Trink kzl
Gdll 20 (2008-10-11)
2008.10.15 Ezen a trn nem talltuk meg a fordtprogramot.
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

Krl-kre a Brzsnyben

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2017. mrcius 16. A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2017. mrcius 12.
Induls: Kemence - 8:10
rkezs: Kemence - 15:50
Rsztvevk: szabola
Traparamterek
A tra hossza 30 km
Szintklnbsg 1350 m
tvonal Kemence - Magosfa - Oltr-k - Rakod - Nagy-Hideg-hegyi th. - Rakod - Szab-kvek - Csvnyos - Nagy-Mna - Kirlyhza - Varjas-pihen - Kemence
Helyszn Brzsny
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Csvnyos - 938 m
Idjrs
Borult.
Eljtt a mrciusi tra ideje, s a vlaszts a Krl-kre sorozat brzsnyi szakasza lett. A Budai-hegysgbe is mehettem volna, de nem akartam tmegtrzni, a msik megolds pedig a Bkk lett volna, az viszont tl messze van. Egyedl mentem, mert senki sem rt r. Kell a kilomter, kell a kitz. Radsul ezen a trn jelvnyt kapnak a sikeres teljestk. Az id borongsnak grkezett, reggel hromnegyed hatkor azrt mg rnztem a met.hu-ra (mi msra? :D) de nem jeleztek csapadkot.

Akkor kezdjk! Irny Magosfa!
Alpesi feeling Kemence hatrban
Korn szerettem volna indulni, de gy is 8 utn 10 perccel sikerlt megtennem az els lpseket. Felltztem megint, hideg volt, de korntsem annyira mint a kt hnappal korbbi trnkon, amikor szintn a Brzsnybe jttnk, s szintn a Csvnyos volt a cl. Radsul a mostani tra els szakasza ugyanazon a zld svon haladt. Ha rviden ssze szeretnm foglalni a trtnetet, akkor azt tudnm mondani, hogy hossz fel, kicsit le, kicsit fel, kicsit le, kicsit fel, hossz le, kicsit fel s hossz le:).

Vkony hlepel 600m felett
Torz fatrzs
Az els pr szz mtert, taln egy kilomter is volt, a kemencei vast melletti mton tettem meg, majd megrkezett a zld sv s tkelve az elgg megradt Kemence patakon kezdett vette a tra. A zld sv szp lassan, monotonul emelkedett, a hideg nem volt elviselhetetlen s a kabtomat el is a htizskba; nem is kerlt el tbbet. Lehet megtalltam az optimlis ltzket egy tli trra:) Jval korbban elrem a zld ngyzet jelzst, amin a kt hnappal korbbi trn feljttnk a Fekete-vlgybl a zld svig. Innen ismers volt az t, ez a sv jelzs visz fel egszen a Magosfig.

Havas
A trn nincsenek hagyomnyos ellenrzpontok, csak bizonyos adatokat kell feljegyezni bizonyos helyeken. Meglls nlkl haladtam, hol lassabban, hol gyorsabb tempban. Az jszakai csapadkznnak ksznheten 600 tszf. mter feletti friss h bortott mindent, de legfeljebb 2 cm lehetett a vastagsga. A talaj itt mg nem engedett fel, gy a srtl megkmlt minket a fagy. ppen jkor rtem Magosfra, mert kezdtem fradni, de innen szerencsre lejt kvetkezett s ez ismt ert adott.

Nagy-Hideg-Hegy
Sziklk a piros hromszgn
Ezutn a Magas-Brzsny egy olyan szakasza kvetkezett, amerre mg sosem jrtam, ez pedig a piros hromszg jelzs a Rakod fel. Egy kicsit fltem mi vr rm ezen a szakaszon, taln ugyanolyan hullmvasutazs lesz, mint a Rakod-Csvnyos szakasz, de nagyon kellemesen csaldtam; az egyszemlyes svny vgig enyhe lejtben haladt s kt olyan szikla kerlt az utamba, ami miatt mr megrte eljnni erre a trra. Mint ahogy a Duna ttri magt a Visegrdi-hegysg s a Brzsny kztt, a kis svny is ilyen formban haladt t az utat ktfell szeglyez kt szikla kztt. Tovbb haladva elrtem a Spartacus -forrst s nemsokra a Rakod fa keresztjnl lyukadtam ki.

Hvirg
A hvirgok mr kidugtk fejket s az erd alja minden irnyban tele volt a fehr virgokkal. Vgig a piros hromszgn egyre csak az jrt a fejemben, hogy ellent kell llnom majd a turistahz hvogat melegsgnek. A Rakodtl a splyn mentem fel a Nagy-Hideg-Hegyre; meredek de rvid szakasz. s itt kellett nagyon vigyznom, a ksrts, a turistahz pont elttem tnt fel a meredek szakasz vgn. Mivel be kellett menni pecstelni s mr korbban elhatroztam, hogy veszek itt egy klt, be kellett lpnem a gaz csbt ajtajn. Knytelen voltam idzjelesen leszjazni magamat, mint Odsszeusz tette, hogy ne engedjen a szrnek csbtsnak, hiszen bent meleg, gulys illat s pihen trzk vrtak. Gyorsan kifel, gyorsan kifel!

