Trink kzl
Pilisi Vndorls (2019-10-23)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Mostanban
Budai Kk (2020. mrcius 16.)
Tli(es) tra zzmarval, kevs hval a Budai-hegysgben tbb-kevsb a kk tra tvonaln
Pilisi Vndorls (2020. mrcius 16.)
2019 oktber 23. szerdra esett, egynapos nnep, radsul j id is volt. gyhogy irny a Pilis Vndorls
Lengyel-Ttra kirnduls (2020. mrcius 8.)
Nvemberi tra a Lengyel-Ttrban mr tlies viszonyok kztt
Forrastra a Vrtesben Hossztv (2020. mrcius 8.)
Decemberi rvid forrstra a Vrtesben, ahol a hossztv is csak 23 km-es volt.
Kanizsas 20 (2020. mrcius 8.)
Kanizsa 20 teljestmnytra. Ezen a tvon s tvonalon elszr.
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-25 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-26 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Nvtelen-6.2.13-27 (Brzsnyi-peremhegysg)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Sfr-kt (Dli-Bkk)
Forrs (2019. november 10.)
Forrs: Erzsbet-forrs (Dli-Bkk)

budavr 40

Teljestmnytra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2004. mjus 1.
Induls: 8.40 - budavr
rkezs: 17.25 - budavr
Rsztvevk: feherb, szabola
Traparamterek
A tra hossza 40 km
Szintklnbsg 820 m
tvonal budavr-> Lz-fld-> Balatonhenye-> Monoszl-> Hegyest-> Szentantalfa-> Szent Balzs templomrom-> Drgicse-> Vszoly-> Berki-vr-> Kossuth-kilt-> Mencshely-> budavr
Szintid 11 ora
Helyszn Balaton-felvidk
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Kossuth kilt - 375m
Idjrs
Idnknt ersen megnvekv felhzet (Cb), fut zporokkal. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Gyere mr bakker!
Ligetes terep a Balaton felvidken
Nem akartam EU-s rendezvnyeken baromkodni, inkbb eljttnk erre a trra. Mivel a tra utn Kanizsra szerettem volna menni, kocsival jttnk le Pestrl, hogy hamarabb indulhassunk. Szval szabola megint vezetni knyszerlt. Egyszer voltunk trn errefel, akkor tetszett meg neknk ez a tj. Fleg a ligetes birkalegelk fogtak meg igazn. Persze a meteorolgia megint tvedett. Sttt a nap, mint az llat, pedig le mertem volna fogadni, hogy felhs id lesz. gy legalbb nem ztunk meg, a besugrzs miatt dlutn jpr szp zivatarfelht is lttunk, azonban leizzadt a tknk, mint az llat. Szerencsre nem volt sok emelked. St, azt kell hogy mondjam, hogy alig volt 1-2 emelked. Nagyon kellemes kis tra volt. Szabolnak megint fotmense volt. 200 fltt teljestett ezen a trn a kpek szmt illeten. Az elejn kicsit idegeskedtem, hogy el tudom-e rni a korbbi vonatot Znkrl. Minden virgnl meg kellett llnia fnykpezni. letemben nem lttam ennyi ledneket, mint most. Persze eddig fingom sem volt rla, hogy mi a franc az a lednek. Az rvacsalnrl meg a kosborrl ne is beszljnk (ha az egyltaln kosbor volt, ugye?).

A balatonhenyei templom
A monoszli templom
Balatonhenyei birkalegel
A jelzsek hol itt voltak, hol meg sehol. Azrt rendes volt a rendezktl, hogy kiszalagoztk az tvonalat, mert sokat kromkodtunk volna. gy csak egyszer-ktszer vtettk el az utat. Amikor meglttuk a fejet, kicsit kezdtnk aggdni, hogy mgsem kellett volna eljnni ide.:) Balatonhenyn a kocsmban volt a pecst, most is ppen olyan slyos ez a hely, mint 6 ve, amikor kk trn jrtam erre. A kvetkez 5-10 km-en nem igazn volt hangulatom trzni. Egyre tbb minden jutott az eszembe, amit el kellett volna hoznom Pestrl, de elfelejtettem. Az is zavart, hogy ilyen j volt az id. Igazn lehetett volna felhsebb is egy kicsit, hamr ezt mondtam mindenkinek, a fene vinn el.

