasok, gondolom a teheraut felment egszen a turistahzig. Szerintem remek tlet!

Tovbb Magas-Tax fel
A parkoltl a piros X ston mentnk tovbb, s tba ejtettk a Kormos forrst. A forrst 2007-ben foglaltk (vagy foglaltk jra) de a csvn alig szivrgott vz, ezzel ellenttben egy sziklarepedsbl azrt folydoglt rendesen. Utlag jutott eszembe, hogy meg kellett volna nzni, nincs-e eldugulva a cs s azrt nem jn onnan szinte semmi. Mrtnk, majd mentnk tovbb. Tovbb kvettk a sutat, majd a kk kereszten haladtunk tovbb, s ezt a jelet kvettk, akkor is mikor a kk ngyzettl elvlt a jel. A kereszten tovbb haladva feljutottunk a Magas-Tax eltti rthez.

Csvk mennek
Havas svny
Innen mg kellett menni egy kicsit- szerencsre szintben - mire elrtnk a Rakodhoz. Elgg kimerltem. Most ugyan sikerlt egsz normlisan felltznm, de kajt meg keveset hoztam magammal. gyhogy knytelen voltam elkunyerlni feherb csokijt, hogy jra erre kapjak. Ez segtett is s a Rakodtl elg hosszan adta nekem az energit. De kifulladtam ismt, a Vilma pihennl csorogtam elg sokat. A tbbiek nem mentek elre, azt akartk, hogy n rjek fel elsnek a cscsra. Aztn sszeszedtem magam s sikerlt megtenni az utols pr szz mtert.

A cscson egy nagy dzsembori fogadott minket. Elg sokan voltak fent, bogrcsban fztk a tet a szervezk, amitl kapott egy kis fstzt is:). Neveztnk, majd t is vettk a djazst. Mi a kricharddal csak egy szimpla kitzt kaptunk, amelyen radsul ferdn ll a csvnyosi geodziai torony. Feherb viszont kapott egy fm jelvnyt, ami nagyon jl nzett ki. Mivel mr msodszor teljestett.

Ittunk tet, ettnk is valamit. Nem akartunk sokat tkrszni a hegytetn, elgg hideg volt, br a szl nem fjt. A h kb 25-30 centi vastag lehetett, de becsaps volt, ugyanis a szl nhol sszehordta a havat s itt 50 cm fltt is volt a vastagsg.

Merre is az arra?
A Foltn kereszt
A kk svon indultunk tovbb Ngrd fel. A nap sttt, s sokkal jobban reztem magam, hogy lefel megynk. Ez a kk sv szakasz nekem nagyon tetszett, igazi tli erd, kitaposott svnnyel, nhol j kiltssal. Nagyszerû volt ott trappolni. Folyamatosan lefel haladva elrtk a Foltn keresztet, majd itt rtrtnk a Kirlyrt fel tart kk ngyzet jelzsre. Nemsokra elrtk a mûutat, de itt egy kis kitrt tettnk s bementnk az erdbe, hogy megkeressk a Gyopr forrst. Krichard tallta meg vgl s miutn megmrtk, visszamentnk a mtra. Ismt paprkutyk lettnk s nem a kk ngyzetet kvettk tovbb, hanem az ton folytattuk a trt.

Elg j iramban haladtunk a Sznpatak-vlgyben, br mr nekem nha tl nagy volt a temp. De itt mr nem lltunk meg s kb. 3 km mlva el is rtk a parkolt. Lecuccoltunk s indultunk haza.

Megyjegyzs: Mivel Kirlyrtnl, a kis hd eltt nem volt fizets a parkols, j sok aut itt llt meg, hogy ne kelljen kifizetnie a parkolsi djat. Elszr azt mondtam, milyen gz, hogy nem fizetik ki a parkolt s inkbb a padkn, meg rokban llnak meg, pedig biztos lenne r pnzk. Aztn rdbbentem, hogy csak napijegy van! Ht gy mr rthet, minek fizessen valaki egy rs strt 600 Ft-ot? Mirt nem lehet radjat is megllaptani, mint mondjuk Dobogkn?