Megdolgoztk!
Az els kt palacsintt itt ettem meg, de mr menet kzben. 8-cal indultam el otthonrl, gondolvn elg lesz. Ittam a klbl, majd visszaereszkedtem a Rakodig, Innen jtt szmomra minden brzsnyi tra mumusa, a Rakod-Csvnyos szakasz. Az els meredek megadta az alaphangot, a clom annyi volt, hogy meglls nlkl rjek fel, ami sikerlt is. tkzben lehagytam egy bcsit s egy nnit, szegny nni elgg el volt fradva, szerintem fogalma sem volt, hogy mire vllalkozik, mikor a prja tancsra eljtt erre a kis kirndulsra; gondolom otthon lesz tkozs.

A Nagy-Mna gerince
Valaki kihzta a gyuft
Ismt a Csvnyos, lassan gyakrabban jrok ide mint otthon budira. A kt hnappal korbbi 40 cm-es hnak mr nyoma sem volt. Nem, most sem mentem fel a kiltba, hanem indultam is tovbb a Nagy-Mna gerinc irnyba. Teljesen kirlt a terep, se elttem se utnam nem jtt senki. Minden frank volt, jl reztem magam, s abszolt nem voltam hes. Hossz lejtmenet kvetkezett, majdnem vissza a Magosfig. Itt azrt reztem, hogy kiss fradok, a legaprbb emelkedk is lasstsra ksztettek. De innen szinte egsz Kirlyhzig alig akadt emelked. Lassan elhagytam a frissen hullott h znjt, majd elrtem a Nagy-Mnt. Remek hely ez a Nagy-Mna! Kelet fel kitett gerinc hzdik szak-dli irnyban, csupasz sziklk, csktt fk, s zzm lepte kvek kztt.

Itt mr ismt tbben voltunk a turistaton, utolrtem j pr trzt. Nem nagyon akartam elzni, haladtam a tempjukban mgttk. Ahogy lejjebb s lejjebb rtnk egyre nagyobb tisztelettel adztam krichardnak meg magamnak, hogy mi ezt a piros svot anno a Brzsny Cscsai turistamozgalom keretben visszafel tettk meg. Elg kemny szakasz ez itt felfel, abbl a hrom tbl (Kirlyrt fell, Kemence fell s ez) amit ismerek fel a Csvnyosra ez a legnehezebb.

Patak
Tzkves-forrs
Lertnk a vlgybe. A megradt patakokon az tkels elgg nehzkesen sikerlt. Innen mg pr szz mtert kellett kifel gyalogolni mire elrtk a mutat s az ellenrzpontot. Itt ugyanis pont volt, teval, csokival vrtak minket s ami meglepett itt megkaptuk a djazst is :) Tera vrni kellett volna, nem tettem, elvettem ismt kt palacsintt s azokkal vgtam neki a htralv 10 km-nek. A Kemence patak azonban keresztlhzta szmtsaimat, nem nagyon lehetett rajta tkelni, csak hmplygtt, zgott a medrben, igazi alpesi patakknt, kkes hideg vzvel. A rendezk ajnlottk, hogy ksbb is fel lehet menni a gerincre, nem muszj kvetni a piros svot. De mivel djazs is megvolt, akr a mton is vissza lehetett volna menni a faluba.

A Varjas-pihen
Vgl a srga kr jelzsen caplattam fel a Varjas pihenig, ahonnan a srga svon vitt tovbb a kijellt t, egszen Kemencig. Laza, knny, enyhe lejts terep kvetkezett s egsz jl lltam idvel is. Itt tallkoztam egy volt kollgmmal s prjval, gy a maradk kb. 9 km-t velk tettem meg. Rgebben a srga sv teljesen vgigment a gerincen, de az jabb fests hamarabb levezetett bennnket a kirlyhzi mtra s a htralv 2 km-t mr az aszfaltton tettk meg.

J, de nem knny trn vettem rszt. A tavalyi visegrdi-hegysgbeli Krl-kre tra utn azt hittem meg fogok szenvedni itt is, de nem gy trtnt, st mg az ottani 8 rs szintidbe is belefrtem. A palacsintk pedig nem fogytak el.


Piros hromszg a Magosftl a Rakodig
Nagy-Mna
Kemence-patak
Remek jelvny

Szmomra furcsa volt, hogy a kitzt nem a clban kaptuk meg, gy az utols 10 km-en mindenki azt csinlt, amit akart

Zld zna
Tbbek kztt ezekkel a nvnyekkel tallkoztunk a trn (Az itt lthat nvnyekrl mg tbb kp tallhat azon az oldalon, ahol a trk, kirndulsok sorn fotzott nvnyeket gyjtttk ssze: Pr nvny Magyarorszg s a krnyez orszgok flrjbl)
Asarum europaeum L.
Kapotnyak
(Asarum europaeum L.)
Corydalis cava subsp. cava (L.) Schw. et Koerte
Odvas keltike
(Corydalis cava subsp. cava (L.) Schw. et Koerte)
Galanthus nivalis L.
Hvirg
(Galanthus nivalis L.)