Trink kzl
Brzsnyi kirnduls (2007-02-24)
2007.02.26 A Brzsnyben kerestnk fel pr jabb cscsot. A kirnduls beszmoljt itt lehet elolvasni.
Mostanban
Forrs (2019. jnius 13.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-17 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 13.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-18 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 13.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-19 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 13.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-20 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 12.)
Forrs: Bag-kt (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 12.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-14 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 12.)
Forrs: Fehr-kt (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 12.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-15 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 12.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-16 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. jnius 4.)
Forrs: Sznyog-kt (Brzsnyi-peremhegysg)

Kemence Kirnduls

Kirnduls
Honlapra kerlt:2015. februr 24. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2014. december 13.
Induls: 09:00 Kemence
rkezs: 15:15 Kemence
Rsztvevk: feherb, Kati, Via
Traparamterek
A tra hossza 19 km
Szintklnbsg 600 m
tvonal Kemence -> Jancsi-hegy -> Holl-k -> Salgvr -> Hamuhz ->Kemence
Helyszn Brzsny
Idjrs
Tbbnyire napos, szraz, csak idnknti felhsds volt. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Ezen a decemberi szombaton munkanap volt, de mi nem dolgoztunk, ezrt gy tettnk, mintha normlis htvge lenne. A helyszn kivlasztst neheztette a kt httel korbbi nos es, ami jelents krokat okozott 300 m felett. Ezen a napon rendeztk a Brzsnyi Vulkntrt, aminek az tvonalt kitiszttottk. De neknk ez a tra most tl nehz lett volna, ezrt ennek egy rszre mentnk el, mghozz a nyugati gerincre.

a Jancsi-hegyen
A Holl-kn
Kemence falu vgn lltunk meg, innen Feketevlgybe gyalogoltunk fel az aszfaltozott ton. Mr itt is voltak jeges rszek, egy helyen mintha a patak is kinttt volna, ami r volt fagyva az tra. Feketevlgy vasti megll utn mentnk fel a gerincre. Itt mr tallkoztunk trzkkal, fleg futkkal, akik kelet fell jttek le ide, s velnk egyirnyba haladtak. Mi nem siettnk, meg-meglltunk kajlni, nzeldni, fotzni, ldkat keresni, fleg fent a gerincen haladtunk lassan. Az id tkletes volt. Htgra sttt a nap, br a hegysg dli oldaln felhs id volt. Ami furcsa, hogy nem lttunk letrt gakat, a fk teteje sem srlt meg. Egy-egy friss trs nyomt lehetett csak ltni. Ezzel szemben Dobogk krnykn, de mg a jval alacsonyabban lv budai hegyekben is a fk szinte 100%-a megsrl az nos es miatt. Lehet, hogy a Brszny ezen rszn kevesebb volt a csapadk? Mert, hogy 2 ht alatt nem lehetett eltakartani, az is biztos.

Vrkt
A gerincrl a Salgvr utn jttnk le, n mg tettem egy kis kitrt a Vr-brcre egy lda miatt. Innen lett rdekes a tra, mert gerinccel prhuzamos patakvlgyben mentnk vissza. Addig lejutni jelzetlen ton lehet, vagy nagyobb kerlvel. A jelzetlen utat vlasztottuk, de egy rszen t sem volt. Viszont nagyob szp kis szirten mentnk vgig. gy nzett ki, mintha egy nagy hegysgben lenne, csak minden kisebb volt rajta, s persze erd vette krl az egszet.

Hamuhz megll
Pataktkels
Hamuhznl rtnk el a patakvlgybe, ahol egy sokvgnyos, rendezettnek tn kisvasti rakod plyaudvar volt. Kicsit elmentnk a sinek mentn felfel a kvetkez hzig, itt azrt mr lttunk olyan dolgokat a vasti plyn, ami az avatatlan szemek eltt is elrulja, hogy erre bizony nem sok vonat jr. De ez mg semmi volt ahhoz kpest, ami a vlgy alsbb rszn trtnt. Voltak helyek, ahol a snek a levegben lgtak, ki volt mosva alluk nemcsak a talaj, hanem az egykori hd is. Nhol a betonaljak mg ssze-sszefogtk a snszlakat, de valahol ssze-vissza lltak. Mintha odament volna egy hegyi troll, s felmarkolta volna a sneket, majd visszadobta volna a fldre. Pedig csak rvz volt egyszer rgen. Ilyen llapotok uralkodtak egszen a mr rintett Feketlgy megllig.

S-kanyar
Csurg-kt
s ha ez mg nem lenne elg, a patak meg volt radva, alig lehetett tmenni rajta, pedig sokszor meg kellett (volna) ezt tenni. A levegben lg snszlakon az tkels pedig nem tnt nagyon bizalomgerjesztnek. Vgl - mivel itthon rom a leirst- azrt sikerlt megoldani ezeket a problmkat, s visszartnk az authoz. De az aszfaltton a jgbevonat mg kora dlutn is megmaradt. Hiba nincs h, december kzepe van, s rvid ideig st be ide a nap ilyenkor.