Bokros terep jellemz a krnykre
SzentBalzs templomrom
A Hegyes-tnl elg furcsn vannak a jelzsek. Mig nem rtem, hogy hogyan festettek arrafel. Az az igazsg, hogy elg ideges s hlye voltam ahhoz, hogy ott megrtsem. Az a lnyeg, hogy eljutottunk a bazaltbnyba a blyegzhelyre, st onnan el is tudtunk indulni a j irnyba. A bnyba belpvel lehetett csak bemenni, de szabola belgott, s csinlt pr kpet. n krek itt elnzst az nevben is. Amg fotzott, n megkajltam. Aztn is kajlt. Elg sokat csrgtnk, majdnem 20 percet. A Kli-medencrl kszlt panormakp is ekkor szletett. A prban kivehet azrt a Badacsony s a Gulcs is.

Pince
Megint egy nehezen festhet terep kvetkezett, de szerencsre szalagok s kbl kirakott nyilak jeleztk az utat. Figyelni is kellett persze, plne amikor egy szles trl egy kisebb svnyre kellett rkanyarodni. A viznk megfogyatkozott, mr alig vrtuk, hogy berjnk Szentantalfra, ahol egy forrsnl volt az ellenrz pont. Sajnos a forrs vize nem volt ihat, de a nyoms ktbl finom vz folyt. Szabolnak nagyon tetszettek ezek a falvak. Azt mondta olyan, mintha egy osztk faluban lenne, csak nem havas hegycscsok vannak krben, s magyar rendszmak a kocsik. rzdik azrt a Balaton kzelsge. Kevs a lepusztult hz, s az utcanvtblk is szinte mindenhol meg vannak csinlva.
Drgicse
NagyBoldogAsszony templomrom
Nagyjbl a tv felnl jrtunk, egyre jobb lett a hangulatom, s ahhoz kpest, hogy a seggem mr fjt az izzadtsgtl, elg gyorsan haladtunk. Nem tudom, hogy szabola hogy brta hossznadrgban. n megdglttem volna. Az ton egyre tbb lett a rom. Mrmint a rgrl ittmaradt templomromok, de Drgicse utn egy rgi khidat is lttunk. Mondanom sem kell, az is le lett fnykpezve. A rendezk nem tudtak embert rakni minden pontra, nhol magunknak kellett egy-egy adatot berni az igazollap megfelel helyre, amit csak az tud, aki rintette azt a helyet. Kett ilyen ellenrz pont volt.

Vszoly templomai
Gomolyfelhk
A cl:budavr futcja
Vszoly falu a cl eltt alig 10 km-re volt, s mr fl hromkor odartnk. Igaz, mg bven volt lehetsg az eltvedsre, de mr biztos voltam benne, hogy idben bernk, s a korbbi vonatot is elrem Znkn. Az t a clig azrt nem ment simn. A jelzs ssze-vissza kacskaringzott a ligetek kztt, s nhol mg vletlenl sem kvette a kijrt utat. Ht, nem vennk rszt errefel jszakai trn! A Kossuth-kiltnl szabola mg csinlt egy panormakpet, aztn szp lassan begyalogoltunk a clba, de Mencshelyen bementnk a kocsmba meginni egy pohr klt.

Zld zna
Tbbek kztt ezekkel a nvnyekkel tallkoztunk a trn (Az itt lthat nvnyekrl mg tbb kp tallhat azon az oldalon, ahol a trk, kirndulsok sorn fotzott nvnyeket gyjtttk ssze: Pr nvny Magyarorszg s a krnyez orszgok flrjbl)
Adonis vernalis
Tavaszi hrics
(Adonis vernalis)
Bellis perennis L.
Szzszorszp
(Bellis perennis L.)
Alliaria petiolata (M. B.) Cavara et Grande
Knyazsombor
(Alliaria petiolata (M. B.) Cavara et Grande)
Fumaria officinalis L.
Orvosi fstike
(Fumaria officinalis L.)
Verbascum phoeniceum
Lila krfarkkr
(Verbascum phoeniceum)
Ornithogalum boucheanum
Knya madrtej
(Ornithogalum boucheanum)
Orchis morio L.
Agrkosbor
(Orchis morio L.)